Івано-Франківськ

Як військові втрачають слух на фронті та чи можуть допомогти слухові апарати

За весь час служби наші захисники та захисниці постійно стикаються з гучними звуками вибухів.

Як військові втрачають слух на фронті та чи можуть допомогти слухові апарати

Черепно-мозкові травми, які часто називають контузіями, можуть призвести до часткової, або ж повної втрати слуху. А тому важливо знати, коли варто звернутися до фахівця за допомогою за можливості та попри інтенсивне навантаження на службі, а також чи зможуть слухові апарати допомогти хоча б частково повернути можливість чути. Про це пише ПІК з посиланням на ВІКНА. 

Яким чином людина може втратити слух

Насамперед важливо розуміти, що вухо складається з трьох частин, і саме у внутрішній його частині розташовані дуже тендітні та чутливі до звуків волоскові клітини. Саме вони перетворюють звук на нейронний імпульс, який передається до півкуль головного мозку.

Однак надто гучні звуки можуть нашкодити цим клітинам, а якщо це були вибухи чи постріли, то може статися нейросенсорна втрата слуху — вона виникає від дії вибухової хвилі, що пошкоджує барабанну перетинку. Окрім того, може відбутися пошкодження слухового нерву, тоді така травма матиме назву кондуктивна втрата слуху.

Також спричинити проблеми зі слухом може акубаротравма, яка виникає внаслідок вибуху. Її ще часто називають контузією. При цьому може також відбутися розрив барабанної перетинки.

Чому військові не одразу помічають порушення слуху

Сурдопедагоиня Алла Сапожнікова пояснює, що військові, які досить довго перебувають на передовій, змушені жити в умовах високого шумового навантаження:

“Є такі пацієнти, у яких слух на межі норми. Тобто, він ще не порушений, але й не фізіологічно нормальний. Вони обов’язково є на контролі, щоб відстежувати, чи нема погіршення та потреби в корекції”.

Начальниця відділення центру психологічної реабілітації Світлана Куценко також додає, що причина може полягати ще й в тому, що військові ставляться з гумором до своїх поранень і може навіть з’являтися певна ієрархія уражень.

Тобто, умовно, втрата слуху не йде у порівняння з ампутацією кінцівки. Тому через порушення слуху звертаються вже тоді, коли це дійсно починає заважати.

Як виявити повну чи часткову втрату слуху

Насамперед варто розуміти, що ніхто так чітко не визначить рівень втрати слуху, як спеціаліст. Проте зміни спершу не завжди відчутні. Порушення можуть проявлятись у тому, що людина гірше розрізняє звуки на одне вухо, або ж навіть вибирає виключно одну сторону для спілкування: прикладає телефон лише до лівого вуха, наприклад.

Також проявом порушення слуху можуть бути складнощі розрізняти, що говорить людина, якщо навколо багато шуму. На додачу, одним із тривожних дзвіночків може бути шум чи свист у вухах, який наростає з часом.

Чи можуть слухові апарати допомогти відновити слух

Слухові апарати потрібні, аби мозок людини не відвик розпізнавати певні звуки. Отож, якщо вже вдалося звернутися до фахівця і він чи вона порекомендували використання цього пристрою, варто не нехтувати ним та використовувати стільки, скільки порадив спеціаліст.

Адаптація до апарату може бути неприємною та складною, адже мозок практично вчиться наново розпізнавати деякі звуки. Проте потрібно не відступати, аби зберегти свій слух. Крім того, за потреби його можна налаштувати за власними параметрами за допомогою мобільного додатку.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено