Івано-Франківськ

Перші передвиборчі дебати Байдена і Трампа: що вони сказали про Україну

Дебати, які організував канал CNN, вперше відбулися так завчасно: ніколи раніше їх не проводили до початку осені виборчого року.

Перші передвиборчі дебати Байдена і Трампа: головні цитати

Цієї ночі в американському штаті Джорджія відбулися перші з двох запланованих дебатів перед виборами президента США. Чинний очільник американського уряду Джо Байден та його попередник Дональд Трамп найімовірніше знову зійдуться у протистоянні за президентське крісло вже у листопаді.

Але нині жоден з них офіційно ще не є кандидатом від своєї партії: Трампа затвердять на липневому з’їзді республіканців у Мілуокі, а Байдена – у серпні на з’їзді демократів у Чикаго. Про це пише ПІК з посиланням на Радіо Свобода.

“Організатори врахували уроки попередніх дебатів цих же претендентів чотири роки тому. Їх провели без живої аудиторії, а мікрофон кандидатів вмикали лише тоді, коли була їхня черга говорити. Їм було заборонено використовувати нотатки, а також суфлери”, – йдеться у повідомленні.

У дебатах опоненти неодноразово згадували війну в Україні і сперечалися щодо того, як США мають підходити до вирішення найбільшого конфлікту на території Європи з часів Другої світової.

Ведучі дебатів поставили запитання Трампу: чи підтримує той «мирний план», який висуває президент Росії Володимир Путін, а саме: відмова Києва від інтеграції в НАТО, а також виведення українських військ з чотирьох областей, які Росія незаконно окупувала і анексувала. Не з першого разу, але Трамп таки відповів, що такі умови миру він не підтримує.

Однак, колишній президент США кілька разів заявив, що війна в Україні – це наслідок неспроможності Джо Байдена як президента. На думку Трампа, Путін розпочав вторгнення в Україну, бо не поважав Байдена, зокрема через вивід американських військ з Афганістану, що Трамп називає «найганебнішою сторінкою в історії США».

«Це був жахливий сором, найганебніший момент в історії нашої країни. Коли Путін побачив це, він сказав: «Знаєте що, я думаю, ми зайдемо», – сказав Трамп і додав, що якби президентом був він, цього ніколи не сталося б.

На думку Трампа, США не мали б витрачати стільки грошей на підтримку України, оскільки це не має ефекту: «Україна не виграє цю війну. Вони втрачають дуже багато людей. І втрачають красиві міста з золотими куполами. І це дуже сумно».

Відповідаючи на заяви Трампа, Джо Байден сказав, що «ніколи не чув стільки дурощів». Він зазначив, що якщо припинити підтримку України, то Путін на цьому не зупиниться: «далі буде Польща, Білорусь, країни НАТО… Він (Трамп – ред.) не розуміє, про що він говорить».

Трамп також сказав, що через дії Байдена, світ ніколи не був настільки близьким до початку Третьої світової війни, оскільки Байдена «ніхто не поважає: ні Путін, ні Кім чен Ин, ні Сі». У відповідь на це чинний президент знову підкреслив, що третю світову наближають такі, як Трамп, хто вважає, що Путін зупиниться на Україні і не атакуватиме країни НАТО.

Вік кандидатів

Джо Байден і Дональд Трамп – найстарші кандидати в президенти США в історії. До речі, попередній рекорд належить їм же чотири роки тому. Фізична і розумова здатність обох політиків керувати країною викликає занепокоєння в багатьох виборців. Ведучі дебатів спитали в обох учасників, чи може їхній вік стати їм на заваді.

Байден відкинув занепокоєння через свій вік. Він наголосив, що йому не звикати, адже на початку його кар’єри про нього навпаки говорили як про «наймолодшого сенатора в історії». Чинний президент наголосив, що попри вік він досяг успіху на посаді і згадав про те, що створив більше робочих місць за будь-кого до нього, а також залучив багато інвестицій.

Відповідаючи на те ж запитання, Трамп заявив, що пройшов два когнітивні тести і обидва – на відмінно: «Мені казали, що ніхто раніше їх не проходив на відмінно… Я не знаю, чому Джо не хоче пройти тести… Я у відмінній фізичній формі також».

Додамо, що Байдену – 81 рік, Трампу – 78.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено