Івано-Франківськ

Як вибрати каву?

Цікаві та корисні рекомендації щодо того, як придбати натуральний та бадьорий напій.

Хочете щоранку смакувати відмінною кавою? Для цього потрібно правильно вибрати його. У кавовому світі існує величезна кількість виробників і брендів, які заслужили гідну репутацію і чималу популярність серед справжніх кавоманів і просто поціновувачів напою, не тільки завдяки відмінній якості, але й уважному ставленню до споживача. І все ж, на жаль, на ринку зустрічаються недобросовісні продавці, які керуються лише прибутком і бажанням якнайшвидше продати продукт, тим самим пропонуючи неякісний товар або зовсім відвертий фальсифікат.

Як же вибрати смачний та ароматний кофе? Ми підготували цікаві та корисні рекомендації щодо того, як придбати натуральний та бадьорий напій кава.

4 5 scaled

Як вибрати якісні зерна?

Відповісти на запитання “яка кава найкраща?” однозначно, досить складно, оскільки якість продукту ґрунтується на технології виробництва, вирощування, підготовки зерен, їх відбору і, звичайно ж, способу приготування того чи іншого напою. Але як би там не було, вибір гідного кавового зерна – це один із головних та основних критеріїв.

Хороша зернова кава має такі характеристики:

  • Свіжість. Вже на вигляд сировини можна визначити його свіжість. На хороших кавових зернах відсутній характерний старий і непридатний продукт, жирний, масляний наліт. Відкривши упаковку ви відчуєте лише приємний та ненав’язливий кавовий аромат.
  • Запах. Правильною ознакою якісних зерен є також їхній запах. Ви в жодному разі не повинні відчувати пліснявого, затхлого або ще гіршого запаху заліза. Якщо відкривши упаковку, ви відчули горілий аромат, сміливо повертайте її назад у магазин, оскільки у вас в руках неякісний напій, який не принесе жодного задоволення.
  • Властивості. Зверніть увагу на те, що всі без винятку зерна повинні бути цілісними, без пошкоджень і сколів. Найменше порушення цілісності не тільки впливає на смак приготовленого напою, а й знижує його позитивні властивості до мінімуму.

У виробництві, в основному, використовують два основні та найпоширеніші сорти зерен: арабіка та робуста. Чим вони відрізняються та який вибрати? Пропонуємо розглянути нижче.

Арабіка vs Робуста

Хоча за даними з World Coffee Research всього у світі існує цілих 40 видів кавових рослин і понад 120 різновидів кави, найголовнішими вважаються арабіка та робуста відповідно. Як у сорту арабіки, так і у сорту робусти є багато своїх шанувальників, які цінують їх за багатогранний та неповторний смак. Чим вони відрізняються? Ось основні характеристики:

  1. Арабіка. Найпопулярніший сорт серед кавоманів. Дерева виростають на висоті від 600 до 2200 м над рівнем моря при температурі 15-25 °, досягаючи 2,5-4,5 м заввишки. Загалом, рослина досить вибаглива в плані догляду і схильна до різних захворювань. Форма зерна велика з характерною арабікою, хвилястою прожилкою. Якщо говорити про смакові характеристики, то багатогранний смак і м’який з приємною фруктовою ноткою клинки. У складі низький відсоток кофеїну, на відміну від робусти, завдяки чому напій можна вживати людям із серцево-судинними захворюваннями. Звісно ж у розумних кількостях.
  2. Робуста. Цей сорт коштує набагато дешевше, його простіше вирощувати і він практично не схильний до хвороб. Саме робуста відповідає за характерну гіркоту, оскільки у складі вдвічі більше кофеїну та втричі менше цукру, ніж у тій самій арабиці. В основному цей сорт не використовують у 100% вигляді, його застосовують як добавку, тим самим формуючи унікальні та смачні бленди, надаючи напою терпкості та шикарну пінку

Також у виробництві використовується менш знаменитий африканський сорт – Ліберіка, він відносно новий і застосовується виключно як купажі з іншими сортами.

3 7 scaled

Обсмаження зерен

Ступінь обсмажування одного й того ж зерна по-різному відбивається на смак готового напою. Наприклад зелені кавові зерна, м’які з виразним трав’янистим запахом, а процесі обсмажування відбувається активна карамелізація. Коли температура обсмажування сягає від 180° до 205°С, зерна починаю “видавати” звук, що потріскує, і збільшуватися в розмірі, це називається “перший крек” або іншими словами, світлий тип обсмажування. Такий напій містить максимальну кількість кофеїну, а у смаку є легка кислинка.

Середній тип обсмажування відбувається за температури 210-230°С. Зерна стають гарного коричневого кольору, ближче до шоколадного. Любителям карамелі, меду та горіха, рекомендуємо вибрати саме арабіку середнього типу обсмажування, ви не пошкодуєте!

Якщо говорити про зерна темного ступеня обробки, то температура може досягати від 240°С до 250°С. В даному випадку сировина набуває темно шоколадного кольору, а смак стає гіркуватим з присмаком прянощів та деревним ароматом.

Помол зерен

Вибирати рівень помелу зерен слід відштовхуючись від того, який напій ви плануєте приготувати. Наприклад:

  • Дрібний помол. Ідеально підходить для заварювання кави у турці. Дрібний помел або буквально в пил (extra fine), прискорює процес екстракції, тобто ваша улюблена кава завариться швидше та сильніше.
  • Середній помол. Це те, що потрібно для цінителів приготування за допомогою чайника мокко або еспресо кавоварки. За консистенцією, помел нагадує морський пісок. Цікавою особливістю є те, що його можна заварити і за допомогою френча преса, смак виходить насичений і оксамитовий.
  • Грубий або великий помол. Прекрасне рішення для приготування кави у фільтр-пакетах, оскільки процес екстракції відбувається повільно та поступово. Також підходить для кемексу.
  • Дуже великий. На вигляд нагадує велику морську сіль, чудово підходить для заварювання кави за допомогою френч преса.
    Для того, щоб правильно молоти каву в домашніх умовах, рекомендуємо використовувати ручну кавомолку, при цьому дотримуючись певних правил помелу. Також можна скористатися кавовим апаратом, у якому вже вбудовано функцію автоматичного помелу.

2 10 scaled

На що ще звернути увагу?

Для того, щоб напій приносив вам максимальне задоволення, також пропонуємо звернути увагу на такі нюанси:

  • Існують різні види кави: в зернах, мелена, капсульована або розчинна. Кожен з них має свої переваги та недоліки в плані смаку та цінової політики.
  • Смаки кави. Так-так, після обсмажування кава має різні смакові відтінки, наприклад: насолода, що нагадує карамель; гіркота, яка у потрібній мірі підкреслює і посилює насолоду, насичуючи напій багатогранним смаком; кислотність, завдяки якій напій стає м’яким та фруктовим одночасно.
  • А також упакування. Вона має бути герметичною, мати цілісний вигляд і спеціальний клапан дегазації, за допомогою якого виходить зайвий вуглекислий газ, а кисень, що окислює продукт, не потрапляє усередину. Так повною мірою зберігаються всі корисні якості та властивості напою.

Любов до ароматного та підбадьорливого напою об’єднала людей по всьому світу, і не важливо який він, зерновий чи мелений, гіркуватий чи солодкий, цей напій завжди буде своєчасним та популярним!

Також, якщо вам знадобиться послуга з ремонту кавового обладнання – чекаємо Вас у нашому сервісному центрі – service coffeeok.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено