Івано-Франківськ

Кабмін підтримав законопроєкт про заборону джимпінгу на природоохоронних територіях

Джимпінг — це пересування на транспорті підвищеної прохідності, тобто джипах, ендуро-мотоциклах, квадроциклах та багі.

1639121117 scaled

Кабінет міністрів України підтримав законопроєкт про заборону “джимпінгу” на природоохоронних територіях.

Як зазначає Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, в законодавстві є прогалини, які дозволяють поціновувачам «джипінгу» кататися по територіях природно-заповідного фонду. А прям заборона діє лише у зонах суворого заповідання. Водночас проїзд автомобілів у господарських зонах та зонах стаціонарної рекреації дозволений. Це і провокувало “джимпінг”.

Отже, Кабмін підтримав законопроєкт, який встановить суворіші заборони та посилить відповідальність за їх порушення, пише ПІК.

«Законопроєкт встановить суворіші заборони та посилить відповідальність за їх порушення. Пересуватися на авто по природно-заповідних територіях дозволено буде лише дорогами загального користування, вулицями міст та інших населених пунктів та на приватних територіях», — наголосив Міністр Руслан Стрілець.

Над документом Міністерство працювало спільно з КЕКЦ, WWF-Україна, Environment People Law (EPL)/Екологія – Право – Людина (ЕПЛ), Українським товариством охорони птахів, Українською Природоохоронною Групою – UNCG, ВГО “Жива планета”, Chysto.de.

За слова Міністра, під час підготовки законопроєкту вивчали міжнародний досвід. До прикладу, в заповідних зонах Ісландії позашляховики поза законом, оскільки шкодять ґрунтовому покриву та рослинності. Кожному, кого спіймали за кермом позашляховиком у невідповідному місці, загрожує штраф до $4500. Чехія практикує джипінг на військових полігонах, а в США потрібно стати в чергу, щоб отримати дозвіл на поїздку визначеними шляхами.

Наступний крок – розгляд законопроєкту Верховною Радою України.

Тут можна детальніше ознайомитися із текстом законопроєкту.

До слова, екоактивісти критикують такий вид відпочинку, адже позашляховики шкодять ґрунтам, рослинності, що занесена до Червоної книги, тваринам, забруднюють повітря, воду, засмічують довкілля.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено