Івано-Франківськ

(Не) активні мери: як ведуть сторінку в соцмережі голови громад Прикарпаття (Частина 1)

Ми вирішили проаналізувати наскільки активні у соцмережі "Facebook" очільники прикарпатських громад.

(Не) активні мери: як ведуть сторінку в соцмережі голови громад Прикарпаття (Частина 1)

Голови громад – це лідери на своїх територіях: вони мають працювати на розвиток громади та на розв’язання проблем мешканців. Тому їх сміливо можна називати лідерами думки, а  у світі соцмереж – інфлюенсерами. Відтак комунікація з громадою – один з основних напрямів роботи міських голів, принаймні, мав би бути. І в кожного з голів –  свій стиль в цій комунікації. Хоча, в декого з мерів, нема ні стилю, ні комунікації.

Цікаво, що окрім свого лідерства, у їхніх руках знаходиться увесь бюджет громади. І, мабуть, людям цікаво розуміти, що ж робить у своєму повсякденні голова. Зрештою, усім чиновникам потрібно бути відкритими не тільки заради демократії у країні, а й заради Закону “Про інформацію”, що чинний в нашій державі, пише ПІК.

Фейсбук – соцмережа, що вже давно стала комунікаційним майданчиком для лідерів думок й багато людей дізнаються різного роду інформацію саме звідти. Тому ми вирішили перевірити наскільки активні в інформаційному плані у Фейсбуці голови десяти прикарпатських громад, а саме: Яремчанської, Косівської, Снятинської, Рожнятівської, Рогатинської, Городенківської, Івано-Франківської, Надвірнянської, Богородчанської та Калуської.

Андрій Мироняк – голова Яремчанської громади

119992562 134104398370347 5071451192674377050 n scaled

На фото Андрій Мироняк

Розпочнемо зі сторінки міського голови Яремче. Саме в цьому туристичному місті завжди шумно та жваво через великий потік туристів. Та ось на Фейсбук-сторінці Андрія Івановича інформаційного шуму конкретно бракує. Останній допис датований – 11 лютого 2022 року, тобто, за кілька днів до повномасштабного вторгнення росії в Україну.

З того часу пан Андрій на Фейсбуці нічого нового не викладав. Втім, до 2022 року дописи на сторінці очільника Яремче з’являлися частіше. Чому зараз менше інформує про свою роботу – невідомо. Можливо, що саме війна  вплинула на продуктивність мера у соцмережах чи, може,  стратегія оборони Яремчанської громади передбачає інформаційну тишу…

Цікаво, що Андрій Мироняк – Майстер спорту України з рукопашного бою.  Тож цілком ймовірно, що принцип його комунікації звучить так: “Не словом, а ділом!”

Довідково: Мироняк очолює Яремчанську міську раду з жовтня 2020 року. До цього він був депутатом Івано-Франківської обласної ради, а також займався підприємницькою діяльністю, працював директором ТзОВ «Зорі Карпат».

Юрій Плосконос – голова Косівської громади 

Мер Косова назвав депутата аферистом: причина (ФОТО)

На фото Юрій Плосконос

Наступним нашу увагу привертає очільник мальовничого Косова – Юрій Плосконос. Його комунікація з громадою саме у соцмережі виглядає сухою: дописи на сторінці у Фейсбук, у пана Юрія з’являються не так часто. Він публікує виключно анонси та події, а також військові збори та інформацію про загибель воїнів.

Частина дописів на сторінці у Плосконоса такі, в яких його здебільшого позначили сторонні люди, окрім того, він не додає нових світлин до свого профілю. Як повідомили нам джерела у Косівській міській раді, міський голова не любить надмірної публічності в мережі, тому й не так активно висвітлює свою діяльність. Ключові теми, які стосуються проблемних питань міста та громади, він публікує у групі «Косів.Діалог».

Тож закрадається думка, що Юрій Олександрович у плані комунікації з громадою живе за принципом “Менше знаєш – краще спиш”, але можливо це стосується лише соцмереж.

Довідково: Юрій Плосконосу – 53 роки. До 2000 року він працював у Косівській ЦРЛ онкологом та хірургом. До обрання міським головою Косова займався підприємницькою діяльністю. Одружений, виховує двох дітей.

Анатолій Шумко – голова Снятинської громади

Немає опису світлини.

На фото Анатолій Шумко

Неподалік від Косова розташоване місто Снятин, тож переносимо свою увагу на діяльність пана Анатолія. Схоже, що він, як і колега з Яремчанської громади, у 2022 році втратив бажання публікувати щось у соцмережі. Очільник Снятина  комунікував з жителями громади у Фейсбуці востаннє у листопаді 2022 року. Зараз рідко з’являються пости на його сторінці. Зокрема, нещодавно Анатолій Богданович вітав свою маму з ювілеєм, а ось інформації пов’язаної з діяльністю міського голови вже майже два роки немає.

Втім на сторінці Снятинської міськради активно висвітлюють роботу місцевої влади. Тож, ймовірно, Шумко вважає, що цього достатньо… Можна зазначити, що мер Снятина у плані інтернет-комунікації дотримується принципу “Відсутність новин – це хороші новини”.

Довідково: Анатолій Шумко понад 10 років працює в органах місцевого самоврядування. І вже третій раз займає посаду міського голови Снятина.

Василь Рибчак – голова Рожнятівської громади

Vasil Ribchak

На фото Василь Рибчак

У очільника громади із населенням понад 20 тисяч людей Василя Рибчака зовсім немає дописів на сторінці у Фейсбук. Схоже, що він зареєструвався у мережі й просто забув про неї.  На своїй сторінці Василь Ярославович лише задекларував інформацію про те, що він одружився у 2015 році. Цей факт, звісно, цікавий, але погодьтеся, що про його роботу це ніяк не говорить.

Чому голова Рожнятівської громади бажає залишатися непримітним для своїх виборців й не інформує людей у публічному просторі про свою діяльність – до кінця не зрозуміло. Можливо, у питанні комунікації Василь Рибчак дотримується принципу: “Тихіше їдеш – далі будеш”, але щоб це не зіграло із ним злий жарт, адже люди рано чи пізно вимагатимуть звіту про діяльність голови.

Якщо взяти до уваги сторінку Рожнятівської селищної ради, то там час від часу з’являються дописи про діяльність громади.

Довідково: Василь Рибчак балотувався на голову Рожнятівської громади від “Радикальної партії” Олега Ляшка. До цього він очолював Рожнятівську районну раду.

Сергій Насалик – голова Рогатинської громади

Голова Рогатина Сергій Насалик

На фото Сергій Насалик

Зайшовши на Фейсбук-сторінку Сергія Насалика одразу видно, що на відміну від очільника Рожнятівської громади, він у свої соцмережі таки заглядає. Сторінка мера Рогатина у Фейсбуці доволі активна. Здебільшого Насалик публікує дописи з сторінки Рогатинської міської ради, тобто, робить репости. А міська рада доволі доступно та розлого подає інформацію про справи у громаді.

Публікації ж авторства самого голови громади знайти тяжко. Але й претензії щодо висвітлення діяльності теж знайти тяжко, адже якийсь рух на сторінці таки помітний. Тому, на думку нашого видання, принцип комунікації пана Сергія може звучати так: “Краще так, ніж ніяк”.

Довідково: Сергій Насалик двічі обраний міським головою Рогатинської міської ради – за результатами місцевих виборів 2015 та 2020 років. До цього він також був депутатом районної та обласної ради, позапартійний. Одружений, виховує разом з дружиною трьох доньок. 

Богдан Кобилянський – голова Городенківської громади

269878171 341757511286406 5322870704561758412 n scaled

На фото Богдан Кобилянський

А ось Богдан Кобилянський активно веде свою Фейсбук-сторінку. Він надає перевагу лаконічним, коротким і змістовним повідомленням. Мало того, у голови Городенківської громади бодай раз на день з’являється якийсь допис у соцмережі, тож про свою роботу та події у громаді Богдан Кобилянський  звітує.

“Коротко і по суті” – ймовірно саме такого принципу дотримується мер Городенки у світі Фейсбука. Цікаво, що Богдан Миколайович у політиці давно, адже вже обіймав посаду й голови Городенківської районної ради й РДА, тож, мабуть, чудово знає “Закон України про інформацію” та має досвід комунікації з людьми, й у тому числі в соцмережах.

Довідково: Богдан Кобилянський очолює Городенківську громаду з 2020 року. Одружений, має двох дітей. Захоплюється спортом та риболовлею. Цікаво, що за освітою пан Богдан вчитель географії та біології, також він закінчив Івано-Франківський університет нафти і газу й отримав кваліфікацію “магістр державної служби”.

Руслан Марцінків  – голова Івано-Франківської громади

марцінків

На фото Руслан Марцінків

Руслан Марцінків завдяки своїй силі слова відомий не лише у Франківській громаді, а й далеко поза її межами. На комунікацію очільник Франківської громади не шкодує ні часу, ні енергії. Спілкування з людьми ставить в пріоритет, адже окрім багатьох постів у соцмережах, Руслан Романович також виходить у прямі ефіри та записує відеозвернення до мешканців громади.

А ще пан мер одразу реагує на трендові розмови та події, які на слуху у суспільстві. Ось, наприклад, відбувся захід в підтримку ЛГБТ-спільноти у Києві, то мер одразу висловив свою думку на цю тему. Хоча, яке ж відношення ЛГБТ-парад має до його громади? Та й від Франківська до Києва сотні кілометрів…

Таких прикладів є чимало. Тож Марцінківа сміливо можна назвати інфлюенсером і лідером думки. Міський голова Франківська не боїться висловлюватись відкрито та на відміну від своїх колег-мерів, не контролює кожне слово. Часто його вислови стають крилатими й у соцмережах, а, буває, що негативні коментарі явно не приносять йому політичних дивідендів. Для Руслана Романовича ми не придумували жодних принципів в комунікації. У нього він є уже чітко сформований, і він не боїться заявляти про нього відкрито. “Поганий піар – теж піар”, хіба не так?

Довідково: Марцінків на місцевих виборах 2015 року подався у мери Івано-Франківська від ВО “Свобода”. У жовтні 2020 року його повторно обрали міським головою. А у 2012-2014 році Руслан Романович був народним депутатом України 7-го скликання. Загалом мер Франківська у політиці понад 20 років. Захоплюється історичною літературою (вдома має велику бібліотеку – 1500 книг) та походами в гори. Одружений, має двох дітей. 

Зіновій Андрійович – голова Надвірнянської громади

Голова Надвірнянської громади зізнався, чи хотів би знову повернутися до Верховної Ради (ВІДЕО)

На фото Зіновій Андрійович

Міський голова Надвірнянської громади  Зіновій Андрійович про свої соцмережі точно не забуває. Зокрема, на його сторінці у Фейсбуці постійно з’являються дописи з повідомленнями про життя та діяльність громади. Не забуває міський голова публікувати й сумні звістки про полеглих воїнів. А щоп’ятниці Андрійович виходить у прямий ефір, щоб розповісти про стан справ у Надвірнянській громаді за тиждень.

У Зіновія Мирославовича є свій стиль неповторний стиль у комунікаціях . У своїх дописах та відеозверненнях він полюбляє все деталізувати, як то кажуть в народі “розкладає по поличках”. Лише його п’ятничні ефіри часто займають не менше аніж пів години, а дописи у Фейсбуці завжди дуже розлогі. Інколи здається, що про громаду, допомогу ЗСУ та ПДФО Зіновій Мирославович може розповідати вічно… А ще він кожного ранку на своїй особистій  викладає світлини з побажаннями “Доброго ранку, громаду” та “Дякую ЗСУ”.

Про себе, як керівника, він каже, що “живе” своєю справою і громадою. Тому, очевидно, не лінується так ретельно підходити до кожного поста. Окрім того, очільник Надвірнянщини завжди каже, що доступний для спілкування з мешканцями “24/7”. Тож  його комунікації з людьми цілком може пасувати принцип –  “Суть речей криється у дрібницях”.

Довідково: Зіновій Андрійович вже втретє очолює Надвірнянську громаду. У 2019 році він був обраний народним депутатом, втім невдовзі склав мандат. За фахом міський голова Надвірної – вчитель образотворчого мистецтва. Одружений, має сина.

Ростислав Заремба – голова Богородчанської громади

DSC 0343 2 scaled 1

На фото Ростислав Заремба

Сторінка у Фейсбук очільника Богородчан виглядає, як то кажуть “по суті” та “без води”, як і у його колеги з Городенки. Ростислав Заремба не публікує дописи кожного дня, втім, важливі повідомлення і навіть відеозвернення з’являються у його соцмережі час від часу.  Мер Богородчан  часто звітує про допомогу ЗСУ та поїздки на фронт, які, до слова, відбуваються у нього часто. Його пости виважені та доволі чіткі. Мабуть, він сам це чудово розуміє, а тому, щоб ніхто не занудьгував –  “розбавляє” ці інформаційні повідомлення  світлинами з життя.

Його принцип комунікації з народом теж виглядає доволі чітким –  “Зробив діло – гуляй сміло”.

Цікаво, що нам у інтерв’ю Ростислав Дмитрович висловився на тему  живої комунікації з людьми.  І наголосив, що у нього немає визначених прийомних днів, до голови громади можна звернутися в будь-який час, навіть коли він йде додому на обід…

Довідково: Ростислав Заремба очолює Богородчанську громаду з 2015 року, в 2020-му – його знову переобрали селищним головою. Загалом Заремба у місцевому самоврядуванні вже дев’ять років. Одружений, разом з дружиною виховує двох доньок.

Андрій Найда – голова Калуської громади

Мер Калуша зізнався, чи є у нього вдома світло та чому воно горить у під'їздах

На фото Андрій Найда

Мабуть, рекордсменом за публікацією дописів у соцмережі “Фейсбук” є міський голова Калуської громади. У цій діяльності Найда перегнав навіть очільника Франківська.

На сторінці Андрія Михайловича щодня з’являються різного роду дописи – від повідомлень про графік вимкнення світла до зустрічей і подій, які протягом дня відбуваються у мера та громаді загалом. Тобто, Андрій Найда доволі активно веде соцмережі й регулярно звітує про свою роботу в інтернет-спільноті. Також він системно записує відеозвернення до мешканців Калуської громади.

Тож очевидно, що у плані комунікації в соцмережах мер Калуша надає перевагу принципу “Чим більше – тим краще”. І, схоже, цей принцип порушувати не збирається. Цікавий факт, що Андрій Найда – єдиний мер Прикарпаття, що вільно спілкується англійською мовою. Тому у міста Калушпостійно з’являються міста-партнери десь у світі.  Хтозна, можливо, пан Найда скоро заговорить англійською у комунікації з громадою. Хтозна…тобто, maybe, maybe….

Довідково: Андрій Найда очолює Калуську громаду з 2020 року. До обрання на посаду міського голови, працював директором ТзОВ ”Калуський трубний завод”. Одружений, має двох доньок. Захоплюється бальними танцями. 

До слова, невдовзі ми продовжимо аналіз соцмереж й інших мерів Прикарпаття, тож очікуйте на Частину №2.

Читайте також у ПІК:

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено