Івано-Франківськ

В Україні 28 червня відзначають 28 День Конституції: що варто знати

Це єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.

В Україні 28 червня відзначають 28 День Конституції: що варто знати

В Україні у п’ятницю, 28 червня відзначають День Конституції. Верховна Рада України ухвалила і ввела в дію Конституцію 28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилин, після майже доби безперервної роботи, пише ПІК.

“Найгостріші суперечності викликали питання розподілу влади і власності, державна символіка, статус російської мови і статус Республіки Крим. Ліві сили схилялися в бік применшення ролі президентської влади, приватновласницьких відносин, за надання однакового статусу українській та російській мовам і збереження автономного статусу Криму”, – йдеться у повідомленні Укрінформу. 

Праві, в яких об’єдналися представники «партії влади», підприємницькі кола та депутати національної культурно-мовної орієнтації, виступали за сильну президентську вертикаль, гарантування всієї повноти приватновласницьких прав, панування української мови та ліквідацію автономії Криму. Тим часом в країні діяла Конституція УРСР 1978 року з деякими змінами.

Від початку ухвалення Основний закон України змінювався кілька разів. При цьому в Конституції України 1996 року передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень. Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу Верховної Ради.

Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України взагалі не може бути змінена.

Президент України Володимир Зеленський зауважив, що перше слово першої статті нашої Конституції – «Україна» .Глава держави нагадав, що 17-та стаття Конституції трактує, що захист України – це найважливіші функції держави і справа всього українського народу.

Привітав українців з Днем Конституції також прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, “Конституція України, ухвалена рівно 28 років тому, стала однією з основ, на якій ми будуємо сильну, демократичну та суверенну державу”.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено