Івано-Франківськ

Порівняння традиційного свинцево-кислотного та гелевого акумуляторів

Пропонуємо розібратись в особливостях та відмінностях цих пристроїв. 

Мабуть, кожен хоча б раз в житті мав справу зі свинцево-кислотним акумулятором. Їх часто можна побачити в автомобілях. Інший популярний вид джерела електроенергії — гелевий акумулятор https://220volt.com.ua/ua/akkumulatornie-batarei/tip_elementa_gelevie/. Вони мають аналогічний принцип дії та візуальну схожість, тому їх доволі легко сплутати. Пропонуємо розібратись в особливостях та відмінностях цих пристроїв.

TDcVyxL14YB51pzO1HOTniUEqiXOPc13Mrfk81kZU-5-ivxPDAcw-vjkgnvfM5DlxpcgttO3MXV9gbMFdCz6Zb2T9Zg38Co0O5HZjRjxvpJOHAhzQKPgg5FCjoM0JvCcIXCpnxiek1GMSK8TRiWPNhU

Конструкційні та технологічні відмінності

Головна фішка гелевих батарей – желеподібний стан електроліту. Він досягається шляхом використання силікагелю. Гелеве середовище утримує електроліт в стабільній формі, що запобігає різким викидам чи розливанням.

Таке рішення робить акумулятор безпечнішим, адже при незначному пошкодженні корпуса їдкий електроліт, в основі якого сірчана кислота, не витече назовні. Так само гелева консистенція дозволяє встановлювати батарею у будь-якому положенні, без ризику витоку кислоти. Крім того, акумулятор з гелевим електролітом повністю герметичний. Таким чином гази, що утворюються в процесі його роботи, не потрапляють у навколишнє середовище.

У традиційних свинцево-кислотних накопичувачах енергії використовується рідкий електроліт. Це може призвести до викиду кислоти при пошкодженні акумулятора. Для безпечного використання звичайних батарей важлива хороша вентиляція, щоб відводити випари.

Сфера застосування

Батареї з гелевим електролітом ідеально підходять для відновлювальних джерел енергії (як накопичувач електроенергії), UPS, а також для стаціонарних систем живлення. Їх часто можна побачити в телекомунікаційному обладнані, охоронних та протипожежних системах тощо.

Звичайні акумулятори використовують як портативне джерело енергії. Їх встановлюють в транспортні засоби, а також в переносні електроприлади.

Життєвий цикл

Гелеві акумулятори відзначаються більшим терміном служби, тобто вони можуть витримувати більше зарядно-розрядних циклів без значного погіршення продуктивності. Вони можуть стабільно працювати при глибоких розрядах. Гелеві батареї також добре переносять перезарядження, що робить їх ідеальним варіантом для систем зі змінним навантаженням або залежними від відновлення заряду.

Звичайні акумулятори мають менший життєвий цикл. Вони швидше втрачають ефективність та тривалість служби, якщо регулярно допускаються глибокі розряди. Важливо слідкувати за рівнем рідини та регулярно проводити обслуговування.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено