Івано-Франківськ

Куди піти на Прикарпатті: в місті сонця і Роксолани – Рогатині (ФОТО)

Відстань від Івано-Франківська до Рогатина всього 60 кілометрів. Більше години - і Ви вже гуляєте містом сонця!

Куди піти на Прикарпатті: в Рогатині

Куди піти на Прикарпатті: цього тижня ПІК продовжує відкривати для своїх читачів, любителів подорожей,  міста рідного краю, які мають чим здивувати. Знайомимося ближче із Рогатином – містом, яке багатьом вже відоме, адже повз нього “проходять” маршрути не лише державного, але й міжнародного напрямку. Проте помилково вважати Рогатин лише “проїзним” містом…

Куди піти на Прикарпатті: у Рогатині

Рогатин – місто на Опіллі, розташоване над річкою Гнила Липа в Івано-Франківській області. Перша згадка про Рогатин сягає 1184 року, коли поселення входило до Галицько-Волинського князівства під проводом князя Ярослава Осмомисла. 

Походження назви міста пояснюється легендою про те, як дружина князя Ярослава Осмомисла, заблукавши у лісі, зустріла оленя, який вивів її з лісу. На тому місці був заснований Рогатин. Назва, звичайно, від слова “рогач”, тобто “олень”. А от інша версія – полягає в тому, що у санскриті ім’я Рогат означає “схід сонця”, місце появи Сонця. Тому Рогатин можна вважати містом народження Сонця.

У Рогатині проживає 7 716 мешканців.

Куди піти у Рогатині

Рогатин дихає легендами. Найпопулярніша з них про відому на увесь світ Роксолану, улюблену дружину турецького султана Сулеймана – володаря Османської імперії.

Роксолана

Центральна площа міста названа на честь Насті Лісовської (Роксолани) є головним міським майданчиком. До 800-ліття міста тут в 1999 році звели пам’ятник відомій землячці. Пам’ятник являє собою бронзову жіночу фігуру на повний зріст, поставлену на колону з граніту на фігурному п’єдесталі. Підніжжя колони прикрашено фігурками бронзових птахів в польоті.

Куди піти на Прикарпатті: площа Роксолани у Рогатині

Куди піти на Прикарпатті: пам'ятник Роксолані у Рогатині.

 Історико-краєзнавчий музей “Опілля”(вулиця Галицька, 52)

Відвідавши музей, Ви дізнаєтеся багато цікавого про історію Рогатинщини.

Куди піти на Прикарпатті: музей Опілля в Рогатині.

Вартий уваги і художньо-краєзнавчий музей(вулиця М.Угрина-Безгрішного, 14), який розміщений  у садибі відомого українського діяча Миколи Угрина-Безгрішного. Тут представлене народне мистецтво, етнографія та побут мальовничого куточка України – Рогатинського Опілля. Окремий експозиційний розділ знайомить відвідувачів із постаттю Насті Лісовської-Роксолани зокрема, тут розміщені репродукції прижиттєвих портретів Роксолани і її чоловіка султана Сулеймана Пишного, а також макет середньовічного Рогатина.

Куди піти на Прикарпатті: художньо-краєзнавчий музей в Рогатині

Куди піти на Прикарпатті: музей в Рогатині

Церква Святого Духа(вулиця Роксолани, 10)

Найвидатніша пам’ятка Рогатина й одна з найгарніших дерев’яних церков України, внесена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. А ще одна з небагатьох церков України, зведених без жодного цвяха. Вчені дослідили дерево, з якого побудований храм, і датували його 1480 роком. Всередині церкви – також нетиповий для тих часів чотириярусний іконостас, який вважається одним із найстарших в Україні. Його спорудили львівські майстри 1650 року. Час тут завмирає…

Куди піти на Прикарпатті: церква Святого Духа в Рогатині

Куди піти на Прикарпатті: церква Святого Духа в Рогатині

Миколаївський костел із годинниковою вежею (вулиця Галицька, 58а)

Давній духовний осередок, взірець архітектури готики та ренесансу XV-XVII століть, цінна пам’ятка культурної і сакральної спадщини. Він розташований на високому пагорбі, з якого відкривається милий оку краєвид міста. Висота храму – 42 метри.

Куди піти на Прикарпатті: Миколаївський костел у Рогатині

Куди піти на Прикарпатті: Миколаївський костел у Рогатині

Найстарішим із збережених до сьогодні мурованих храмів Рогатина є церква Різдва Богородиці, що знаходиться на протилежному від костелу боці центральної площі. Церква тричі горіла і відбудовувалася зі змінами.

Куди піти на Прикарпатті: церква Різдва Пресвятої Богородиці у Рогатині.

На центральній площі ще збереглися старі кам’яниці кінця ХІХ – початку ХХ століття:

Куди піти на Прикарпатті: будівлі в Рогатині

Куди піти на Прикарпатті: будівлі в Рогатині

Самі ж мешканці Рогатина знають добре своє невеличке, але доволі колоритне місто і точно не дадуть Вам заблукати…

Немає опису.

Немає опису.

Немає опису.

Рогатинщина і справді має чим здивувати… Чого тільки варто “Чортова гора” – ботанічна пам’ятка природи загальнодержавного значення, яка знаходиться неподалік Рогатина біля автомобільного шляху на Бережани, поблизу села Пуків.  “Чортова гора” є не тільки дивовижним творінням природи, але й місцем активного і культурного відпочинку. 

Куди піти на Прикарпатті: Чортова гора - Рогатин

Буває, потрапляєш у якусь місцину — начебто нічого особливого: ані тобі високих мальовничих гір, ані моря, ані величних замків чи фортець, а все ж серце тулиться до неї аж до щему. І душа теплішає від якогось незримого замилування цією скромною, непоказною провінційною чарівністю. І от такою чарівністю і є містечко Рогатин. Не втратьте можливості тут побувати!

Куди піти на Прикарпатті: в Рогатині

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено