Івано-Франківськ

Вже втоптали стежку: у Карпатах браконьєри полюють за екзотичним скарбом

Досі найбільшою проблемою у Карпатах було браконьєрське вирубування лісів.

012 scaled

Віднедавна карпатські верхи заполонили браконьєри, які полюють за іншим, екзотичним природним скарбом — ісландським мохом, повідомляє ТСН.

Збирачі вигрібають десятки гектарів моху, загрібаючи разом з ним червонокнижні рослини. А своїми позашляховиками вони перетворюють гірські стежки на вічні рани, які вода буде нескінченно роз’їдати.

В Інституті екології Карпат науковці розповіли про цю рослину, яка виявилася взагалі не мохом, а лишайником.

 “Раніше його використовували для лікування дихальної системи, бронхів та легень. Якщо “погуглити” в Інтернеті, то його використовують майже від усіх хвороб – яких треба і не треба. Панацея від усіх хвороб. Для схуднення, від кишкових проблем, для підвищення імунітету. Навіть для потенції!” – розповідає старший науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України Надія Сичак

Реклама зробила свою справу, мох почали закуповувати, відтак місцеві масово пішли у гори. Під час своїх “заготівель” вони просто гребуть все, знищуючи водночас дуже багато інших корисних рослин. Залишається просто мертва, гола земля.

Василь Фіцак у цих горах живе і працює 30 років і добре знає місця, де “працюють” карпатські мародери. Тут можна побачити, що залишається після браконьєрів, яких неможливо назвати інакше, як “карпатською сараною”.

На знаменитій Чорногорі, в самому серці наших Карпат – бруд, багнюка, сміття. Подекуди трапляється трохи моху ісландського — того, що випав з мішків його добувачів.

Василь одразу ж вказує на основну проблему — це дорога, яку кілька років тому проторували з закарпатського села Луги аж сюди, на Чорногору. Цією дорогою заїжджають позашляховики, які руйнують покриття, також заїжджають мотоциклісти, які проникають до вершин гір Піп Іван і далі хребтом. Це також завдає шкоди довкіллю.

“Наступного ранку поблизу гори Піп Іван Чорногірський, де стоїть знаменита обсерваторія “Білий слон”, на стоянці збирачів моху з’являються їхні позашляховики. По хребту бреде десяток людей з білими величезними мішками. Помітивши знімальну групу, спочатку відвертають обличчя, вигукують образи. А далі намагаються переконати – то не вони винні, а біда, яка вигнала їх сюди. За кіло моху закупівельники платять їм 90 гривень. Щоправда, його треба гребти гектарами“, – інформує ТСН.

Щоб у мішки більше влізло моху, його перед тим, як пакувати підсушують. Їх мало цікавить, що для того, щоб він, якщо знову засіється, виріс до такого “товарного” розміру, потрібно 30-35 років.

Василь Фіцак переконує, що протидіяти браконьєрам реально. Дорогу на Чорногірський хребет треба закрити, а заготівельників моху та й інших карпатських рослин ретельно перевіряти. Щоб не втратити Чорногору.

 

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено