Івано-Франківськ

День Андрія Первозванного 2023: традиції та заборони

В народі цей день ще називають Андріїв день.

16 main

День Андрія Первозванного цього року християни відзначатимуть уже за новим календарем. Раніше це свято мало дату 13 грудня, а після переходу на новоюліанський календар він змістився на 30 листопада.

Хто такий Андрій Первозванний

Це один із дванадцяти апостолів Ісуса Христа, який був першим покликаним Спасителем. Нині цей святий – покровитель сімейного щастя, кохання та шлюбу.

Андрій народився у Віфсаїді у Сирії (тоді входила до Римської імперії) і був простим рибалкою. Одного разу разом із братом Петром на Галілейському озері він зустрів Ісуса Христа, і перший відгукнувся на заклик Спасителя, ставши його вірним учнем – тому його й назвали Первозваним.

Апостол Андрій після розп’яття та воскресіння Христа разом з іншими учнями вирушив проповідувати Віру у далекі краї і як місіонер прибув до Скіфії. Так, Андрій Первозванний вважається небесним патроном України. У “Повісті минулих літ” розповідається, що саме йому належить пророцтво про виникнення великого міста з безліччю церков на київських пагорбах.

Святий Андрій прийняв муки заради Христа і в грецькому місті Патри був розіп’ятий при римському імператорі Нероні в 77 році за наказом проконсула Егея на Х-подібному хресті, який згодом почали називати Андріївським.

Хрест святого Андрія постійно перебуває у православному соборі у Патрі, але реліквію привозили до столиці України на святкування 1025-річчя Хрещення. Хрест апостола є досить масивною спорудою висотою 2 м і шириною близько 1,2 м, він досить важкий – понад 100 кг.

Традиції на Андрія Первозванного

Вранці у свято віруючі обов’язково відвідують святкову службу у церкві та читають молитви до цього святого.

Народна назва дня Андрія – Каліта. Так називали обрядові коржики, які підвішували до стелі. Молоді хлопці мали по черзі спробувати відкусити шматок каліти, підвішеної до стелі та не використовувати для цього руки. Потрібно було зробити це не засміявшись, осідлавши кочергу.

А дівчата спостерігали за змаганнями та наглядали собі чоловіка. Той, кому з хлопців вдалося відкусити каліту за всіма правилами – вважався везунчиком, і доля обіцяє йому щасливе одруження. А кому не пощастило – йшов додому з вимазаним сажею обличчям.

У ніч на Андрія дівчата ворожать на ім’я нареченого та свою майбутню долю.

Ще одна традиція пов’язана зі вгадуванням погоди по воді. Для цього треба було підійти до колодязя, озера чи річки та прислухатися, як поводиться вода: тиха обіцяла гарну зиму, а галаслива – холоднечі та хуртовини. Аналогічні передбачення можна було робити, спостерігаючи за вогнем у печі: червоний колір полум’я обіцяв сильні морози, білий – близьку відлигу.

0200f6kf 9b60 1200x630 1

Що робити на Андрія не можна

Традиційно на великі релігійні свята заборонено займатися важкою фізичною працею та домашніми справами – шити, в’язати, вишивати, прати, гладити, прибирати.

У день Андрія не можна лаятись і кричати, ображати інших, ображати слабких та відмовляти у допомозі. Вважається, що, якщо богохульствувати та лаятися, злі слова можуть принести біді та хвороби, що говорить.

Оскільки свято випадає на час Різдвяного посту, на Андрія не влаштовують галасливих вечірок, не п’ють алкоголь, за столом не їдять м’ясо, яйця, молоко.

До теми…

Які ще свята відзначають 30 листопада 

30 листопада у світі відзначають День захисту інформації, Всесвітній день домашніх тварин, День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї, Міжнародний день “Міста за життя”.

В Україні – День радіотехнічних військ Повітряних сил ЗСУ.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено