Івано-Франківськ

Український Шекспірівський фестиваль в Івано-Франківську: що цікавого побачать глядачі (АФІША)

Попереду на глядачів чекають 7 насичених днів, 10 шекспірівських вистав.

0 scaled

З 17 до 23 червня в Івано-Франківську відбудеться Український Шекспірівський фестиваль.

“На 11-й рік війни росії проти України ми відкриваємо фестиваль, який має на меті привернути увагу міжнародної спільноти до щоденної боротьби України за гідність та цінності вільного світу. Ми прагнемо донести, що роль мистецтва в часи катастроф – не створення оманливих ілюзій, а важливий інструмент для проблематизації суспільноважливих тем,” – розповів під час прес-конференції до відкриття фестивалю генеральний директор Ростислав Держипільський.

0 1 scaled

Попереду поціновувачів театру чекають сім насичених днів, 10 шекспірівських вистав, а також важливі науково-освітні події від провідних шекспірознавців світу.

Трагедія “Коріолан”, Національний академічний драматичний театр імені І. Франка

  • Показ вистави відбудеться 17 червня о 18:00.

Сюжет: незламний герой та політичні інтриги, боротьба за владу, маніпуляції народною думкою, зрада та спокутування. Це двобій особистості й соціуму, це гостра політична драма, яка нині не менш актуальна, ніж у часи Шекспіра.

1 10 scaled

Трагедія «Коріолан» — це історія злету та падіння легендарного римського полководця Кая Марція. Після завоювання вольського міста Коріоли він отримав прізвисько Коріолан за військові перемоги. Коріолан – переможець і переможений. Повернувшись додому доблесний воїн відправляється у «велику» політику – до консулів Римської республіки. Але в політичних битвах непереможний і витривалий герой, який звик перемагати ворогів у відкритому бою, став вразливим у своїй силі: прямолінійний, відвертий і безкомпромісний Коріолан не здатний на обман і хитрощі.

Неоопера-жах “Hamlet”, Франківський драмтеатр

  • Показ вистави відбудеться 18 червня о 19:00.

Сюжет: принц данський і вся королівська сім’я вже давно спочивають під вагою століть. Аж раптом три спокусливі богині помсти Еринії (запозичені режисером з шекспірівського «Макбета») пробуджують Гамлета від вічного сну і… простір підземелля наповнюють потойбічні звуки музики та навіжені герої, що повстають з могил, щоб спокутувати свої гріхи і розірвати врешті-решт коло трагедій, у якому скніє рід людський…

2 4 scaled

Чи знайде цього разу принц Гамлет правильну відповідь на одвічне питання? Питання, що не дає його душі знайти спокій на тому світі та перетворює на жах його вічний сон…

Теоманія “Буря”, Національний театр ім. Марії Заньковецької

  • Показ вистави 19 червня о 19:00 та 20 червня о 15:00.

Сюжет: Цей острів повен духів – дикий та неприступний. Вигнанець Просперо тепер тут і володар, і диктатор. Все змінює буря: кораблетроща закинула на острів вельмож – правителів країн далеких та давніх недругів Просперо, що відібрали у нього владу та свободу. Чи допоможе магія Просперо розплутати старі незгоди й чвари?

3 3 scaled

Остання п’єса Шекспіра – трагікомедія. Це сумна казка для дорослих про те, що людство не може подорослішати, про манію величі та цей божевільний світ.

Вистава створена у співпраці Національного театру імені Марії Заньковецької, Харківського державного академічного театру ляльок імені В. Афанасьєва та Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

Драма “Макбет”, Молдавський театр “Teatrul Fără Nume”

  • Показ вистави відбудеться 20 червня о 18:00.

Сюжет: це сучасне бачення класичного “Макбета”, натхненне творами Вільяма Шекспіра та Ежена Йонеско.

Пророцтво трьох відьом про те, що Макбету судилося стати королем, принесло Макбету та його дружині, леді Макбет, довгоочікувану звістку і нарешті стало реальністю. Проводячи ніч у замку Макбета, Дункан – король Шотландії, був убитий під час урочистостей. Макбет стає королем Шотландії.

4 1 scaled

Макбет, король-вбивця, пере свої закривавлені сорочки у водах забороненої святині. Ці сорочки можуть асоціюватися із замордованими людьми в Ізюмі та Бучі. Вони махають своїми муміфікованими руками перед злочинним диктатором, якого кремлівські стіни вже не можуть сховати від гніву всесвіту, вимагаючи справедливості та помсти.

Вистава буде виконуватись румунською мовою, у супроводі українських субтитрів. У виставі наявні сцени вибухів, що можуть викликати реакцію у людей з підвищеною чутливістю.

Трагедія “Гамлет, Театр на Печерську (Київ) 

  • Показ вистави відбудеться 21 червня о 15:00.

Сюжет: кожен новий Гамлет – обличчя епохи. Яким воно має бути сьогодні? До чого призводить помста і що таке обов’язок? Чи можливе щастя, коли порушені всі закони буття та яку ціну доведеться за нього заплатити?

5 2 scaled

Досліджуючи одну з найгеніальніших п’єс Шекспіра, ми ставимо цілу низку питань. І наш сьогоднішній Гамлет – не тільки відповіді на них, – це роздуми про сутність людини, про театр і мистецтво в цілому.

Dramma per musica  “ROMEO & JULIET”, Франківський драмтеатр 

  • Показ вистави відбудеться 21 червня о 19:00

Сюжет: постапокаліптична версія найсумнішої трагедії Шекспіра в експериментальному форматі. Історія кохання чистих сердець Ромео і Джульєтти у розбещеній постапокаліптичній Вероні.

6 1 scaled

Квитки на вистави за посиланням: https://ifshakespeare.in.ua та у касі театру.

Читайте також: 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено