Івано-Франківськ

Чи справді у сучасному активізмі фіру ставлять перед кіньми?

Історія та сьогодення суспільної активності у спогадах та аналітиці франківських громадських діячів.

За ініціативи платформи Тепле Місто, 10 червня відбулась онлайн-бесіда “Франківськ: ретроперспектива активізму”, пише ПІК.

102809420 3174597329265544 2163399923511059213 o

Запрошеними гостями були Віктор Кімакович – екс-директор Благодійної фундації імені Короля Юрія та Віталій Перевізник – громадський діяч, голова громадської організації “Громадський інститут аналітики”, голова Громадської ради при облдержадміністрації. Модератором бесіди виступив Олег Гнатів.

Громадські діячі розмірковували  про стан волонтерства у місті, представленість активістів у владі та свідомість сучасної молоді. Рефлексували про громадську активність у 90-х та 2000-х.

”На початку була тенденція робити щось круте, нове. Тоді вперше відбувся день міста, перші концерти. В той час відбулась перша подорож на схід України, коли люди їхали агітбригадою від села до села, розповідали що Радянська влада то погано, роздавали листівки. Тоді люди дійсно вважали, що достатньо навчити жителів Запорізької й Харківської областей колядувати і все буде добре, хоча це й було наївно. У 2000-х роках все стало більш професійним”, – каже Віктор Кімакович.

За словами голови Громадської ради, сучасне волонтерство йде як реакція на напад на Україну. Агресія іншої держави мотивує, змушує активізуватись. Екс-директор Благодійної фундації імені Короля Юрія додає, що раніше не було самоцілі дати гранти, важливими були системні зміни.

”Активізмом можна займатись дуже довго. Мене ніхто за руку не тягнув, я не займався цим бо було ”треба”. Я займався цим тому що сам так хотів. Цьому сприяла велика кількість чудових проектів. Проте зараз ситуація така, що спочатку видають грант, а потім формується громадська організація. Виходить що фіра ставиться перед кіньми. Раніше гроші були лише як засіб досягнення мети, а тут навпаки”, – додає Віталій Перевізник.

В ході розмови гості розмірковували, що активістам варто йти у владу. Одним з аргументів була наявність досвіду роботи у громадських організаціях. Голова Громадської ради зазначив, що коли людина працює в ГО, вона вміє працювати на ідею, державу.

На питання модератора, чого не вистачає франківським активістам, окрім фінансування їх діяльності, Віктор  Кімакович відповів, що справа також в недостатку ідей. За словами громадського діяча, зараз важко планувати діяльність в довгостроковій перспективі. Можна зробити один вдалий проєкт, але складно планувати ідеї. Віктор також зазначає, що більшість громадських організацій зникали ще на хвилі кризи 2008 року.

”Що робити? Потрібно займатись речами, котрі залежать від тебе. Ти не можеш сам зупинити світову економічну кризу, але в твоїх силах прибрати сміття в частині лісу або провести виставку. Потрібно не зупинятись та творити середовища довкола себе – з людей, подій, контактів. Це і є громадська активність, котра дозволить швидко мобілізуватись у важкий час”, – каже Віктор Кімакович.

Наприкінці бесіди розмова зайшла про сучасну молодь. Екс-директор Благодійної фундації імені Короля Юрія сказав, що молоді люди зараз абсолютно інші – більш відкриті, чутливі та чуттєві. Через це вони можуть бути не готові до глобальних змін. Віталій Перевізник додав, що молодь зараз освіченіша, але розгублена через велику кількість інформації. Модератор дозволив собі додати, що молоді люди не розгублені, вони просто інші.

ДОВІДКОВО: Активізм (від лат. activus, діяльний), також громадсько-політична діяльність — зусилля, спрямовані на просування соціальних, політичних, економічних, екологічних чи інших змін з бажанням зробити поліпшення в суспільстві. Форми активності — від написання листа до газет чи політиків, політична агітація, економічна активність, така як бойкоти, мітинги, демонстрації, страйки, голодування тощо.

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено