Івано-Франківськ

20 років “яєчному теракту” в Івано-Франківську: як все було насправді (ФОТО, ВІДЕО)

Як виявилося, не було нічого, крім яйця. Це суттєво вплинуло на рейтинг Януковича як кандидата в президенти.

1727168139 f7c5fdc6148867bd6407

Рівно 20 років тому, 24 вересня 2004 року втікач Віктор Янукович, який у той час був прем’єр-міністром України, пережив справжній жах – його життю загрожувало куряче яйце. 

На опублікованому після інциденту відео можна побачити, що автобус з Януковичем їде вулицею під крики натовпу студентів, які скандували “Ющенко! Ющенко!”. Потім автобус зупиняється, і з нього після охорони виходить сам тодішній очільник Уряду. Не встиг Віктор Федорович ступити на асфальт, як у нього одразу ж прилетіло… яйце.

І все б нічого, але переляканий Янукович зобразив такий стан, ніби в нього кинули цеглину — він схопився за серце і почав падати. Тоді його швидко підхопила охорона та занесла у чорний бус.

Проте справжнім героєм цього відео був не сам Янукович, а студент-першокурсник Дмитро Романюк, який кинув те саме яйце. Він став відомим на всю Україну після цього інциденту, на нього навіть відкрили справу, але це ні до чого не призвело.

Як все було насправді

Спогадами про вищезгадані події поділився у соцмережі один з учасників, франківський журналіст та волонтер Михайло Савлюк. 

“Згадую той осінній ранок 2004 року. Ми не пішли на пари, а зайшли до штабу Ющенка поруч нашого університету. До нас вийшов його керівник Зіновій Шкутяк та сказав декілька слів. Ми взяли прапори та плакати і вирушили в бік Прикарпатський Національний Університет Ім.В.Стефаника,” – пригадує чоловік.

На розі Шевченка та Гординського на студентів чекали міліціонери та курсанти в цивільному. Вони намагались відібрати у нас прапори та плакати.

460956777 7660065040761750 4522521137863933990 n scaled

Деяким все ж вдалося заховати атрибутику іншого кандидата під верхній одяг і так пройти декілька кордонів міліції, щоб розгорнути все те під корпусом ПНУ, де мали зустрічати Януковича.

“Нас, тих хто стояв біля корпусу, усіляко намагалась відтиснути міліція. Коли ж приїхав автобус і яником, то Михайло Королик відчинив вікно аудиторії, у якій в той час у нього була пара і викинув на вулицю декілька пачок із листівками на підтримку Ющенка. Це дуже підбадьорило і мотивувало натовп студентів, які мали зустрічати януковича. Мабуть цей факт трохи і послабив увагу численної охорони і в момент виходу головного рига країни з автобуса, Дмитрові вдалося у нього поцілити яйцем,” – розповідає очевидець.

461077395 7660064990761755 5594451524832681990 n scaled

Серед натовпу почалася справжня ейфорія. Тоді “жертву” яєчного теракту, у якого влучив “важкий тупий предмет”, повезли в обласну клінічну лікарню на Пасічну. Багато із присутніх налякались і почали розходитись.

Пам’ятаю, що біля корпусу ПНУ залишився тільки я Андрій Грималюк та Руслан Марцінків. До нас підбіг якийсь російськомовний гламурний гопнік і запитав чи хтось з нас трьох (які ще й досі стояли з прапорами Ющенка), навчається у цьому університеті. Грималюк завбачливо відповів, що ні. Я сказав, що можливо хтось і навчається. А от Марцінків, який вчився в Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, сказав що ми вчимося тут. Тоді той гопнік сказав, що “папік” до нас більше не приїде, а наш університет більше не отримає жодної копійки фінансування від уряду,” – розповідає Михайло Савлюк.

До слова, після подій із яйцем, ректора ПНУ “повели під руки” із серцевим нападом.

Читайте також: 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено