Івано-Франківськ

Вакансія з “секретом”, як не потрапити до лап зловмисників

Пошук роботи через інтернет – найбільш поширена практика сьогодні.

999 1  large 696x464 1

Погодьтесь, мало хто купує газети з оголошеннями чи ходить просто по підприємствах та питає про вакансії. Все доволі просто – потрібно зареєструватися на відповідному сайті, створити резюме і роботодавці самі будуть пропонувати вакансії. В цій схемі все доволі просто, немає ніяких грошей, то як тут можуть «поживитися» шахраї? В них вже ж свої схеми і потрібно знати про це, щоб не залишитися без грошей та не стати частиною кримінальної історії.

Збір персональних даних

Сьогодні розповсюджена практика пересилати свої особисті дані через месенджери. Їх запросять і кращі онлайн-казино з криптовалютою і роботодавці вже під час листування в чаті. Такі вимоги доволі прийняті, але не в тому випадку, коли ви тільки спілкуєтесь в чаті. Передавати особисті дані стороннім особам заборонено. Ніхто не буде гарантувати, що по той бік телефону чи ПК сидить представник компанії, що так зацікавила. Це можуть бути шахраї.

Вони збирають особисті дані для своїх цілей. Згодом можуть оформити на дані користувача сторонню сім-карті чи навіть кредит. Багато таких «компаній» продають дані користувачів по такій схемі й дуже добре заробляють.

Сплата грошей

Про які гроші може йти мова, коли людина влаштовується на роботу? Така схема доволі проста, але досі вона працює та шахраї добре наживаються на людях. В чому суть:

  • людина повинна оплатити навчальні курси для подальшої роботи;
  • користувача просять оплатити страховий внесок, як гарантію того, що він пройде медичний огляд та буде працевлаштований;
  • потрібно оплатити послуги кур’єра та навчальні матеріали, які одразу пропонують.

Як правило, після перерахування коштів рекрутер відразу зникає. Людину заносять до чорного списку та спілкування повністю буде припинено. Важливо пам’ятати, що жоден роботодавець не буде просити у людини гроші. Як тільки така інформація з’являється під час особистого спілкування – припиняйте діалог та блокуйте «прекрасну» пропозицію по роботі.

89

Тестове завдання

Щоб прийняти спеціаліста в постійний штат рекрутер повинен перевірити його навички та рівень кваліфікації, інформацію, що вказана в резюме. Всі ці вимоги здаються досить логічними, але й тут можуть працювати шахраї.

Людини пропонують виконати тестове завдання для перевірки навичок. Це може бути:

  • написання статті;
  • розробка контент-плану для соціальних мереж;
  • створення дизайну чого завгодно;
  • розробка бізнес-плану.

Людина витрачає свої сили та час, віддає готовий результат роботи рекрутеру, а він просто зникає. Деякі продовжують спілкування та просто говорять, що спеціаліст не підходить на цю вакансію. Звісно така робота не буде оплачуватися, адже це було тестове завдання. Варто зазначити, що через деякий час, робота, яка не підійшла може бути опублікована в інтернеті зовсім під іншим ім’ям чи брендом.  Довести факт обману майже неможливо, як і отримали гроші за роботу.

Щоб убезпечити себе можна після виконання тестового завдання надіслати результат без можливості його копіювання або з водяними знаками. Звісно, тут також є варіант, що роботу ніхто не оплатить, але вона хоч не буде використана без дозволу, а її завжди можна запропонувати комусь іншому.

Роботи в мережі дуже багато. Про це свідчать вакансії, кількість яких постійно збільшується. Будьте уважними при виборі роботодавця та не працюйте безкоштовно.

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено