Івано-Франківськ

Що варто знати про жіноче безпліддя: пояснює гінеколог Прикарпатського центру репродукції людини (ВІДЕО)

«Ми стараємося допомогти кожній жінці стати мамою» - Алла Кухній.
Що варто знати про жіноче безпліддя: пояснює гінеколог Прикарпатського центру репродукції людини (ВІДЕО)

На фото лікар акушер-гінеколог Алла Кухній

У Прикарпатському центрі репродукції людини МОЗ України допомагають сімейним парам, які не можуть завагітніти, відчути радість батьківська. У медзакладі лікують як чоловіче, так і жіноче безпліддя. Загалом центр репродукції складається із трьох відділень: поліклінічного з денним стаціонаром,  хірургічного та відділення допоміжних репродуктивних методик, у якому зокрема, проводять ЕКО (штучне запліднення).

Що важливо знати про жіноче безпліддя: яким воно буває і як його попередити, розповіла ПІК завідувачка поліклінічного відділення з денним стаціонаром, акушер-гінеколог Прикарпатського центру репродукції людини Алла Кухній.

Що варто знати про жіноче безпліддя: пояснює гінеколог Прикарпатського центру репродукції людини (ВІДЕО)

Безпліддя – це не вирок

 Жіноче безпліддя буває вторинне і первинне. Тобто жінки, які ніколи не мали вагітності, ні маткової, ні позаматкової, – це вважається первинне безпліддя,  а жінки, які повторно не можуть завагітніти – це вторинне безпліддя.

«Якщо чоловік з дружиною регулярно живуть статевим життям протягом року й у них не наступає вагітність – це називається безпліддям. Це не вирок, для цього й існує наш центр, що надає певну допомогу», – розповідає пані Алла.

За словами лікарки, усі відділення центру репродукції працюють у тісній  взаємодії й медики роблять усе, щоб досягти позитивного результату – настання вагітності:

«Ми стараємося кожній парі допомогти стати батьками. Є ситуації, коли дівчата звертаються й ми знаходимо онкологію. Тоді працюємо разом з онкологами, зберігаємо матку та добиваємося вагітності. Під час війни ми заморожуємо сперму чоловікам. Потім тією спермою можемо запліднювати наших пацієнток.  Є також вроджені аномалії розвитку, коли дівчата народжуються з яєчниками, але без матки. Вони можуть стати мамами, але хтось має їм виносити дитину».

 Види жіночого безпліддя

Безпліддя може бути імунне, ендокринне, безпліддя трубного генезу (пов’язане з матковими трубами), безпліддя пов’язане із ендометріозом, гормональне безпліддя, яке доволі зараз поширене. А також на жіноче безпліддя може впливати чоловічий фактор.

«Наприклад, якщо чоловік здав сперму та з ним все добре, ми починаємо займатися дружиною. Втім, якщо чоловік здає сперму і вона потребує лікування, ми лікуємо чоловіка і досягаємо вагітності. Буває, що не утворюються фолікули, не ростуть яйцеклітини, немає яйцеклітин у жінки, її треба простимулювати», – розповідає Алла Анатоліївна.

Часто після абортів у дівчат стають непрохідними маткові труби. Таких пацієнток направляють у відділення допоміжних репродуктивних методик, де запліднення відбувається поза межами маткових труб. Акушер-гінеколог підкреслює, що безпліддя може бути дуже складне, тому й існують різні шляхи та методи його лікування.

«Є випадки, коли і маткові труби прохідні, й проходить овуляція, і сперма добра, і сумісні чоловік з дружиною, але вагітність не наступає. Ми таких пацієнтів направляємо у наше хірургічне відділення. Там виконуємо різного роду дослідження, зокрема, заходимо у живіт та дивимося що заважає завагітніти. Коли знаходимо патологію – лікуємо. А буває й так, що патології ніякої не знаходимо, тоді рекомендуємо штучне запліднення», – зазначає завідувачка поліклінічного відділення.

DSC 0234 scaled

Лікування жіночого безпліддя залежить від причини безпліддя

Причини, що призводять до безпліддя можуть бути доволі різними. Зокрема, жінки з ожирінням, зайвою вагою, не можуть завагітніти. У них не відбувається овуляція, і, як правило, у таких жінок спостерігається затримка менструації.

«Часто виявляємо цукровий діабет чи скритий цукровий діабет. Багато стресів, немає овуляції, немає менструації, то це може бути окрема хвороба – ендометріоз. Дуже багато молоді вживають антидепресанти, раніше такого не було», – зауважує Алла Кухній щодо причин безпліддя.

За її словами, спочатку в Центрі репродукції повинні визначити, чому жінка не вагітніє, поставити діагноз, а тоді вже призначати лікування.

«Дівчата приходять до нас, ми з ними розмовляємо, питаємо на що вони скаржаться, оглядаємо, розпитуємо анамнез (чим хворіли в минулому, де лікувалася, яким методом, чи були якісь операції),  обов’язково оглядаємо на УЗД. І вже з перших таких обстежень можна щось запідозрити», – каже вона.

Також дівчата, жінки здають обов’язково гормони. Лікарі дивляться на рівень гормонів, та які є порушення. У поліклінічному відділенні Центру репродукції окрім профільних фахівців, працюють суміжні спеціалісти: терапевт, генетик, лікарі, які ведуть вагітності тощо. Вони за потреби також надають свої консультації.

 Вік має значення

 Найбільше пацієнток у  Прикарпатському центрі репродукції зараз саме віком 30+. Після тридцяти років у дівчат знижується резервна функція яєчників, а це   окрема гілка безпліддя.

«Дівчинка прекрасно виглядає, прекрасна шкіра, вона активна, у неї вже є і робота, і бізнес, і квартира, а яєчники наші старіють.  І такі яєчники вже не 12 яйцеклітин в рік нам дають, а шість яйцеклітин в рік чи чотири яйцеклітини в рік.. І зараз все більше і більше таких пацієнтів. Тобто, забарилися», – зауважує лікарка.

Що варто знати про жіноче безпліддя: пояснює гінеколог Прикарпатського центру репродукції людини (ВІДЕО)

 Як попередити жіноче безпліддя

Завідувачка поліклінічного відділення Прикарпатського центру репродукції Алла Кухній підкреслює, що якщо існує у дівчини чи жінка певна проблема – дуже важливо вчасно звертатися до лікаря:

«По-перше, однозначно кожна мама повинна спостерігати за своїми дітьми: як вони розвиваються, чи вони здорові. Зокрема, за дівчатами, чи вчасно у них починаються менструації, а не так, що дівчині 18-19 років і тоді мама з нею приходить – нема менструації».

Місячні в дівчат в нормі починаються в 12-14 років.  Хоча зараз все частіше є дівчатка, які мають і в 9 і в 10 років.

«І це абсолютно не є якоюсь патологією. До 16 років менструація повинна настати», – наголошує Алла Кухній.

Раннє статеве життя може шкодити у майбутньому стати мамою. Воно призводить до певних інфекцій, до небажаних вагітностей, до переривання вагітності. Важливо тут зауважити, що таблетоване переривання вагітності – це також аборт!

«Дуже велике значення мають інфекції такі я хламедіоз, уралоплазмос, гонорея та інші. Ці інфекції можуть впливати на прохідність маткових труб. Тому однозначно молоді треба користуватися презервативами. Треба слідкувати обов’язково, щоб місячні були регулярними. Якщо щось турбує, є затримки місячних на 10-14 днів, на місяць, на п’ять місяців, шість місяців – треба бити тривогу», – розповідає лікар акушер-гінеколог.

Окрім того, обов’язково треба стежити за своїм організмом, за роботою щитовидної залози, за зайвою вагою. Потрібно займатися спортом, правильно харчуватися, тощо.

«От щодо профілактики, то також не хотілось би молодим дівчаткам непотрібних втручань у животі. І апендицит може відіграти роль. І певні операції на кісту чи кишківник можуть впливати на безпліддя», – каже пані Алла.

Хто частіше звертається до Прикарпатського центру репродукції людини: жінки чи чоловіки

Як правило, приходять сімейні пари, розповідає Алла Кухній, втім все частіше звертаються і молоді люди, які планують створити сім’ю, щоб перевірити, чи вони здорові.

«Я пам’ятаю перші роки своєї роботи. Спочатку зверталися дівчата, і дуже тяжко було затягнути їхніх чоловіків. А ще коли їм говорили, що треба здати аналіз сперми, то це була справжня паніка. Ми придумували різні методики, щоб взяти аналіз: брали сперму у піхві, дивилися під мікроскопом, чи є там сперматозоїди. Зараз я вважаю, що наша молодь прогресивна, і зокрема, наші мужчини, наші молоді чоловіки читають, розуміють і знають, що треба приходити їм також обстежуватися», – зазначає завідувачка поліклінічного відділення центру репродукції.

Лікарка додає, що у наш час наука дуже стрімко розвивається і майже кожній сімейній парі можна допомогти завагітніти:

 «Ми любимо своїх пацієнтів, ми співпрацюємо з ними і робимо все, щоб кожна дівчина стала мамою».

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено