Івано-Франківськ

Юний чемпіон: 12-річний франківець Ростислав Матієвський підкорив шахову Україну (ФОТО)

"Мені цікаво спостерігати за втаємниченими пересуваннями шахових фігур шахівницею, насолоджуватися блискучими ходами та неперевершеними ідеями".
Юний чемпіон: 12-річний франківець Ростислав Матієвський підкорив шахову Україну

На Чемпіонаті у Львові

З 5 по 13 червня 2024 року у Львові пройшов Чемпіонат України з шахів серед юнаків та дівчат до 12 років. Переможцем став наш земляк, юний шахіст з Франківська Ростислав Матієвський, розповідає ПІК

Ростислав Матієвський – вихованець відділення шахів франківської ДЮСШ №3, учень Ліцею №16,  кандидат у майстри спорту з шахів серед чоловіків, чемпіон Івано-Франківської області з шахів серед юнаків віком до 10 та 12 років. У складі команди ДЮСШ №3 перемагав у Командних чемпіонатах області серед юнаків і дівчат віком до 12 років (2023 рік) та 20 років (2024 рік).

Юний шахіст є переможцем і призером серед юнаків у різних вікових групах низки всеукраїнських турнірів, переможцем Міжнародного дитячого шахового фестивалю «Балтійський шлях», Чемпіоном України з шахів серед юнаків до 12 років (швидка гра) та віце-чемпіоном України з шахів серед юнаків віком до 12 років (класичні шахи),

Юний шахіст з Франківська став чемпіоном України

Ростислав Матієвський, шахіст

Запитуємо в героя нашого матеріалу:

  • Ростиславе, в тебе вже стільки досягнень і титулів, то коли ж ти почав займатися шахами?

“Грати в шахи мене навчила ще бабуся, коли мені було 3,5 роки. Я дуже любив грати з дідусем – це завжди було цікаво і весело.  А професійно займатися з тренером я почав у  квітні 2020 року. З того часу я намагаюся виборювати нагороди, ставити цілі та торувати до них шлях,  вивчати історію шахів, творчість найвідоміших шахістів світу, стежити за грою найсильніших шахістів сучасності”. 

  • Це єдине твоє захоплення, часу для іншого, напевно, не вистачає?

“Зовсім ні: я багато читаю, просто ковтаю книжку за книжкою і залюбки граю в рухливі види спорту та професійно займаюся карате”. 

Юний чемпіон: 12-річний франківець Ростислав Матієвський підкорив шахову Україну

Володимир Прокопів, тренер з карате

А з шахів тренує Ростислава  старший тренер відділення шахів франківської ДЮСШ №3,  Заслужений тренер України, Майстер ФІДЕ, Чемпіон України з шахів за листуванням у складі команди Івано-Франківської області, багаторазовий чемпіон міста Івано-Франківська та області серед чоловіків, номінант спортивно-мистецького свята «Ніка-2001» Ігор Кобилянський.

Він розповів редакції, що зачарований любов’ю Ростислава до шахів, його старанністю та працьовитістю, нестримним бажанням навчатися, вдосконалюватися, ставити найвищі шахові цілі та досягати їх.

Юний чемпіон: 12-річний франківець Ростислав Матієвський підкорив шахову Україну

Тренер Ігор Кобилянський зі своїм вихованцем

“З перших днів занять я побачив у хлопця велику цікавість та любов до шахів  і завжди називав його Чемпіоном, коли ще Ростислав навіть не думав про здобуття цього титулу. Я впевнений, що попереду в нього багато цікавих партій, блискучих ходів, найвищих шахових вершин, які треба здолати, зокрема, звання Майстра спорту України з шахів”.

Завжди цікаво, як ставляться батьки до вибору сина, тому ми запитали у них:

“Ми відразу підхопили бажання Ростислава навчатися шаховій грі, усіляко допомагаємо йому, підтримуємо, надихаємо та заохочуємо. Ми намагаємося  мудро ставитися до неминучих труднощів і помилок росту та безмежно віримо у світле шахове майбуття сина”. 

Юний чемпіон: 12-річний франківець Ростислав Матієвський підкорив шахову Україну

Ростислав у колі друзів

Цікаво, які життєві постулати сповідує наш юний шаховий герой, тому поставили Ростиславу ряд запитань. Відповіді не розчарували:

“Мені цікаво спостерігати за втаємниченими пересуваннями шахових фігур шахівницею, насолоджуватися блискучими ходами та неперевершеними ідеями. Я надзвичайно захоплююсь грою Маґнуса Карлсена і люблю відчувати напругу боротьби, змагатися з найсильнішими та навчатися шаховій грі”. 

Юний чемпіон: 12-річний франківець Ростислав Матієвський підкорив шахову Україну

З Гаррі Каспаровим, Чемпіоном світу з шахів

Здобувши дві нагороди Чемпіонату України з шахів серед юнаків віком до 12 років, Ростислав виборов право представляти Україну в Чемпіонатах світу та Європи у категорії юнаків віком до 12 років. Тому, попереду нові цікаві тренування, нові знання, робота над помилками, вдосконалення шахової майстерності, фізичний і духовний розвиток.

Матеріал підготувала Руслана Гочіяєва-Шевчук 

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено