Івано-Франківськ

Що робити з часником після викопування та як зрозуміти, що він достиг

Найчастіше викопування часнику розпочинають у кінці липня — на початку серпня. 

Що робити з часником після викопування та як зрозуміти, що він достиг

Коли його збирати та як зрозуміти, що часник готовий до викопування, і що робити з часником після викопування, про це пише ПІК з посиланням на ВІКНА.

Урожай часнику можна починати збирати та висушувати, коли він має такі ознаки:

  • Опале та сухе бадилля.
  • Нижнє листя почало жовтіти.
  • Зовнішня плівка має характерне забарвлення сорту часнику.
  • У сортах, що мають стрілки, вони вирівнюються.
  • Зубчики часнику можна без зусиль відділити.

Якщо голівки почали тріскатися, викопувати часник потрібно терміново. Не викопаний вчасно урожай може почати проростати наново. Якщо часник задовго перебуває в землі, це негативно впливає на його терміни зберігання. Він може не долежати навіть до зими. Тому слідкувати за грядками часнику потрібно активніше вже з липня.

Для того, щоб пересвідчитися в стиглості часнику, викопай кілька штук та перевір за всіма критеріями, описаними вище. Після викопування настає найважливіший етап — висушування та підготовка врожаю до зимування.

Що робити з часником після викопування з грядки: головні поради

Після викопування часнику, його потрібно правильно просушити. Найкраще робити це на свіжому повітрі. Розклади часник на тканині або на столі на сонці. Витримай 5-8 годин. Після цього перебери його.

Потім часник можна відносити в приміщення. Там його потрібно розкласти рівним шаром та сушити ще два тижні. Часник перегортай щодня, щоб він рівномірно висихав. Якщо є можливість, суши часник у теплиці, в якій циркулює повітря.

За два тижні сушіння зріж коріння та стебло. Від стебла залиш 8-10 см. Висушений часник можна зберігати багатьма способами: зв’язаними пучками, у стерилізованих банках, мішках чи ящиках (дно посип сіллю), у холодильнику чи цибулевому лушпинні.

Для зберігання в ящиках слід пересипати часник сіллю, це убезпечує його від появи грибкових захворювань, плісняви та гниття.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено