Івано-Франківськ

20 років тому отруїли Віктора Ющенка: чи є “світло в кінці справи”

Досі невідомо, що сталося з Віктором Ющенком ще у 2004 році.

20 років тому отруїли Віктора Ющенка: чи є "світло в кінці справи"

20 років тому, у вересні 2004 року, стало відомо про отруєння Віктора Ющенка, тоді кандидата в президенти України. Спочатку було незрозуміло, що з ним сталося. Було просто очевидно, на нього глянувши, що у нього виникли серйозні проблеми зі здоров’ям. Про це пише ПІК з посиланням на Радіо Свобода.

“Але невдовзі австрійські лікарі, до яких він звернувся, заявили, що він був отруєний діоксином. Сам Віктор Ющенко казав, що він був отруєний під час вечері з очільниками українських спецслужб. Принаймні, за його словами, після цієї вечері йому відразу стало погано”, – йдеться у повідомленні.

Але офіційне слідство не довело ні цю, ні іншу версію і зайшло у глухий кут. Тому однозначно невідомо, що сталося з Віктором Ющенком 20 років тому.

Але невдовзі напевно стало відомо, що російські спецслужби активно застосовують отруйні речовини як проти власних перебіжчиків за кордоном, так і проти опонентів режиму Володимира Путіна всередині країни. Тобто напевно можна сказати, що отрути – це не щось з далекого минулого, а те, на жаль, річ, яка відбувається і зараз.

Довідково: ввечері, п’ятого вересня 2004 року, після численних телеефірів та зустрічей із виборцями, Віктор Ющенко їде на вечерю та нараду на дачу тодішнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка, що розташована у Києві на Осокорках. Первинно зустріч планували на 4 вересня, але через зайнятість учасників – перенесли. Ющенко долучився до вечері близько 22:30.

Із відомих політиків, крім нього і Сацюка, на вечері були лише голова СБУ Ігор Смешко та народний депутат Давид Жванія. Решта присутніх – помічники Сацюка та його кухар, яка і готувала страви.

Сацюк пізніше стверджував, що прохання про зустріч із головою СБУ Смешком від імені Ющенка йому передав Давид Жванія. Він розповів також, що була українська кухня, а також раки, пиво та горілка. На думку самого Віктора Ющенка, отруєння сталося саме на цій вечері.

У ніч із 5 на 6 вересня Ющенко приїздить додому. Відчуває сильний головний біль, який попервах списував на перевтому. Дружина Катерина, яка поцілувала його при зустрічі, зауважила, що відчула через це металевий присмак. Віктор Ющенко попросив у дружини пігулки від головного болю, але вони не допомогли.

Українські лікарі, які спершу лікували Ющенка, не змогли поставити йому точного діагнозу. 7 вересня з ним зустрічається голова Верховної Ради Володимир Литвин і закликає терміново їхати на лікування на Захід, «якщо він хоче жити». У ніч із 9 на 10 вересня 2004 року Віктор Ющенко доставлений в австрійську клініку «Рудольфіннергаус», де йому встановлено діагноз «гострий панкреатит» із ускладненнями.

На думку професора-хірурга Миколи Корпана, якби Ющенка не доставили до клініки ще протягом 24-72 годин, «ризик смерті сягав би 80%».

  • 14 вересня в Ющенка з’явилися ознаки паралічу лицьового нерва.
  • 18 вересня Віктора Ющенка випустили з лікарні, оскільки в Україні тривала виборча кампанія. Коли Ющенко випав з неї майже на два тижні, його рейтинг почав знижуватися, показали соцопитування.
  • 20 вересня у Верховній Раді створено слідчу комісію із з’ясування обставин отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка. Головою комісії став «регіонал» Володимир Сівкович.
  • 21 вересня Генеральна прокуратура України, за заявою Олександра Зінченка, порушила кримінальну справу за статтею 112 Кримінального кодексу (замах на життя державного або громадського діяча) для «повного й об’єктивного розслідування» обставин отруєння кандидата в президенти.
  • 29 вересня Ющенко повернувся до лікарні.
  • 25 жовтня прокуратура обнародувала висновки комісії українських експертів, які констатували, що погіршення стану здоров’я Ющенка було обумовлене «активізацією латентної вірусної герпетичної інфекції», тож кримінальна справа була припинена.
  • 3 листопада консиліум із 11 провідних австрійських лікарів поставив діагноз «гострий панкреатит з інтерстиціальними набряковими змінами» і на цьому тлі ще кілька суміжних діагнозів. За наполяганням медиків, біля палати Віктора Ющенка виставили цілодобову охорону.
  • 19 листопада Сівкович заявляє: «Немає ніяких підтверджень факту умисного отруєння Ющенко В. А. і застосування проти нього біологічної зброї».
  • 11 грудня Генпрокуратура скасувала власну постанову про закриття справи про отруєння Віктора Ющенка: слідство продовжили.
  • 5 травня 2005 року генпрокурор Святослав Піскун заявив, що коло підозрюваних уже визначено, і щодо цих осіб прокуратура працює «дуже серйозно».
  • 6 січня 2006 року тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко оголосив про нову версію у справі – причетність до неї організованого криміналітету, зокрема «банди Мар’янчука».
  • 8 вересня 2006 року генпрокурор Олександр Медведько запевнив, що слідство наближається до фінішу: «Залишилося лише одне – треба довести, хто виконав цей злочин. Над цим ми зараз працюємо разом з СБУ».
  • 14 квітня 2009 року відновлена слідча комісія Верховної Ради щодо отруєння Ющенка змогла допитати Володимира Сацюка. На той час ексзаступник голови СБУ переїхав до Росії та отримав російське громадянство – нібито через ризик переслідування в Україні. 

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено