Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: фаворити осені баклажани (ФОТО)

Ці овочі, що бувають не лише фіолетового, але й зеленого, брунатного, жовтого і навіть білого кольору.

Рецепт на вихідні: фаворити осені баклажани (ФОТО)

Ми звикли до фіолетового кольору баклажанів. Невибагливі у вирощуванні та акліматизовані, вони посідають чільне місце на городах Прикарпаття. Проте є десятки сортів цього овоча, які мають біле, світло-салатове, брунатне і навіть жовте забарвлення. Їх назви промовисті: Сніжний, Зебріно, Антрацит. Проте жодним чином не називайте їх “синенькими”, щоб не асоціюватися з болотами та їхніми алкоголіками, пише ПІК. 

У придністровських селах Прикарпаття баклажани вирощують цілими плантаціями. Навесні реалізують розсаду, опісля — плоди. Це теплолюбна пасльонова культура, яка потребує особливого догляду. Проте цілком доступно збирати непогані врожаї в кожному регіоні області, позаяк зміни в кліматі сприяють цьому процесу. 

Хто ж не вирощує баклажанів, то за цілком доступними цінами може придбати їх на ринку. Вартість кілограма цієї пори — у межах 20 гривень. Плоди бажано обирати непошкодженими, без коричневих плям. М’якоть може бути бурого, зеленуватого відтінку, але найсолодша — біла. Гіркоти не варто лякатися: то соланін, який зникає при занурюванні на кілька хвилин порізаних плодів у підсолену воду. 

Смакує дітям і дорослим

Баклажани можна споживати й малечі. Особливо смакують ніжні оладки, які готують на зразок картопляних чи кабачкових. У виданій ще 1957 року книзі “Дитяча кухня” є такий рецепт:

“Невеликий баклажан очистити від шкірки, вийняти зернятка, нарізати шматочками, посолити, витиснути рідину, обваляти в борошні та обсмажити на олії. Додати порізані помідори і тушкувати 15 хвилин. Наприкінці додати сметани та подрібненої зелені”.  

Зазвичай підготовлені дольки баклажанів обсмажують в олії: чи то обкачані в борошні, чи з лізоном — суміші борошна, молока та яєць. А ще нарізані на брусочки плоди можна обваляти в крохмалі та обсмажити. Вони виходять дуже хрумкими. Так само й посипані сухарями і запечені в духовці хрусткі і красиві у сервіруванні. 

Запікають баклажани по-різному. Якщо цілими плодами, то опісля можна приготувати з них пікантну намазку на хліб. До пюре додаємо за смаком сіль, перець, подрібнені часник і волоські горіхи, перець чилі, лимонний сік, зелень, соєвий соус, сметану тощо.

Справжньою окрасою столу є фаршировані баклажани. Для першого рецепту плоди розрізаємо впоперек, далі кожну частину ще навхрест чи й на вісім дольк, але не до кінця. Начинку зазвичай готуємо із м’ясного фаршу, але можна й овочеву із сиром. Обсмажуємо з обох боків та викладаємо запікатися. За кілька хвилин до готовності посипаємо тертим сиром або сухарями чи заливаємо сметаною. 

Другий рецепт трохи складніший. Плоди нарізаємо смужками уздовж, опісля згортаємо їх пелюстками і начиняємо м’ясними кульками. Якщо з першого разу пелюстки розходяться, то просто кладемо начинку шарами. Зверху прикрашаємо смужками перцю, подрібненими помідорами та зеленню, посипаємо насінням кунжуту. Запікаємо в духовці. Виходить дуже апетитно. 

Мариновані заготовки

Баклажани маринують для короткострокового і довгострокового зберігання. Випробуваний такий рецепт. Цілі плоди варимо 15 хвилин, охолоджуємо та нарізуємо на шматки. Заливку готуємо так. До окропу додаємо до смаку сіль, дрібку цукру, подрібнені гострий перець, часник і зелень, оцет, олію. Охолодженим маринадом заливаємо баклажани, накриваємо і ставимо до холодильника. Можна споживати наступного дня. Ще смачнішою страва виходить через тиждень, а зберігається й до місяця. 

“Для приготування соте із баклажанів кружальця плодів обсмажуємо на олії до золотистого кольору, — йдеться в рецепті за книжкою “Технологія домашнього консервування”. — Подрібнені і тушковані цибулю та моркву змішуємо з подрібненою зеленню. Готуємо соус із томатної пасти,  цукру, солі, перцю. До підготовлених скляних банок шарами укладаємо дольки баклажанів і тушковані овочі, заливаємо гарячим соусом. Тривалість стерилізації для банок місткістю 0,5 л — 90 хвилин”.

Витрата продуктів для приготування 10-и баночок консервів: 4,5 кг баклажанів, 800 г моркви, 150 г цибулі, 2,0 кг помідорів, 80 г солі, 120 г цукру, по 10 горошин перцю запашного та гіркого, 800 г олії. 

Так само на зиму готують ікру з баклажанів із додаванням на вибір яблук, помідорів, цибулі, моркви, часнику, спецій, олії, оцту. А ще консервують фаршировані овочами та рисом баклажани і так цілими укладають до скляних банок і заливають маринадом. Можна заморозити запечені плоди і готувати взимку різні страви та збагатити свій раціон вітамінним і корисним продуктом. 

Людмила Стражник

Фото авторки

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено