Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: Яблучні шедеври (ФОТО)

Із цих звичних та доступних фруктів можна швидко приготувати безліч вигадливих десертів і консервацій.

photo 2024 09 01 09 23 47 2 scaled

Вам проїлися яблука? І ваші рідні не хочуть чи не можуть їх гризти, а діти  – брати до школи? Здивуйте їх простими у приготуванні десертами, і вони пальчики оближуть. Та навіть не здогадаються про складники.

Ностальгія і просто фантастика

Цукерки “Трюфель” кілька десятиліть тому були найдорожчими в радянських крамницях: 81 коп. за 100 г. За ці гроші можна було купити пів кіло “Ромашки”. Однак переважала спокуса спробувати ту смакоту, що буквально танула в роті та наповнювала неймовірним ароматом справжнього шоколаду. 

І тут нещодавно пригощають мене Трюфельним тортом. Авторка того диво-десерту львів’янка Юлія Михайленко інтригує та пропонує здогадатися складники. Що-що, а яблучного пюре я там на смак не відчувала. 

“Для приготування торту беремо 200 г яблучного пюре без цукру, 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю, дрібку солі для підсилення смаку та трошки ванілі, – ділиться рецептом Юлія.  – Розтоплюємо на водяній бані 2 плитки чорного шоколаду (не менше 70%), додаємо 3 яйця. Ретельно перемішуємо і викладаємо до застеленої пергаментом форми. Випікаємо 30 хв. Охолоджений торт поливаємо шоколадною глазур’ю або розтопленим шоколадом, зверху викладаємо мигдаль, ягоди лохини. Або ж оздоблюємо на свій смак”.

photo 2024 09 01 09 25 24 3 scaled

 Болгарська смакота

Цей рецепт потрапив на очі в одній із болгарських кулінарних книг. Проте нині в соціальних мережах можна побачити десятки інтерпретацій простого яблучного пирога без замішування тіста. Готується швидко, виходить гарно та смачно. 

Роз’ємну форму застелити пергаментом та на дно рівномірно розкласти 100 г масла. Тоді почергово, шарами, – суху суміш (по склянці просіяного борошна, манної крупи і цукру з пакетиком розпушувача для тіста і ванільного цукру) і натерті яблука, приправлені корицею і подрібненими горіхами.

Кожен шар ретельно трамбуємо. Завершуємо сухою сумішшю і ще склянкою сметани. В духовці витримати десь 30 хв до утворення рум’яної кірочки. Охолодити і вийняти з форми. Насамперед вражає вершково-яблучний аромат. Пухкий пиріг вийшов рівними гарними кольоровими шарами. Нарізається легко. А в роті просто тане!

photo 2024 09 01 09 23 47 scaled

Рекомендації. Яблука соковиті. Сік не здавлювала. Цукру можна давати і менше. Так само й масла. Хоч і кажуть, що масла забагато не буває, все ж треба зважити на калорійність готового виробу.

Рецепт сухої суміші. По склянці борошна, цукру і манної крупи, щіпку ваніліну і розпушувач. Готую його так: по чайній ложці лимонної кислоти, харчової соди і крохмалю. Яблука можуть підійти будь-які. Очистки варто використати для приготування вітамінного напою або ж домашнього оцту.

photo 2024 09 01 09 23 49 scaled

Яблучний оцет, Сидр і Живчик

Якщо тоненько, десь на 1 см шириною, зрізати по спіралі яблучну шкірку, то вийде її десь із метр. Ці вітамінні відходи використовуємо для приготування домашнього оцту. Рецепт простий: до скляної банки вкладаємо порізані яблука із серцевиною, але без гнилі, додаємо трошки цукру та заливаємо прохолодною водою. 

photo 2024 09 01 09 25 24 2 scaled

Цікаво, що через день-два така настоянка фактично є яблучним квасом – смачним і корисним напоєм. Однак далі у процесі ферментації утворюється оцет. Його варто використати для приготування страв і салатів, а також для консервацій. 

Я обожнюю ферментацію, – розповідає відомий кулінар Євген Клопотенко. – Тож приготуємо яблучний сидр. Для цього потрібні яблука, цукор та дріжджі, а ще трохи яблучного жмиху. Є спосіб приготування сидру без дріжджів, але процес займе приблизно місяць або трохи більше. Із невеликою кількістю дріжджів результат матимете через півтора тижні”. 

photo 2024 09 01 09 23 48 2 scaled

На 1,5 л готового сидру кулінар радить узяти 2 кг помитих і довільно нарізаних яблук, 3 г пресованих дріжджів та 2 ст. л. цукру. Вичавити сік, якщо густий – влити трохи води, щоб вийшло 1,5 л рідини. Додати 2 ст. л. жмиху та інші складники й залишити під марлею для активного бродіння на день у темному приміщенні.

Далі накрити банку щільною резиновою рукавичкою та проколоти голкою для виходу газу при бродінні. Тримати кілька днів, доки рукавичка не підніметься та не обвисне. Далі закрити банку і витримати в темному місці ще півтора тижні. Опісля проціджуємо, щоб припинити бродіння. Сидр смакує добре охолодженим. 

“Відомий усім із дитинства напій “Живчик” можна приготувати самотужки,  – розповідає мешканка селища Чернелиця Надія Пилипчук. – Відро мититих та дрібно нарізаних яблук заливаємо холодною водою та додаємо 600 г цукру. Залишаємо для настоювання на ніч. Опісля зливаємо рідину, проціджуємо, нагріваємо до кипіння, додаємо 1 ч. л. лимонної кислоти і в стані кипіння розливаємо до підготовлених скляних банок. Жмих можна використати для приготування яблучного пюре”. 

photo 2024 09 01 09 23 48 4 scaled

Це тільки дещиця рецептів страв із яблук. А ще їх варто сушити, щоб тішити дітвору енергетичними батончиками із подрібнених сушениць, а також смачним узваром. Сік консервують. Щоправда, дієтологи радять споживати його розведеним водою, бо концентрований може нашкодити. 

photo 2024 09 01 09 23 48 scaled

А гарно нарізаними свіжими яблуками можна збагатити вітамінно будь-який десерт: чи то налисники із сиром, чи запіканку. Добре смакує запечена качка з яблуками. Отож не ігноруйте навіть падалиць –  і не прогадаєте. 

photo 2024 09 01 09 38 53 3 scaled

Людмила Стражник. Фото Юлії Михайленко та авторки

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено