Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: Секрети доброго сирника (ФОТО)

Кондитерська справа — творчий процес, адже за однакових складників у кожної господині виходить різний результат.

photo 2024 09 08 11 14 24 3 scaled

На свято хочеться чогось солоденького. А ще — смачного та простого у приготуванні. Попри неймовірно великий асортимент кондитерських виробів у торговій мережі домашнє печиво не виходить із мови. І чільне місце серед кондитерського розмаїття займають сирники.

Апельсиновий від Дарії Цвек 

“Із 300 г просіяного борошна, 250 г вершкового масла або маргарину, 2-4 ст. л. сметани, 50 г цукру, 2 жовтків, пакетика розпушувача та цедри з 1 цитрини замішуємо січене пісочне тісто і ставимо до холодильника на 2 години, — читаємо у книжці Дарії Цвек “Печиво”. — Далі цим тістом вистеляємо дно і стінки форми, поколюємо виделкою і випікаємо 20 хв. Далі викладаємо підготовлену сирну начинку, посипаємо посіченим мигладем і допікаємо в гарячій духовці протягом 40 хв. Якщо сирник дуже зарум’янився, накриваємо його зволоженим папером. Виймаємо з форми холодним”. 

Для начинки Дарія Цвек радила протерти сир через сито або змолоти на м’ясорубці. Зварити апельсин, 3-4 рази зливаючи воду і заливаючи гарячою. Коли остигне — змолоти на м’ясорубці, перед тим вийнявши зернятка. Додати разом із жовтками до розтертого з цукром м’якого масла. Наприкінці вимішати легенько зі збитими на круту піну білками. 

 Знаменита кондитерка Дарія Цвек залишила по собі великий спадок. Це низка кулінарних книжок як-от “Солодке печиво”, “До святкового столу”.

photo 2024 09 08 11 15 43 scaled

В Івано-Франківську на честь кондитерки навіть названа вулиця, де вона мешкала. Жінка опікувалася своєю двоюрідною сестрою Євгенією Осадчук із Городенки, коли та у 12-річному віці залишилася без мами. Вона й повідала авторці цих рядків чимало цікавого та невідомого про Дарію Цвек. 

“А ще для начинки можна зробити сирну масу з картоплею, — читаємо в тій же книжці. — Пюре із 3 зварених бульб мелемо із 1,5 кг м’якого сира та додаємо по одному розтерті жовтки. Наприкінці змішуємо з меленими горіхами, 1 ст. л борошна, родзинками, ваніліном і кількома краплями мигдальної есенції. Отриману масу викладаємо на підготовлене пісочне тісто та випікаємо протягом години. Холодний сирник покриваємо шоколадною помадкою. Для її приготування 300 г цукру варимо із 0,5 склянки води, додаємо розтоплений шоколад або какао-порошок і 50 г масла”. 

У рецепті сирника з малиновим джемом Дарія Цвек радить на підготовлене пісочне тісто в тортівниці викласти спочатку джем, а вже зверху сирну масу. Випікати в гарячій духовці протягом години. До слова, можна використати як начинку й інші джеми та варення. 

photo 2024 09 08 11 14 24 scaled

Таємні інгредієнти Шутчихи

Колись на весілля наймали кухарок. Що більша забава, то досвідчену майстриню брали. На Городенківщині то була знаменита Шутчиха, як називали її по-місцевому. Звісно, для випікання великої кількості пляцків (так на Прикарпатті називають торти і здобні пироги) потрібні були помічники. Допомагала й родина, де передбачалося святкове застілля. 

Кожен намагався вловити щось для себе. Пані Шутчиха охоче давала переписи. Однак стверджують, що не всі таємниці видавала, щоб ніхто не міг перевершити її у майстерності. А ще подейкували, що кондитерка носила в кишені таємний інгредієнт, який потайки додавала до тіста. Буцімто то був порошок амонію, який робив тісто пухкішим. 

Чи це так, чи ні, але пані Шутчиха залишила по собі хороший слід і незабутню пам’ять. А ще рецепт торту “Городенківський”. Щоправда, він не стосується нинішньої теми, однак варто таки подати його бодай побіжно.

“Коржі робимо із запечених білків, збитих на круті піки, з цукром та меленими горіхами, — йдеться у рецепті. — Далі корж “Пташине молоко”, тобто спечений із пісочного тіста з какао-порошком. А ще  — лимонний корж, тобто до пісочного тіста додано цедри цитруса. Перемащуємо сирним кремом: із додаванням масла та жовтків. Що більше шарів, то красивіше виходить”.  

Традиції оживають 

Мешканка села Серафинці на Городенківщині Марія Прейс — біолог за фахом. Після майже 25 років праці в районній Станції юних натуралістів кардинально змінила професію. Разом із чоловіком Михайлом, теж колишнім педагогом, вони викупили та привели до ладу торговий центр, що нині є справжньою окрасою Серафинець. 

Марія Василівна в сімейному кафе — за кулінарку та кондитерку. Залюбки пригощає своїх гостей здобними смаколиками. Чільне місце займає сирник із персиками.

“Пісочне тісто для сирника замішую із 500 г просіяного борошна, 100 г цукру, 2 жовтків та 1 цілого яйця, 150 г маргарину і 1,5 пачки порошку до печива. Поки тісто відпочиває в холодильнику, готую начинку. 1,5 кг сиру перемелюю на м’ясорубці або збиваю блендером. Додаю 2 ванільні пудинги, розведені у 1 склянці молока. До цієї маси ще треба 150 г олії або масла, цедру 1 лимона і 3 ст. л. крохмалю. Наприкінці додаю 6 збитих на піну жовтків із 100 г цукру та 1 цілим яйцем. Обережно вимішую. Викладаю на тісто в тортівниці, а зверху прикрашаю половинками персиків. Ставлю випікати на 15 хв до розігрітої духовки”.  

І це ще не все. Сирник вийняти з духовки і залити зверху збитими 2 білками із 3 ст. л цукру та 200 г кокосової стружки. Аж тоді пекти до готовності. 

Спогади про рідний дім 

Сирники асоціюються із рідним домом. Аромат випічки повертає у дитинство, де на кухні чаклувала мама, а діти всіляко допомагали. Щоправда, один спогад трохи смішний, зате зі щасливим кінцем.

До весілля залишався один день, і наречена активно допомагала мамі із випічкою. Уявляла, як то завтра всі ці смаколики наріжуть на гарні шматки та розкладуть до підносів-кльошів. Що красивіші в перерізі пляцки — то ефектніше виглядатиме святковий стіл. 

photo 2024 09 08 11 30 22 scaled

З такими мріями всідається на кухонний стілець. Через мамині зойки рвучко піднялася й аж тоді зауважила, що там був сирник. На щастя, він не розвалився і навіть не пом’явся: чи то наречена була легкою, мов хмаринка, чи мамин окрик зупинив дівчину за мить до приземлення… 

А які рецепти сирників побутують у вас? І якими історіями та секретами поділитеся з нашими читачами?

Людмила Стражник. Фото авторки

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено