Івано-Франківськ

Куди піти на Прикарпатті: у вражаючому Болехові

Від обласного центру Івано-Франківська до Болехова - 65 кілометрів. Тож гайда за враженнями...

Куди піти на Прикарпатті: у вражаючому Болехові

Куди піти на Прикарпатті: попереду вихідні – це означає, що час знайомитися із черговим містом Івано-Франківської області, яке вкотре доведе, що прекрасне навколо нас, а не обов’язково за океаном. Сьогодні ПІК “вирушає” до  багатогранного та наповненого історією містечка – Болехова.

Куди піти на Прикарпатті: у вражаючому Болехові

Болехів розташований в Передгір’ї Українських Карпат, на річці Сукіль, на самому кордоні Івано-Франківської та Львівської областей. Перша письмова згадка про болехівські землі відноситься до 1371 року. Назва міста (Болехів або Волехів), ймовірно, походить від слова «волохи»: так у давнину називали пастухів, які проживали на землях, що належать до сучасної Румунії. Поселення виникло на основі двох сусідніх сіл: Болехова Руського та Болехова Волоського.  

У Болехові проживає 10 399 мешканців.

Куди піти на Прикарпатті: у вражаючому Болехові

Відкриймо для себе Болехів з іншого боку, адже це місто пов’язане не тільки зі Скелями Довбуша…

В кожній новій будівлі, у кожній новій вулиці Болехова — злет до ще кращого майбутнього.

Міська ратуша (площа І.Франка, 12)

Одноповерхова споруда, збудована у 1861 році у стилі романтизму з використанням декоративних елементів неоренесансу. Ратуша є пам’яткою архітектури місцевого значення. Над головним входом височіє ратушна вежа. На рівні третього поверху вмонтовано годинник з чотирма циферблатами. Бій годинника щоп’ятнадцять хвилин сповіщає жителів та гостей міста про точний час, а щогодинно – ще й з мелодійним музичним супроводом. На сьогоднішній день у Ратуші знаходиться міська рада.

Куди піти на Прикарпатті: Ратуша у Болехові

Куди піти на Прикарпатті: Ратуша у Болехові.

Церква Святих Жінок Мироносиць (вулиця Озаркевичів, 6)

Зведена у 1906 році, є пам’яткою архітектури місцевого значення та головним храмом міста. Будучи у Болехові Ви не зможете пройти повз цієї церкви і обов’язково зайдете, адже саме храми є прикрасою будь-якого міста.

Куди піти на Прикарпатті: церква Святих Жінок Мироносиць у Болехові

У місті також є Успенський Костел ( вулиця Січових Стрільців, 13) та церква Святої Параскеви(вулиця Церковна). Кожен храм прекрасний по-своєму.

Куди піти на Прикарпатті: Успенський костел у Болехові

Куди піти на Прикарпатті: Церква Святої Параскеви у Болехові.

Солеварня 

Перше підприємство в Болехові – солеварню – спорудила на території Старої Бані Емілія Гросовська у 1546 році. Сіль перевозили так званим Соляним шляхом в Угорщину, Польщу, Прибалтику, Східну Україну. Високоякісна прикарпатська сіль дуже цінувалась. Упродовж довгого часу сіль була візитною карткою Болехова, а солезавод майже півтисячоліття підтримував цей авторитет. Зараз будівля повністю занепала, і від солеварні можна побачити лиш руїни. Але, погодьтеся і на них варто подивитися…

Куди піти на Прикарпатті: солеварня у Болехові

Синагога

У Болехові збереглася мурована синагога 1789 р., збудована на місці старої дерев’яної. Синагогу капітально перебудували у 1808 році. В одній із колишніх синагог міста (на вул. Січових Стрільців, 9) зараз  – Музей Наталії Кобринської, письменниці та громадської діячки. До речі, на фасаді Ратуші майорить гордовитий напис – “Клуб шкіряників”не просто так.  Шкіряне виробництво ще з давніх часів було одним з основних у Болехові. У ХІХ – 1-й пол. ХХ століть тут працювало багато шкіряних майстерень.

Куди піти на Прикарпатті: у вражаючому Болехові

zavantazhennya 2 scaled

Куди піти на Прикарпатті: у вражаючому Болехові

А от на вулиці Коновальця розташувалися два найгарніші будинки Болехова:

Вілла доктора Брюкенштайна (нині будинок «Укртелекому»)

Куди піти на Прикарпатті: у вражаючому Болехові

Особняк Бронштейна (тепер пологове відділення).

Куди піти на Прикарпатті: у вражаючому Болехові

ISmom GGNdrCWOFQKExGSNYDNYiigCjhyofBS3P SSB8MegDMuAq1jTMUrAW01mJyBeOxn65Ab2jwdl4H7h42DarSYKJAMm7zzYMa19XYAn50qdPDEtHq8K7BCUSYYQrjtGpunXb0Ig=w1000 h750 no

Парк “Арборетум” (вулиця Замкова, 14)

Пам’ятка садово-паркового мистецтва, один із найстаріших парків на території Івано-Франківської області. Парк заснований ентузіастами лісівниками в 1840-1850 роках, займає площу 3 га. Назва походить від латинського слова Arboretum, що означає “місце з деревами”. Тут ростуть молоді дерева багатьох різновидів родин магнолій, туй, ялівців, тиса, соснових, секвоядендронів, евкаліпта, гінго дволопатевого, самшиту амурського, тюльпанові, оцтові дерева, катальпа та багато інших.

Куди піти на Прикарпатті: у вражаючому Болехові

park arboretum   pamyatka sadovo parkovogo mystectva 0

Гірське озеро (інша назва – Мертве озеро)

Гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення. Озеро розташоване на висоті 700 метрів над рівнем моря, в межах Болехівської міської ради , на захід від села Поляниця. Має 0,3 га площі, глибина озера сягає 18 метрів.

girske ozero abo polyanycke scaled

Скелі Довбуша

Скельно-печерний комплекс, унікальна пам’ятка історії та природи. Розташована за 3 км від села Бубнища на території створеного 1996 року Поляницького регіонального парку.

Trukhaniv skeli Dovbusha 01 Hubi 1000x667 scaled

На Прикарпатті визначили вартість квитків на "Скелі Довбуша"

Самі ж місцеві мешканці дуже люблять своє місто і точне не дадуть “пропасти” туристу…

Немає опису.

Немає опису.

Немає опису.

Болехів – це місто, яким не встигнеш насолодитися за один день. Сюди точно захочеться приїхати ще. Це містечко вкотре доводить: маленьке – не означає непримітне. Їдьте і самі переконаєтесь, тим більше, що Франківщина вже від 10 квітня у “жовтій” зоні. Весна, вихідні, бажання – і Ви у Болехові! Ласкаво просимо!

53 scaled

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено