Івано-Франківськ

Хочете чогось незвичного на Великдень? Як франківчани ярмаркували та про рецепти розповідали

Для вас - кошики з паперової лози, запечене в огірковому розсолі м’ясо, желе з буряка та хріну.

photo1714741277 3 scaled

Чогось неочікуваного на передсвятковому ярмарку в Івано-Франківську не відбулося. Ятки повні краму для великодніх кошиків, самих кошиків та оздоблення до них. Звісно ж, традиційні вишиванки до кольору та до вибору.

Що можна купити на тисячу гривень

Отож складаємо кошик. Придбати його можна за 200 та навіть тисячу гривень. Розмаїття велике: традиційних із вербової лози та навіть із паперової. Їх пропонує мешканка Івано-Франківська Іванна Перепета.

«Колись мріяла виготовляти меблі з ротангу, але якось побачила в інтернеті технологію виготовлення паперової лози, то й захопилася. На початку року виграла державний грант на створення власної майстерні, тож тепер можу вповні реалізувати свій проект», — розповідає майстриня.

photo1714741277 1 scaled

Для такої лози беруть щільний папір, який намотують смужками на тонкі спиці. Опісля трубочки фарбують, обробляють лаком, висушують. Далі зволожують і плетуть кошики. Готовий виріб ґрунтують і лакують. На виставці представлені й декоративні вироби з цього матеріалу. Виглядають ефектно. Невдовзі Іванна проводитиме майстерклас, тож опанувати техніку плетіння зможуть усі охочі.

Крокуємо далі. Неодмінні атрибути великоднього кошика — паски. Ціни стартують від 20 гривень за мініатюрну, для дитячого кошичка, та сягають 500, із пишною оздобою у три поверхи. Запрошуємо до розмови представників традиційних виробників хлібобулочних виробів — Івано-Франківської фабрики «Цар-хліб», а ті зіслалися на зайнятість та нічого не коментували.

«Наше підприємство невдовзі святкуватиме 80-річчя від заснування. Вся продукція на натуральній основі. Ціни проти торішніх ми не піднімали, зате пропонуємо новинки — зефірно-шоколадних баранчиків», – натомість розповіла представниця Івано-Франківської харчосмакової фабрики Оксана Костишин.

photo1714741277 9 scaled

На ярмарку — десь із десяток крафтових виробників із пасками та кондитерськими виробами до свята. Приміром, представниці франківської пекарні «Колосок» Ірина Петришак та Ірина Стельмах хвацько торгують і простенькими на вигляд пасочками, й багато оздобленими.

photo1714741277 2 scaled

Ще важче визначитися із придбанням м’ясо-ковбасних виробів до великоднього кошика, бо очі розбігаються від розмаїття. Невелике кружальце ковбаси коштує до 150 грн. Продавці розхвалюють свій крам. На вигляд усе надзвичайно привабливе та смачне. Особливо в передчутті споживання, після 7-тижневого великоднього посту.

А можна й власноруч зробити

«От бачите, м’ясний хлібець коштує 300 гривень, а тут не більше кілограма, — привертає мою увагу миловидна франківчанка Галина Мельничук. — Паску я купую, а м’ясні вироби готую сама. Чоловік якраз закоптив і шинку, й ковбаси. Для «зайця» мелю м`ясо, додаю добре збиті яйця, спеції, вибиваю масу в руках, щоб стала щільною, формую хлібець та запікаю. А ще готую запечене м’ясо. Для цього добрий шматок ошийка мариную в огірковому розсолі десь зо 2 години, далі в ньому ж проварюю півтори години. Опісля шпигую половинками зубчиків часнику, натираю спеціями та запікаю в духовці до золотистої кірочки, десь із годину». 

photo1714741277 scaled

Сирні вироби так само представлені в асортименті. Колись традиційною в кошику вважалася грудка м’якого кисломолочного сиру. Тепер же господині кладуть на освячення всяке розмаїття. Кулачок бриндзи коштує 50 грн, а то десь трохи понад 100 г.

Ну й хріну треба до всього. Його тут так само можна придбати: від 10 до 50 грн за корінь. Ні садити, ні сіяти, ні доглядати цю рослину не треба. Варто лише знайти місцину, накопати коріння та добре вимити. Тож бізнес, нехай і раз на рік, доволі прибутковий.

photo1714741277 10 scaled

«Раз уже купуєте хрін, то варто здивувати гостей ось такою цікавинкою з нього. Поділюся рецептом желе до холодцю. Отож готую цвіклі з тертого хрону та буряка, додаю розведеного желатину, доводжу до сметаноподібного стану та накладаю десь сантиметровим шаром на вже застиглий холодець. Ваші гості будуть приємно здивовані», – принагідно каже продавчиня Ярослава із Галицької громади.

Не можна було пройти байдуже повз намети із вишиванками ручної роботи. Їх привезли майстрині із селища Кути Косівського району. Гуцульське різнобарв’я аж настрій підняло. До такої святкової одежі добре пасувало намисто із натурального каміння, що його принагідно пропонувала покупцям франківчанка Тетяна Деренко. Тут і перла, й корали, й гранат. Хтось припасовував до новопридбаної сорочки, то пасувало.

photo1714741277 7 scaled

Із повною торбою краму та добрим настроєм повертаємося з ярмарку. Адже кожна складова великоднього кошика має символічне значення. Сьогодні Страсна п’ятниця, то неодмінно треба піти до Божого храму на поклони перед Плащаницею. Й одухотвореними, із пережиттям Христових страстей, очікувати радості Воскресіння. Й вірити, що неодмінно настане й наш український Великдень — великий день нашої Перемоги.

Людмила Стражник. Фото авторки

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено