Івано-Франківськ

Неймовірне оптичне явище спостерігали цієї ночі на Франківщині (ФОТОФАКТ)

За нічним сяйвом спостерігали й в інших областях України, зокрема, у Львові та Дніпрі.

photo 2024 08 13 08 13 52 scaled

В ніч 13 серпня в багатьох областях України спостерігалося одразу два красивих явища природи – полярне сяйво і метеорний потік Персеїди (серпневий “зорепад”), розповідає ПІК.

Користувачі в соцмережі викладають численні світлини неймовірного сяйва, яке, зокрема, помітили підписники вночі у Ямниці, що неподалік Івано-Франківська. Погоднє явище тривало кілька хвилин.

photo 2024 08 13 07 39 35 scaled

Зазначимо, це не єдина небесна подія за ніч – з 12 на 13 серпня українці могли спостерігати так званий «зорепад Персеїди» – метеорний потік, який відбувається щороку.

До слова, науковий сайт SpaceWeatherLive повідомив, що напередодні Землю накрив потужний геомагнітний шторм, який спричинив явище у різних регіонах. Внаслідок шторму північне сяйво спостерігати також мешканці північних країн – Канади, Фінляндії, Норвегії тощо.

Зазначимо, зазвичай таке явище можна спостерігати на відстані 20-35° від магнітних полюсів Землі, а Україна перебуває на широті 52°-44°, що робить північне сяйво тут нетиповим явищем.

Втім, лише за 2023 рік українці помітили погодне явище щонайменше тричі – у травні, квітні та листопаді 2023 року.

photo 2024 08 13 08 27 31 scaled

Довідково: 

Полярне сяйво, також широко відоме як північне сяйво — оптичне явище світіння окремих ділянок нічного неба в полярних районах, яке швидко змінюється.

Виникає у верхніх шарах атмосфери планети під впливом потоків заряджених частинок, які магнітне поле планети спрямовує до полюсів.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено