Івано-Франківськ

Особливості цифрової нацвалюти “Є-гривня” та, як вона вплине на життя українців

Цифрова версія гривні доповнить вже наявні форми розрахунків: готівковий та безготівковий.

6 3

Безхмарне економічне майбутнє залежить від еволюції, про що свідчать останні заяви українських держслужбовців. Зокрема, йдеться про цифровий аналог нацвалюти “Є-гривня”. Цей проєкт був запущений ще у 2021 році за підтримки Нацбанку, а основна його місія – впровадження електронного типу гривні.

У НБУ кажуть про користь даного платіжного засобу, тому що воно виконуватиме всі опції, властиві “реальній готівці” або безготівці. Також там говорять про переваги “Є-гривні” в контексті популяризації нацвалюти, цифровізації економіки та чесності цифрових розрахунків. До речі, цілком імовірно, що цю цифрову монету можна буде застосовувати й у гемблінгових залах. Наприклад, якщо отримати VIP Casino промокод бездепозитний бонус 2023, то наступні внесення депозитів можна проводити “Є-гривнею”.

Серед функцій електронних купюр також буде проведення соцвиплат, зарплат, а також оплата комунальних послуг. Принагідно, Нацбанк планує налаштування “Є-гривні” для обмінних операцій в інтернеті. Тим часом вона може стати ефективним інструментом для транскордонних платежів завдяки високій швидкості, дешевизні та прозорості.

Про технічні нюанси “Є-гривні” та її основні опції

7 1

Цифрова версія гривні доповнить вже наявні форми розрахунків: готівковий та безготівковий. При цьому курс цієї монети буде прив’язаний до актуальної вартості гривні (одна монета дорівнює одній гривні). І, оскільки основний концепт “Є-гривні” ще в розробці, про її опції можна говорити лише загалом:

  • Будь-які операції будуть можливі цілодобово;
  • Транзакції проводитимуться без комісійних;
  • Щоб користувачеві було зручніше, гаманець буде доступний у “Дії”;
  • Проведення розрахунків можна робити на смартфоні за допомогою підтвердження QR-коду;
  • Спроститься видача субсидій та розрахунок податків.

Поки проєкт проходитиме початкову стадію, “Є-гривню” можна буде обміняти на готівку в касі банку. Однак, коли програма повністю почне працювати, процедура стане доступною і в додатку. Всі операції будуть простими, безпечними та звичними для користувачів.

Чи допоможуть цифрові гривні боротися з корупцією

За словами фінансового експерта В. Фурмана, Є-гривня застосовуватиметься і для державних розрахунків. І однією з її цілей може бути протидія корупційним схемам. Отже, цифровий еквівалент нацвалюти – це свого роду “святий Грааль” у контексті економіки.

Також економіст повідомив, що Є-валюта матиме співвідношення 1/1 та інші помітні переваги. Серед іншого, Фурман наголосив на користі від відсутності комісій. Проте сьогодні немає 100% впевненості у тому, хто візьме на себе відкриття рахунків: Нацбанк, державні банки чи комерційні структури.

Як заявив заступник міністра Мінцифри А.Борняков, буде запущено ще кілька пілотних проєктів “Є-гривні”. Але останнє слово про остаточний запуск буде за Національним банком. А там стверджують, що над проєктом працюють не перестаючи. Сьогодні, триває розробка дизайну, вивчення технологій та досвід створення цифрових грошей Нацбанків інших країн.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено