Івано-Франківськ

Як війна вплинула на демографічну ситуацію в України: відповіли у “Прикарпатському центрі репродукції людини”

За останні 20-30 років, кожна п’ята подружня пара стикається з проблемою безпліддя.

o 1h3ccjjev142rfne44514sbt7c1k

Демографічна ситуація в України завжди була складною. І, власне, для того, щоб цю ситуацію поправити був створений державний заклад «Прикарпатський центр репродукції людини», підпорядкований МОЗ України, зі статусом регіонального.

«Ми завжди працювали з пацієнтами з усієї України, не тільки з Івано-Франківської області. Ми надаємо  допомогу на найвищому рівні – європейському і світовому, відповідно, пацієнтів у нас багато», – розповідає у коментарі ПІК директор медичного закладу Ігор Головчак.

За його словами, фахівці «Прикарпатського центру репродукції людини» володіють усіма методиками і знаннями надання допомоги жінкам, які не можуть завагітніти. Адже проблема настання вагітності, не дивлячись на прогрес та появу високих технологій, як завжди, є актуальною. Відтак, за останні 20-30 років, кожна п’ята подружня пара стикається з такою проблемою.

Медики кажуть, що негативний приріст, тобто негативна демографічна ситуація, була ще до війни. А це означає, кажуть медики, що народжуваність була нижчою, ніж смертність. Це серйозний показник, який повинен «бити тривогу».

s1 4 scaled 1

«Коли відбулося повномасштабне вторгнення на територію України, ситуація стала просто катастрофічною», – розповідає Ігор Головчак.

Це пов’язано, в першу чергу, із тим, що декілька мільйонів жінок виїхали за кордон. Друга проблема – це стрес внаслідок таких потрясінь, через що знижується здатність вагітніти. До того ж, велика частина чоловічого населення – на фронті.

«Тому ми фактично стоїмо на порозі серйозної демографічної кризи. Усе нашаровується:  негативна тенденція, яка була, плюс – війна. Тому зараз, дасть Бог, швидше настане мир і проблема народжуваності буде дуже актуальною», – додає директор «Прикарпатського центру репродукції людини».

Читайте також на тему репродукції на сайті ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено