Сьогодні пропонуємо читачам ПІК один з найпопулярніших сніданків Польщі – кислий суп журек.
Для сніданку знадобляться наступні інгредієнти:
- 500 грамів копченої ковбаси;
- 5 горошин духмяного перцю;
- 50 грамів вершкового масла;
- 250 грамів густої сметани;
- 1 чайна ложка майорану;
- 500 грамів картоплі;
- 1-2 лаврові листки;
- 100 грамів моркви;
- 250 грамів цибулі;
- 40 грамів часнику;
- сіль, перець – за смаком.
Основою журека є закваска з житнього борошна. Її легко приготувати, але варто зробити це заздалегідь.
Для приготування закваски знадобляться:
- 500 мілілітрів теплої кип’яченої води;
- 100 грамів житнього борошна;
- окраєць житнього хліба;
- 2-3 зубчики часнику.
Для закваски варто змішати борошно з 200 мл води і вимісити до однорідного стану. Після цього вливається залишок води, розчавлений ножем часник та окраєць хліба.
Ємність з закваскою варто накрити марлею та залишити в теплому темному місці на 3-4 дні. Раз на добу суміш варто перемішувати. Коли закваска готова, вона матиме кислуватий смак та запах, її необхідно процідити через чисту марлю.
Тепер можна приступити до приготування супу. В каструлі варто розтопити вершкове масло, після чого всипати порізану моркву і цибулю. Обсмажуємо овочі до прозорості цибулі, після чого додаємо половину порізаного часнику і майоран. Інгредієнти смажимо 1-2 хвилини.
Після цього заливаємо в кастрюлю 2 літри води, доводимо до кипіння та варимо 15 хвилин. Тим часом нарізаємо ковбасу, додаємо в суп і варимо ще 25 хвилин. Потім нарізаємо невеликими шматочками картоплю і закидаємо в каструля разом з лавровим листом та горошинами духмяного перцю. Суп варто посолити та варити ще 15 хвилин.
Далі збовтуємо закваску з рештою часнику та додаємо в суп. Суміш має покипіти декілька хвилин. В кінці додається сметана та мелений перець. Суп варто довести до кипіння, після чого зняти з вогню.
Журек готовий. Традиційно польський суп подають у хлібині. При сервіруванні страву можна оздобити вареними яйцями. Смачного!
Підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook, Instagram , Youtube та Telegram
Читайте також: