Івано-Франківськ

Гуцульські сирні коники увійшли до нематеріальної культурної спадщини України

Елементів нематеріальної культурної спадщини охороняються.

7 1 1024x576 1 scaled

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України додали “культура традиційної гуцульської сирної пластики”.

Про це повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики, пише ПІК

Ця традиція побутує в селах Брустури, Космач, Прокурава, Шепіт, Річка, Снідавка Косівського району та селах Криворівня, Чорний потік, Красник Верховинського району.

“Подібні елементи існують і в інших регіонах України, зокрема Карпатського регіону, так і в інших країнах, таких як Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, однак мають місцеві особливості, традицію та культуру, пов’язану з місцем побутування”, – зазначили у міністерстві.

Також, Нацперелік поповнився такими пунктами:

  • Традиційна народна гра «Ашик», розповсюджена на Півдні Одеської області у місцях компактного проживання болгар і гагаузів, зокрема в селах Городнє, Виноградівка Болградського району, Котловина Ізмаїльського району;
  • Традиція виконання ритуального чоловічого танцю «Сербен» у селі Чортовець Городенківської міської ради. Традиція розповсюджена також у місцях компактного проживання уродженців села Чортовець за кордоном. Це передмістя Праги (Чехія), передмістя Парижа (Франція), Португалія, Польща;
  • Весільний обряд «Читання корони». «Корона» побутує на теренах Волинської області.

Нагадаємо, раніше традицію Щедрого вечора внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України.  А писанка може увійти до переліку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

До слова, майстрині із села Шепіт, що на Косівщині, розповіли, як у їхньому житті з’явився сирний коник та що він для них означає:

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено