Івано-Франківськ

Готуються відлітати: у небі над Франківськом помітили зграю журавлів (ВІДЕО)

Птахів побачив та зняв на відео відеооператор ПІК Іван Денисюк.

Готуються відлітати: у небі над Франківськом помітили зграю журавлів (ВІДЕО)

У небі над Франківською громадою помітили зграю журавлів. Ймовірно, таке скупчення птахів свідчить про те, що вересень не загорами, і вони готуються відлітати у теплі краї, пише ПІК. 

В народі таку згарю птахів у небі називають журавлиним ключем. Відомо, що у  золоті осінні дні вони відлітають у вирій. Підготовка сірих журавлів до відльоту починається в серпні, коли дорослі птахи тренують молодих. Вони летять характерним клином на великій висоті, сповіщаючи про себе голосним курликанням.

До слова, цікаві факти про журавлів:

  • Журавлі – це найвищі в світі птахи, здатні до польоту. Точніше, їх австралійський різновид, у якого зріст дорослих особин досягає 170 сантиметрів (коли вони стоять на землі). Розмах крил у них іноді перевищує 180 сантиметрів, а вага досягає 5 – 6 кілограмів.
  • Всього в світі існує 10 видів журавлів, і одним з найрідкісних серед них є чорний.
  • Свої гнізда журавлі завжди будують неподалік від води, як на землі, так і на деревах або скелях. Вони цікаві своїми розмірами – діаметр гнізда зазвичай перевищує один метр, а іноді доходить і до двох метрів. Все через солідні розміри самих птахів, яким потрібно там якось поміщатися, тому що самка зазвичай відкладає всього два яйця.
  • Близькість до води має прямий вплив на статуру журавлів. Чим ближче вони живуть до водойм, тим дзьоб, шия і ноги у них довше, а пальці на ногах розставлені ширше – це допомагає їм впевнено ходити по болотистому грунту і ловити здобич. 
  • В Україні зустрічаються два види журавлів – сірий і білий. Перший з них – як гніздовий птах, другий – як рідкісний залітний. Білий журавель великотілий, вагою до 9 кілограмів, за даними МСОП знаходиться на межі зникнення. Сірий журавель занесений до Червоної книги України.
  • Журавлі – це соціальні птахи, які живуть великими групами, які називаються зграями. Зв’язок всередині зграї встановлюється за допомогою гучних звуків.
  • Журавлі – це перелітні птахи, які можуть подолати до 15 000 км до теплих країв. Деякі види журавлів можуть долати до 500 км на день при пошуках їжі. Але не всі види журавлів перелітні.
  • Тривалість життя журівлів у дикій природі – від 20 до 30 років.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено