Івано-Франківськ

Забезпечення армії, енергетика, підтримка бізнесу: підсумки року від прем’єр-міністра Шмигаля

Першочергове завдання для Уряду було, є і буде — забезпечення української армії.

Забезпечення армії, енергетика, підтримка бізнесу: підсумки року від прем'єр-міністра Шмигаля

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, якими є підсумки 2023 року, щоб розуміти з чим держава входить у 2024 рік, пише ПІК.

Забезпечення армії

За 11 місяців видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки й оборони становили 1,5 трлн грн. Це 60% від усіх наших витрат. Кожну гривню податків громадян і бізнесу, яка надходила в бюджет, ми одразу направляли на оборону України. 426 млрд грн витратили на придбання військової техніки, озброєння, боєприпасів, продукції оборонного призначення та інше забезпечення нашого війська.

“За останній рік ми суттєво наростили виробництво власної зброї, техніки, боєприпасів, безпілотників. Зараз на «оборонку» працює більше 500 виробництв, і це 300 тисяч працівників. Тільки з виробництва дронів у нас тепер є 200 компаній — і щомісяця з’являються нові. Робимо все: від FPV-дронів до розвідувальних. Морські дрони теж усі бачили в дії. Керченський міст та російський флот випробовують їх на собі”, – йдеться на сайті Уряду.

Мінометних снарядів виробили у 42 рази більше, ніж торік. Почали виробляти патрони для стрілецької зброї, снаряди різних калібрів, а також — заводські боєприпаси для БпЛА. Продовжили розвиток ракетних програм. Продовжили посилювати нашу протиповітряну оборону.

Ми залучили в обороно-промисловий комплекс приватний бізнес. Це дає швидкість, інновації та ефективність. 4 з 5 компаній ОПК — це тепер недержавні підприємства.

“В Україну зайшов один із найбільших світових оборонних концернів — німецький Rheinmetall. Ми будуємо Альянс оборонних індустрій та нові партнерства з вільним світом. Бюджет закупівель озброєння українського виробництва цього року понад 35 млрд грн. Наступного року він буде втричі більшим”, – зазначив прем’єр.

Підтримка бізнесу

За програмою безповоротних грантів єРобота видали 5,5 млрд грн. Кошти отримали більш ніж 10 тисяч українців. Це нові бізнеси. Це десятки тисяч нових робочих місць, які тепер з’являються по всій країні.

Активно розвивали програми пільгового кредитування наших підприємців. За програмою «Доступні кредити 5-7-9» видали майже 90 млрд грн пільгових позик для 22 тисяч бізнесів. За іншою програмою, «Держгарантії на портфельній основі», було видано більш ніж 37 млрд грн.

Переглянули понад тисячу дозвільних документів для бізнесу. Повністю скасували 61 застарілий інструмент. Більше 500 інструментів буде оптимізовано. Створили 15 нових індустріальних парків. Тепер їх загалом понад 70. Підтримували наших аграріїв, завдяки чому вдалося зібрати рекордний врожай. Мова йде про майже 80 млн тонн зернових та олійних культур, що на 10% більше, ніж у 2022 році.

Енергетика

Ми вистояли в боротьбі за тепло та світло минулої зими. І хоча половина енергосистеми зазнала уражень, ми змогли успішно підготуватися до нового опалювального сезону. Сумарно відновили 1946 МВт генеруючих потужностей. Сьогодні в жодному регіоні немає планових відключень саме завдяки цій підготовці.

Ми створили енергетичну коаліцію підтримки України. Отримали 825 вантажів гуманітарної допомоги для енергосектору. Генератори, трансформатори вимикачі, спецтехніку. У Фонді підтримки енергетики України маємо понад 400 млн євро внесків включно з анонсованими. У 2023 році «Нафтогаз» збільшив власний видобуток газу на 7-8%. Іноземні трейдери знову оцінили перевагу українських газосховищ — закачали туди близько 3 млрд кубів «блакитного палива».

“Цього року ми також не змінювали тарифи на газ, воду й опалення. Продовжили політику підтримки субсидіями всіх, хто цього дійсно потребує. У березні провели вже другу індексацію пенсій за час повномасштабної війни. Середня пенсія цьогоріч зросла на 16%. Продовжили комплексну підтримку внутрішньо переміщених осіб, зокрема й щомісячні виплати”, – додав Денис Шмигаль.

Запустили низку експериментальних соціальних проектів за принципом “гроші ходять за”. Це коли кошти сплачуються саме за надану послугу, а не за фактом існування організації чи установи.

“Дякуємо за підтримку нашим міжнародним партнерам. Дякуємо всім, хто бореться за краще майбутнє для нашої держави. Лікарям, учителям, підприємцям, платникам податків, працівникам критичної інфраструктури, волонтерам, а головне ми дякуємо українським воїнам на фронті. Пам’ятаємо щодня як тяжко виборюється кожен день і перемога України! Вічна пам’ять і шана нашим героям! Слава Україні! Героям слава!”, – сказав очільник Уряду.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено