Івано-Франківськ

Чому зростає долар і що буде з валютою найближчими днями

Станом на 21 березня 2024 року, за даними Нацбанку, ціна за один долар США становить 39,13 гривні.

Чому зростає долар і що буде з валютою найближчими днями

 Основна причина зростання офіційного курсу долара є збільшення попиту на іноземну валюту в державі. Чому зростає курс долара і хто його регулює, про це повідомляє економіст Олег Пензин, пише ПІК.

Економіст пояснює, що нині Національний банк України є єдиним продавцем валюти на внутрішньому ринку. Тобто, він балансує цей ринок. І скільки він продасть валюти та по якому курсу він визначить, приблизно так цей курс буде і формуватися.

“У звичайних умовах існування будь-якої економіки продавцем валюти є експортер. І таким чином в нормальній економіці балансується попит та пропозиція, де регулятор є лише координатором процесу, він є організатором валютних торгів”, – йдеться у повідомленні.

Чи варто зараз купувати долари

Замість купівлі валюти, більш вигідним варіантом є інвестування в гривневі активи, такі як депозити в українських банках або облігації державних внутрішніх позик. Важливо також не забувати, що під час війни всі 100% вкладень в банки гарантує держава. Тобто, у випадку банкрутства вашого банку Фонд гарантування вкладів населення поверне усі 100% ваших накопичень.

Як зміниться курс долара цього тижня

На думку Олега Пендзина, курс валют не буде рости. Особливо, якщо врахувати, що найближчим часом Україна має отримати перші 4,6 млрд євро від наших партнерів і ще 1,5 млрд євро у наступному місяці. Також не варто забувати, що від Міжнародного валютного фонду Україна отримала транш на 900 мільйонів доларів.

“Тобто, валюта буде, а якщо буде валюта, то і курс не буде зростати. Тому я думаю, що  найближчим часом ми зможемо побачити навіть невеличке укріплення курсу гривні”, — завершує економіст.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено