Івано-Франківськ

У ТЦК розповіли, чи мобілізовують на Прикарпатті євангелістів та Свідків Єгови

Представники релігійних організацій зазначають, що не можуть брати зброю та вбивати людей.

З 12 серпня в Україні ще на 90 днів продовжили воєнний стан та мобілізацію. Мобілізації підлягають усі військовозобов’язані чоловіки віком від 25 до 60 років, які визнані придатними до військової служби та не мають відстрочки чи бронювання.

Згідно із законом захист держави є військовим обов’язком та його повинні виконувати всі громадяни. Водночас на Прикарпатті є представники релігійних організацій, які відмовляються брати зброю до рук.

ПІК вияснила чи підлягають вони загальній мобілізації та, чи мають право на альтернативну службу.

Що каже закон

У Статті 65 Конституції України вказано, що захист України є обов’язком кожного громадянина. Як йдеться у Статті 35 Конституції України, релігійні переконання  не можуть стати причиною відмови від військової служби. Але при цьому, якщо військовий обов’язок суперечить поглядам віросповідання, «виконання цього обов’язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою».

В Україні офіційно зареєстровано 10 релігійних організацій, вірування яких забороняють брати зброю до рук:

  • Адвентисти-реформісти.
  • Адвентисти сьомого дня.
  • Євангельські християни.
  • Євангельські християни-баптисти.
  • Покутники.
  • Свідки Єгови.
  • Харизматичні християнські церкви (та церкви, прирівняні до них, згідно з зареєстрованими статутами);
  • Християни віри євангельської (та церкви, прирівняні до них, згідно з зареєстрованими статутами);
  • Товариство Свідомості Крішни.

У мирний час представники цих організацій, які підлягають призову на строкову службу, мають право на альтернативну (невійськову) службу.

Від 24 лютого 2022 року в Україні діє воєнний стан, що передбачає також певні обмеження прав та свобод громадян.

У Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, альтернативна (невійськова) служба під час війни не передбачена.

Мобілізації підлягають всі

У коментарі ПІК речник Івано-Франківського ТЦК та СП Дмитро Бойканюк зазначив, що представники релігійних організацій на Прикарпатті підпадають під загальну мобілізацію. За його словами, права на відстрочку вони не мають.

Дмитро Бойканюк також наголосив, що альтернативної (невійськової) служби під час воєнного стану немає.

“Як правило, релігійні переконання не є поважною підставою не прибувати по повістці до ТЦК та СП і не виконувати правила військового обліку та не призиватися на військову службу під час мобілізації. У військовий час немає такого поняття, як “альтернативна” служба. Але якщо вони призиваються (представники релігійних організацій – ред.), то можуть призиватися у війська забезпечення, війська логістики і тилові підрозділи”, – сказав Дмитро Бойканюк.

Він додав, що можна також звернутися у департамент культури, релігії та національностей для отримання мандата капеланської служби, пройти відповідну базову підготовку і бути військовим капеланом.

Як зазначив Дмитро Бойканюк, якщо військовозобов’язаний отримує повістку, він має з’явитися до територіального центру комплектування і призивається відповідно до чинного законодавства. У ТЦК, після розмови та опрацювання усіх документів, приймають рішення про призов, зокрема, це можуть бути тилові частини.

До слова, представники релігійних організацій можуть отримати відстрочку чи бронювання за інших умов, згідно із законодавством. Зокрема, якщо є студентами денної форми навчання, багатодітними батьками чи людьми з інвалідністю.

Ухилення від мобілізації?

Побутує думка, що приналежність до релігійних організацій може стати причиною ухилення від мобілізації.  Та чи це справді так? Ми проаналізували декілька судових справ, в яких саме неможливість підтвердити свої релігійні переконання якраз стали причиною притягнення до відповідальності за ухилення від мобілізації.

Зокрема, у справі від 6 квітня 2023 року Івано-Франківський міський суд визнав винним чоловіка, який відмовився служити, мотивуючи це тим, що “не може брати в руки зброю, одягати військову форму та вбивати людей через свою віру та стосунки з Богом”.

“Всюди повідомляв, що не планує воювати, хай воює той, хто бажає, а його захищати не треба, бо захищає Бог. Сказали написати заяву, що відмовляється від армії. Попереджали, що буде кримінальна відповідальність і тюрма. Підписав документи, вказав, що відмовляється у зв’язку з вірою у Бога та дотримання Божих заповідей”, – йдеться у матеріалах справи. 

Чоловік офіційно в жодних релігійних організаціях не перебував. Суд визнав його винним в ухиленні від мобілізації та призначив рік позбавлення волі. 

В іншій судовій справі, яку в січні 2024 року розглядав Бориспільський міськрайонний суд Київської області,  виправдали представника “Свідків Єгови”, якого звинувачували в ухиленні від військової служби під час мобілізації.

У червні 2023-го чоловік пройшов військово-лікарську комісію і йому виписали повістку на відправку до навчального центру ЗСУ. Отримувати повістку і їхати на військове навчання він відмовився, пише “Судовий репортер”.

У судовому засіданні чоловік надав довідку з релігійної організації, що з кінця 1998 року є присвяченим охрещеним служителем Релігійного об’єднання Свідків Єгови в Україні.

Суд звернув увагу на певні прогалини в законодавстві.

“Закон України “Про військовий обов`язок і військову службу”встановлює, що строкова військова служба та військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період – це два самостійні види військової служби і Законом України “Про альтернативну (невійськову) службу” альтернативна служба запроваджується замість проходження строкової військової служби. Заміна військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період чи в умовах воєнного стану на альтернативну (невійськову) службу – Законом не встановлена”, – йдеться у матеріалах суду.

Втім, Указом Президента України про воєнний стан права на свободу світогляду і віросповідання не обмежувалися. Закони «Про правовий режим воєнного стану», «Про військовий обов`язок і військову службу» таких обмежень також не містять.

Як йдеться у вироку суду,  відсутність конкретизації в законі «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та механізму проходження альтернативної служби через релігійні переконання під час воєнного стану не позбавляє чоловіка права на проходження альтернативної служби.

Таким чином, суд виправдав чоловіка за відсутність умислу на ухилення від військової служби за призовом під час мобілізації.

Відсутність врегульованого механізму

У щорічній доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця у 2023 році йдеться про те, що в Україні існують випадки порушення дотримання релігійних прав під час проходження військової служби.

“Наразі в Україні існують непоодинокі випадки порушення прав, гарантованих частиною 4 статті 35 Конституції України, щодо заміни виконання військового обов’язку альтернативною (невійськовою) службою в разі, якщо виконання військового обов’язку суперечить релігійним переконанням громадянина”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається в доповіді, у 2023 році до омбудсмена надійшло 20 звернень від людей, які не змогли скористатися своїм конституційним правом не виконувати військовий обов’язок із заміною його на альтернативну або іншу невійськову службу через “відсутність врегульованого законом механізму проходження такої служби під час військового стану“.

Дмитро Лубінець надав Міністерству оборони України рекомендацію розробити та подати на розгляд Кабміну проєкт про внесення змін до Закону «Про альтернативну (невійськову) службу», яким визначити механізм проходження альтернативної служби під час дії воєнного стану.

Таким чином, немає закону який би передбачав відстрочку від мобілізації через релігійні погляди. Водночас й досі не налагоджений механізм альтернативної служби для людей, яким віросповідання забороняє брати зброю до рук.

Читайте також: 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено