Івано-Франківськ

В Україні спостерігали “північне сяйво”: що це було? (ФОТО)

Чому з'явилося північне сяйво та як саме таке явище пояснюють науковці.

0 1 scaled

Ввечері п’ятого листопада в різних регіонах України можна було спостерігати рідкісне атмосферне явище – “північне сяйво” червоного кольору.

Про “північне сяйво” повідомляли на Київщині. Зокрема, Бучанська міська рада написала, що над громадою спостерігається північне сяйво “Аврора” й опублікувала світлини, пише ПІК із посиланням на УП.

Краматорська міська рада написала про явище в Донецькій області.

photo 2023 11 05 20 22 51 scaled

Також червоне небо спостерігали на Харківщині, Чернігівщині, Одещині, Кіровоградщині, а також у Запорізькій та Херсонській областях.

Харківський астроном Володимир Кажанов пояснив, що небо червоного кольору спостерігають в різних областях України через геомагнітну бурю.

“В ніч з 5 на 6 листопада 2023 р. в Україні і багатьох країнах Північної півкулі Землі спостерігається яскраве полярне сяйво! На даний момент актуально і для північних країн Європи. Сталася потужна геомагнітна буря (Кр7 на 17:40 UTC), пов’язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому”, – розповів Кажанов.

image 423

Мапа розташування та інтенсивності полярного сяйва (скріншот)

Під час магнітних бур сонячний вітер може бути особливо активним, і великі кількості заряджених частинок викидаються в простір у вигляді сонячних вибухів і корональних мас-викидів. Коли ці частинки досягають магнітосфери Землі, вони взаємодіють з магнітним полем Землі і можуть викликати різні явища, включаючи магнітні бурі.

Під час магнітних бур магнітна активність нашої планети збільшується, і це може призвести до збільшення інтенсивності північного сяйва. Як результат, північне сяйво може бути більш яскравим і розгорнутим під час магнітних бур.

Читайте також у ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено