Івано-Франківськ

Глобальне потепління: що відбувається із кліматом на Прикарпатті та чого очікувати у майбутньому

За сім місяців на Прикарпатті зафіксували 19 температурних рекордів, а рік ще навіть не закінчився.
pik.net .ua global warming 56f728e0 89a4 442c 86d1 402cb07ad26c scaled

Фото згенероване штучним інтелектом

 

Якщо колись глобальне потепління було лише темою для наукового обговорення, то зараз його на собі відчуває вся планета, зокрема, й Івано-Франківщина. Температура «б’є» рекорди й стовпчики термометра показують нетипові (колись) для нашого регіону показники.

ПІК розпитала у метеорологині Івано-Франківського обласного центру з гідрометеорології Ірина Марчук, як змінився клімат Прикарпаття, що відомо про температурні рекорди та що відбувається із порами року.

Зміни відчувають і в горах, і на рівнинах

Прикарпаття багате на різноманітний рельєф: є рівнинна територія, передгірська, гори. На різних частинах області – різна температура та різна кількість опадів.

Ірина  Марчук каже, що гірська частина найменш вразлива до змін клімату, але останніми роками там також змінилася температура.

Минулий 2023 рік був одним із найтепліших років за ввесь період спостережень. Розпочинаючи із серпня, фахівці фіксували досить високі кліматичні показники. Кожен наступний місяць температура була значно вищою від норми.

Абсолютний рекорд й досі тримається

«У лютому 2024 року температура повітря була на шість градусів за Цельсієм вище норми і він став одним із найтепліших місяців. Це досить значні цифри. Цьогорічний липень також виявився одним із найтепліших за весь період спостережень на Івано-Франківщині», – каже метеорологиня.

У липні протягом тижня температура була +30 градусів та вище. Максимально вона піднялася до +37 градусів за Цельсієм.

Але абсолютний рекорд цього літа ми не перевершили, зазначає фахівчиня обласного центру гідрометеорології. У 2007 році в липні фіксували рекордні +37,1 градуса, а найвища температура для літа в Івано-Франківську була у серпні 1946 року.

«Цей період спекотної погоди не був одним із найважчих, тому що майже десять років тому, у 2015 році, температура +30 і вище градусів затягнулася практично на два тижні», – додає Ірина Марчук.

Прикарпаття “йде в ногу” з усією планетою

1118398445 0 6 3000 1694 1920x0 80 0 0 e18cd04d18423b999b8e4c7b0e8dc4bd scaled

Фото ілюстративне

Сильна спека  – не типова погода для Івано-Франківщини, зазначає метеорологиня. Як правило, в області стовпчик термометра піднімається вдень вище +30 градусів на день-два-три.

«Такі дуже довгі періоди, коли температура тривалий час тримається на рівні +30⁰С  та вище, бувають рідко. Це не дуже характерно для нас», – каже Ірина Марчук.

За її словами, згідно з оновленими кліматичними нормами за 2021 рік, середньорічна температура зросла на цілий градус.

«Це вже така тенденція. У нас змінюється клімат, як і на всій планеті. Прикарпаття “йде в ногу” з усією планетою. Хоча на високогір’ї ситуація із зміною клімату дещо стабільніша», – зауважує Ірина Марчук.

Рекордні температури

За сім місяців 2024 року в Івано-Франківську було 19 середньодобових температурних рекордів, і це при тому, що рік ще не закінчився. В той час як торік таких рекордів було вісім.

Наприклад,  24 травня в Івано-Франківську температура повітря перевищила рекордне значення для цього дня з 1953 року. Фахівці зафіксували +29,2⁰С.

16 липня на всіх метеорологічних станціях Івано-Франківської області максимальні температури повітря були вищими від попередніх рекордних значень для цього дня на 1-3⁰С. Для  Івано-Франківська це – + 36,3⁰С, для Коломиї – + 34,9⁰С.

Метеорологиня зазначає, що в домашніх умовах температура повітря може бути вищою від тієї, яку зафіксували, як рекордну. Це залежить від умов вимірювання.

Побутові термометри люди, як правило, встановлюють на вікно, стіну під прямими сонячними променями. Через це результати можуть бути неточними.

На станціях температуру повітря вимірюють на висоті два метри в спеціальних дерев’яних будках білого кольору. Термометри там знаходяться в тіні та закриті від прямих сонячних променів.

Глобальне потепління

img f541f7b9717169a38330a7620f46e875 v scaled

Фото ілюстративне

Ірина Марчук зазначає, що Прикарпаття вже відчуває на собі глобальне потепління. З’явилися різкі коливання температури повітря, а межі між порами року все більше стираються.

«Ми спостерігаємо, що, скоріше за все, скорочується зимовий період. Але літо не збільшується. Весна та осінь більше затяжні. Весна може розпочатися ще взимку, а червень буває прохолодним. Розмиваються кордони між сезонами. Почастішали різкі зміни температури повітря, випадання великої кількості опадів в короткий період. Буває середньомісячна зимова температура в межах норми, але за цей період могли бути й досить теплі дні «весняної температури», і морози”, – каже фахівчиня.

За її словами, останні декілька років на Прикарпатті зими були теплішими. Але такими вони були також у 70-х та 90-х роках. Тому, поки, це не перетворюється у тенденцію.

Бентежне майбутнє

Метеорологиня обласного центру з гідрометеорології зауважує, що зміни клімату на Прикарпатті не такі значущі, щоб, можна було, наприклад, вирощувати тропічні рослини. Адже спрогнозувати чи буде наступне літо таким спекотне (чи ще спекотнішим), як цьогорічне — складно.

А от для прикарпатських кавунів та динь, та й іншого врожаю, несуть загрозу пізні замороки. Поки, однією із головних небезпек для Франківщини залишаються шквали — короткочасне, але різке підвищення швидкості вітру. А найгіршим лихом для області є інтенсивні опади, які викликають розлив річок та сходження селевих потоків у гірській місцевості.

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено