Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: Запечена скумбрія як смачна окраса столу

Рибні страви поживні та багаті на корисні речовини, тож їх неодмінно треба вводити до раціону.

4 1 scaled

Джерело вітамінів та енергії

 У час захоплення піцою та іншою швидкоїжею хочеться й чогось особливого. Та ще й простого у приготуванні. Збагатити й урізноманітнити раціон варто стравами із риби. Серед великого гастрономічного асортименту можна знайти й дорожчі варіанти, й цілком бюджетні.

Страви з риби багаті на білок, вітаміни А, В і D та корисні мікроелементи, зокрема фосфор, йод і фтор, містять цінні насичені жирні кислоти. М’ясо з риби є не тільки джерелом енергії та сили, потрібним для повноцінного здорового харчування, а й входить до багатьох дієт, бо легше засвоюється. Особливо це стосується морепродуктів, серед яких доступною за ціною є скумбрія.

1 3 scaled

Як вибрати продукт і підготувати до приготування

Вживати в’ялену чи копчену скумбрію цієї літньої пори не зовсім безпечно. А от свіжу та заморожену можна. Звісно, вибираємо якісні продукти, без візуальних ознак псуття риби. Заморожена риба повинна мати рівномірний колір без темних плям, надлишку льоду на тушці. Варто звернути увагу на дату заморожування.

Щоб максимально зберегти корисні властивості та смак риби, бажано розморожувати її в холодильнику, й аж ніяк – у теплій воді. Опісля – ретельно промити, кухонними ножицями видалити плавники та голову. Їх можна використати для ухи.

Залежно від приготування скумбрію потрошать по-різному. Якщо запікаємо шматками, то традиційно робимо надріз по животику та виймаємо нутрощі. Очищаємо від чорної плівки і промиваємо. Зайву вологу вибираємо паперовим рушником. Видаляємо головну кістку та менші кісточки.

А можна зробити надріз гострим ножем і по хребту, вибрати його разом із нутрощами, і так цілим пластом підготувати філе. Кістки вибираємо спеціальними щипцями, хоч у морській рибі вони не такі колючі, як у річкової.

Запечені клітинки

Для запікання скумбрії її попередньо маринуємо. Рецептів є кілька. Найпростіший – натерти зсередини і зовні змішаними із сіллю спеціями. Є готові набори для риби. Або ж обираємо складники на власний розсуд. Можна додати зернову чи мелену гірчицю, яблучний чи винний оцет, майонез, соєвий соус, лимонний сік. Власне, шматки лимона додаємо для ароматизації страви. Залишаємо в маринаді на 30 хвилин.

Запікати можна цілою тушкою в електричній та газовій духовці. Для цього підготовлену рибу викладаємо на змащений олією пергаментний лист. Зверху поливаємо маринадом, викладаємо шматочки лимонів і ставимо в розігріту духовку. Готовність – після 20-30 хвилин. Можна накрити фольгою, але за 5 хвилин до завершення процесу її треба прибрати, щоб утворилася рум’яна кірочка.

3 1 scaled

Трохи складніший процес приготування при запіканні шматочками у пароварці. Пропонуємо такий випробуваний рецепт. Підготуємо помідори, запарений і злегка проварений рис. Маринуємо скумбрію шматками. Для цього готове філе нарізаємо у вигляді прямокутників, а на шкірці гострим ножем робимо надрізи-квадратики.

На фольгу викладаємо порізані навпіл помідори, порцію рису та шматок замаринованої скумбрії. Поливаємо маринадом, зверху притрушуємо зерновою гірчицею або кунжутом. За бажання додаємо дольку лимона. Загортаємо фольгу і ставимо в пароварку, на дно якої заздалегідь налита вода. Накриваємо кришкою і ставимо на помірний вогонь. Через 20 хвилин страва готова.

Викрутаси  

Якщо ви підготували філе риби зі збереженням цілісності животика, то запечену скумбрію можна перетворити на справжній кулінарний шедевр. Для цього рецепту на філе робимо надрізи, наче листочки.

Викладаємо на змащений олією пергаментний лист. Тоді листочки вивертаємо наверх м’ясом, наче пелюстки. Змащуємо заправкою із меду, олії, соєвого соусу, лимонного соку, паприки чи будь-якої іншої приправи до смаку. Запікаємо в духовці до утворення золотистої кірочки.

2 1 scaled

Фаршироване розмаїття

 Гарно прикрасить святковий стіл і фарширована скумбрія. Для цього підготовлену рибину розрізаємо та чистимо звичайним способом. Промиваємо і просушуємо.

Для начинки підійде відварений та заправлений спеціями рис. Пасує до скумбрії й овочева начинка: із суміші тушкованих цибулі, часнику, моркви, коріандру, перцю чилі, зелені кропу тощо.

 Екзотика на природі

Смачним доповненням похідного раціону стане запечена на грилі скумбрія. Підготовка риби – традиційна. Звісно, краще підготувати її вдома та скласти в маринаді до контейнера.

Під час приготування треба вважати, щоб на відкритому вогні не перепекти рибу. Тоді й страва вдасться, і смакові якості збережуться.

Людмила Стражник. Фото авторки

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено