Івано-Франківськ

Куди піти на Прикарпатті: Галич – історична столиця Західної України (ФОТО)

Галич розташований лише за 27 кілометрів від Івано-Франківська. Всього пів години і Ви - в одному з найстаріших міст Європи.

Куди піти на Прикарпатті: в Галичі.

Куди піти на Прикарпатті: цієї п’ятниці ПІК знайомить Вас із колишньою столицею Галицько-Волинського князівства – Галичем. Перша згадка про місто датується 898 роком.

Частина дослідників вважають, що назва міста походить від стародавнього племені галлів, що колись проходили через ці землі. Треті – від давньогрецького слова “гал” – сіль. До речі, на сучасному гербі Галича зображений розквітлий хрест (затверджений рішенням сесії районної ради у 1998 році).  Зараз у місті проживає 6 193 мешканці.

Куди піти на Прикарпатті: в Галичі.

Пропонуємо знайомитись з Галичем ближче!

Духовний Галич в мініатюрі 

Макет Давнього Галича споруджений на подвір’ї церкви Різдва Христового за ініціативи отця Василя Завірача. На макеті є 15 об’єктів – це храми міста ХІІ-ХІІІ століть. Тож можна і церкву відвідати, і на макет подивитись.

Куди піти на Прикарпатті: макет Давнього Галича.

Куди піти на Прикарпатті: Церква Різдва Христового в Галичі

На фото: церква Різдва Христового ХІV століття у теперішньому вигляді.

Галицький (Старостинський) замок (вулиця Коновальця, 46)

Замок розташований на високому пагорбі Галич-гори. Зведений у ХІV столітті. Неможливо точно встановити, хто виступив ініціатором  його будівництва: одні це приписують Казимиру III, інші – волинському князю Любарту. Зараз Галицький замок є частиною Національного заповідника “Давній Галич”. 

Куди піти на Прикарпатті: Галицький замок

2683863_800x600_IMG_3849.jpg

Музей караїмської культури (майдан Різдва, 33)

В музеї знаходяться експозиції культури караїмської громади Галича. Караїми – невеликий етнос з доволі інтригуючим поєднанням іудейського (в караїмській версії) віросповідання та тюркської мови. Вони прибули в Галич за домовленістю короля Данила з ханом Батиєм 1246 р. Головним заняттям караїмів  була торгівля.  У цьому районі міста, де знаходиться музей, була закладена Караїмська вулиця з торгівельними та ремісницькими рядами.

Куди піти на Прикарпатті: музей караїмської культури в Галичі.

Куди піти на Прикарпатті: музей караїмської культури в Галичі

Металевий міст через Дністер

Галич розкинувся на берегах річки Дністер, яку з’єднує воєдино металевий міст. Він побудований краківською привілейованою фабрикою машин Л. Зєлєнєвського. Кошти на спорудження виділялися державним урядом і крайовою владою. У 1906 р. забито палі, а в наступному році розпочато основне будівництво. Міст введений в експлуатацію 18 серпня 1910 року.

Він є однією з архітектурних пам’яток та своєрідною родзинкою Галича. Довжина мосту – 312 метрів. Тепер він відкритий лише для пішоходів, тож не втратьте можливість зробити фото на “легендарному” Галицькому мості.

Куди піти на Прикарпатті: металевий міст в Галичі

Пам’ятник Данилу Галицькому 

Пам’ятник розташований у центральній частині міста. Відкрили його у 1998 році. Композиція пам’ятника складається з постаменту висотою близько 3,5 м, на якому стоїть бронзова постать вершника заввишки 4,2 м.

Пам'ятник королю Данилу Галицькому

Галицька земля здивує Вас своїм колоритом та цікавістю. Неподалік міста теж є на що подивитися. Зокрема, варто відвідати Галицький національний природний парк у селі Крилос, який є улюбленим місцем багатьох прикарпатців, особливо дітей, і користується популярністю в туристів.

На території парку – 45 видів рослин і 37 видів тварин, що є представниками Червоної книги України, 4 і 9 відповідно – Європейського Червоного списку та 6 видів рослин і 158 видів тварин, які перебувають під охороною Бернської конвенції.

Галицький НПП закривають на вихідні | Курс

Також у Крилосі не забудьте побувати поблизу Княжої криниця, джерела “Францискові очі”, а ще в Музеї культури та побуту Прикарпаття.

Куди піти на Прикарпатті: Княжа криниця у Крилосі

На фото: Княжа криниця.

Куди піти на Прикарпатті: Музей етнографії у Крилосі

Відомо, що на Крилос-горі вже кілька років поспіль, в кожну першу неділю серпня, відбувається Всеукраїнська Патріарша проща. Тоді Галицька земля збирає паломників із усієї України.

Куди піти на Прикарпатті: в Галичі - Крилос-гора

Матиме час, то обов’язково завітайте в село Шевченкове. Там знаходиться єдина білокам’яна церква княжої доби – храм Святого Пантелеймона. У 1194 році його збудував галицько-волинський князь Роман Мстиславич і назвав на честь діда – київського князя Ізяслава, християнське ім’я якого було Пантелеймон. Церква збудована у романо-візантійському стилі,  схожі храми є у Німеччині та Угорщині. 

Куди піти на Прикарпатті: Храм Святого Пантелеймона Галич

Мешканці Галича пишаються своїм містом та горді бути галичанами.

В Галичі Ви відчуєте смак історії. Адже Галичина починається саме тут.

  • Цікавої та натхненної подорожі!

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

 

 

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено