Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: Делікатеси зі слив (ФОТО)

Смакуйте багатою прикарпатською кухнею з користю та насолодою.

photo 2024 08 03 21 01 07 3 scaled

Літо триває. Маємо нагоду смакувати сезонні овочі та фрукти. А серпень – пора дозрівання слив. Тож пропонуємо нашим читачам кілька рецептів страв із цими свіжими плодами, а також — заготовки на зиму.

Ефект омолодження

“Усі мої рецепти повʼязані з тим, як їжа впливає на організм – мозок, клітини, запалення, процеси старіння, — акцентує знаменита лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. — І я прихильниця максимально короткого перебування на кухні. Можу запропонувати рецепт для детоксу та омолодження”.

Сливи без кісточок запікаємо 5 хв у духовці або мікрохвильовці, перемішуємо і додаємо розчинений попередньо желатин. Можна ще ложечку цукру. Заливаємо у формочки.

Дія на організм: це десерт, багатий колагеном та пектином. Має детоксикуючу дію, поглинає шкідливі речовини в кишечнику.

Оздоровлює слизову оболонку кишечника, зменшує запалення.

Нормалізує стілець. При частому вживанні покращує стан шкіри, робить її більш зволоженою, сяючою, а також корисний для суглобів і кишечника”.

photo 2024 08 03 21 01 06 scaled

Слива сорту Ренклод

І що робити з тою аличею? 

Розпочнемо з аличі. Прикро, що іноді ці плоди перетворюються на місиво та забруднюють тротуари. Багатьох лякає велика кислотність плодів, тож для споживання і переробки надають перевагу лагіднішим фруктам, а то й екзотичним. 

“Алича містить вітаміни C, A, E та групи B, які додають імунітету і захищають організм від хвороб, —натомість стверджує відомий кухар Євген Клопотенко,— Так само ці плоди містять мікроелементи калій, магній, фосфор і залізо, корисні для попередження анемії, регуляції артеріального тиску та зміцнення серцевих м’язів і судин. Фрукт має заспокійливий ефект”. 

Їсти свіжу аличу бажано дуже достиглою, тоді вона стає солодшою. Найбільші за розміром та найкращі за смаком є плоди колоноподібної Мірабелла. Втім, для заготівлі на зиму годяться і звичайні жовті невеликі плоди.

photo 2024 08 03 21 01 07 scaled

Алича колоноподібна Мірабелла

Сушениці

Перед сушінням плоди аличі миємо, щоб уникнути бродіння, і даємо висохнути. Розкладаємо на лотки в електросушарці або ж у духовці одним шаром. Великі сливи можна розрізати навпіл і вийняти кісточку. Температурний режим такий: 45 градусів — 2 години, охолоджуємо, тоді двічі на 60 градусів, але вже по 4 години. Готову продукцію зберігаємо в сухому місці, щоб не набрала вологи. Зауважимо, що кісточки фруктів містять синильну кислоту, тож у споживанні плодів маймо міру. Для компотів їх варто заздалегідь виймати. 

Аналог оливок 

Є багато рецептів маринування аличі і сливи. Випробуваний такий. Кісточки виймаємо звичайною шпилькою. Очищені плоди складаємо в підготовлені скляні банки. Туди ж — по 1 лавровому листку, кілька горошин гіркого та запашного перцю, голочок розмарину, гвоздику, зубчик часнику.

Для 1 л маринаду до води додаємо 1 ст. л солі та 2 ст. л цукру, доводимо до кипіння. Втім, кожен має свій смак, тож цю кількість можна варіювати.

Так само — додавати яблучний оцет чи сік з аличі. Заливаємо підготовлені плоди, закручуємо металевими кришками, перевертаємо, накриваємо рушником і тримаємо до охолодження. Зберігаємо в прохолодному місці. 

 Варення, повидло та джеми з аличі

Різниця між цими видами консервацій у тому, що у варенні плоди цілі, а сироп прозорий, у джемі — частинками та густішої консистенції, можна зі шкіркою. А повидло — то розварені та протерті на пюре плоди. 

Отож беремо 10-літрове відро аличі, промиваємо. Перекладаємо до каструлі без пластикових ручок і ставимо до духовки. Цей спосіб варіння дав несподіваний ефект: плоди піднялися вгору, їх легко було відділити через друшляк від соку, якого вийшло аж 5 літрів. Якщо консервувати його з цукром, матимете на зиму ароматну основу для приготування фруктового желе. А чистий сік можна використовувати як оцет для салатів або ж до маринадів. До слова, аличу додають до консервованих помідорів замість оцту. 

photo 2024 08 03 21 34 15 3 scaled

Алича виконує роль консерванта — як оцет

“Для джему вибираємо кісточки з плодів. Раджу не відділяти шкірки від м’якоті, яка віддасть свої корисні речовини та насичений колір, — каже мешканка мікрорайону Вовчинець Івано-Франківська Ольга Вівчаренко. — У мене червона алича, то джем виходить подібним до абрикосового. Цукру ці плоди потребують чимало: майже у пропорції 1:1. За бажанням можна додати кориці, кардамону, ялівцю чи ванілі. А далі — звичайний процес варіння джему до загустіння, при постійному помішуванні. Розкладаємо гарячий продукт до підготовлених скляних банок і закатуємо. На зиму маємо смачну добавку до чаю або ж начинку до кондитерських виробів”.

photo 2024 08 03 21 01 08 2 scaled

Сік і джем з аличі

З аличі виходить смачний соус до м’яса. Підготовлене пюре ароматизуємо подрібненими часником, перцем, кропом, коріандром, додаємо до смаку сіль та цукор і варимо до загустіння. Так само гарячими розкладаємо до скляних банок і закручуємо.   

Сливи в салатах

З аличею розібралися, переходимо до її посестри сливи. Є чимало сортів цих поживних плодів, які ростуть чи не в кожному саду. 

Про звиклі солодкі консервації зі сливи не будемо розповідати. Натомість подамо використання свіжих фруктів у різноманітних салатах і запіканках. Нарізані плоди пасують до риби, різних овочів. Як заправку використовують йогурт, ароматизовану спеціями олію, майонез.

До слова, цей соус традиційно використовують до міксу червоного буряка, чорносливу, горіхів і часнику. Цей ситний салат більше пасує для зими. А для літа пропонуємо полегшений варіант.  

photo 2024 08 03 21 01 08 scaled

Салат із вареного червоного буряка, червоного перцю, горіхів, слив і йогурту

Вареники-паринці

Сливи як начинку використовують у варениках. Чимало господинь уміють готувати їх на парі. Тісто для таких паринців у селі Чернятин на Городенківщині готують із додаванням розпушувача. Розрізані навпіл і прицукровані плоди загортають у тісто.

Паринці на друшляку або ситі кладуть на каструлю з окропом і закривають на кілька хвилин кришкою. Такі вироби виходять пухкими. Подають їх зі сливовим соусом, горіхами, сметаною тощо. 

photo 2024 08 03 21 34 15 2 scaled

 Пиріг зі свіжих слив з бананами

Завершуємо традиційно кондитерськими виробами. Рецептів тортів та пляцків зі сливовою начинкою є чимало. Рекомендуємо приготувати пиріг, де основою тіста є перестиглі банани. На 2,5 склянки просіяного пшеничного борошна беремо 3 плоди, збиваємо в блендері разом із 3 жовтками. Додаємо пакетик розпушувача (можна по 1 ч л лимонної кислоти, харчової соди і крохмалю), ванілін, 3 ст л розтопленого смальцю або 125 г маргарину чи 1 склянку сметани.

photo 2024 08 04 11 10 30 2 scaled

Замішуємо тісто, розкладаємо на вистелений пергаментом та змащений олією лист. Зверху — четвертинки слив і збиті зі 100 г цукру на круту піну 3 білки яєць. Випікаємо в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці десь 20 хвилин. Залишаємо і духовці ще на 5 хвилин.

Нарізаємо пиріг охолодженим. Можна посипати цукровою пудрою або ж глазурувати шоколадом. 

photo 2024 08 03 21 01 05 scaled

Наливка зі слив

“Для приготування використовуємо винятково фіолетово-сині сливи-угорки і ріжемо їх на шматочки, або ж дрібні дикі, — діться рецептом Михайло Лучин, заступник з виноробства голови клубу “Виноградарі Прикарпаття”. — Колись такі росли чи не біля кожної сільської хати. На 1 кг підготовлених плодів беремо 500-700 мл горілки або самогону. Заливаємо в бутлі. Додаємо для аромату кілька кісточок. Тоді напій виходить на зразок класичного болгарського Амарето. Настоюємо 1 місяць. Опісля зливаємо настоянку через кілька шарів марлі, а сливи без кісточок засипаємо 300 г цукру і настоюємо ще тиждень. Проціджуємо і змішуємо дві настоянки. Витримуємо ще місяць у темному місці. Наливка готова. Вживають її дуже помірно”.

photo 2024 08 03 21 01 07 2 scaled

Михайло Лучин додає, що на десерт добре пасують мариновані сливи. На відро плодів треба 1,5 л оцту, 3 кг цукру, 2 гострі перчини, перець горошком, лавровий лист. Готуємо маринад, яким заливаємо розрізані навпіл фрукти без кісточок. Витримаємо 1 добу. Зливаємо, підігріваємо і знову заливаємо. Так продовжуємо тиждень. Наприкінці заливаємо холодним маринадом і закриваємо пропареними пластмасовими кришками. 

Людмила Стражник. Фото авторки

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено