Івано-Франківськ

Чи дотримається Прикарпаття рекомендацій МОЗ щодо початку нового навчального року

МОЗ спільно з МОН рекомендували бути готовими до навчання в нових умовах – в умовах епідемії.

До початку нового навчального року залишається кілька тижнів.

5 серпня 2020 року керівникам департаментів освіти та науки в областях, а також керівникам навчальних закладів було надіслано лист МОН з рекомендаціями щодо організації роботи закладів загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році.

Відповідно до цих рекомендацій до навчального процесу не допускатимуть вчителів із температурою понад 37,2о С, учнів перевірятимуть на наявність симптомів захворювання, у школах дозволено перебувати в масках, а навчання, ймовірно, буде організовано у дві зміни, школи мають бути забезпечені антисептиками, урнами для утилізації використаних ЗІЗ, і т. ін. Детальніше можна ознайомитися в листі МОН.

Тим часом ПІК поцікавився в Департаменті освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА, наскільки можливо у навчальних закладах області забезпечити виконання рекомендацій МОН.

Говоримо з начальницею відділу загальної середньої та дошкільної освіти департаменту Лілією Сачовською.

Рекомендації, викладені в листі МОН, каже Лілія Сачовська, напрацьовані спільно з МОЗ України.

Контроль за їх забезпеченням на місцях покладено на керівників навчальних закладів і засновників закладів, тобто місцеві ради: міські, районні та ОТГ. Забезпечити виконання цих рекомендацій в селах і містах вдасться по-різному.

Кожен керівник закладу буде індивідуально підходити до цього питання і кожна школа матиме напрацьовані тимчасові правила  організації освітнього процесу в умовах карантину. Ці заходи будуть розроблені і затверджені найвищим колегіальним органом управління  закладу – педрадою.

Першого вересня, вочевидь, лінійок не буде, або вони матимуть інший, ніж зазвичай, формат – всі заходи першого вересня слід проводити у класі чи на повітрі і з обмеженою кількістю учнів, уникаючи значних скупчень.

З огляду на кількість учнів у школах, у селах, наприклад, буде простіше дотриматися умов мінімального скупчення учнів у навчальних закладах, а тому, найімовірніше, у містах доведеться розділити навчальний процес на зміни: у першу, наприклад, – 1-4 і 10-11 класи, а в другу зміну – середня ланка – 5-9 класи. Пропонується також запровадити змішану форму навчання, коли впродовж тижня одна половина класу вчиться у школі, а інша – дистанційно. А потім мінятися.  Головним державним санітарним лікарем України обмежено кількість осіб в одному класному приміщенні до 20, однак ця норма не стосується закладів дошкільної та загальної середньої освіти.  

Термометрія стосується тільки персоналу – вчителів і техпрацівників закладів. Учням, каже Лілія Сачовська, температуру міряти не будуть, однак їх перевірятимуть на наявність ознак респіраторних захворювань шляхом опитування про самопочуття.

Для зменшення можливих контактів у навчальних закладах буде відчинено всі можливі входи і потоки учнів розведуть цими входами. У школах мають бути означені напрямки руху, встановлена розмітка, вказівники.

Уроки рекомендовано проводити по 30 хвилин із двома великими перервами по 15-20 хвилин. Після кожного уроку класи мають бути провітрені не менш 10 хвилин, а між змінами здійснюватиметься повна дезінфекція закладу.

Харчування буде організовано так само, як і раніше, однак з певними змінами. Учням видаватимуть окремі порції, буде скасовано так звані «шведські столи», де вони були. Між столами має бути відстань до 1,5 метра, а за столом мають перебувати не більше 4 осіб.

Пересуватися закладом доведеться у масках. На заняттях перебування в масці не обов’язкове.

Маски, респіратори, засоби індивідуального захисту – все це буде забезпечено коштом засновника, але тільки для персоналу – відповідно до постанови головного державного санітарного лікаря. Діти ж забезпечуються масками тільки за кошти батьків.

В Івано-Франківську на ці потреба, каже Лілія Сачовська, міська рада вже виділила 935 тисяч гривень для закладів загальної середньої освіти і 520 тисяч гривень – для ДНЗ.

Групи продовженого дня працюватимуть так, як і раніше, хіба що буде зменшено тривалість їх роботи. Це наразі напрацьовується.

Також буде обмежено доступ батьків до закладів. Водити учнів по школі не рекомендовано. Виняток зроблять для осіб, які потребують супроводу.

Про все це буде повідомлено також учнів і батьків через відповідну роз’яснювальну роботу. Ймовірно, відбудуться батьківські збори, де вчителі мають все розповісти.

Все це, наголошують в Департаменті освіти, науки та молодіжної політики ОДА, рекомендації, на підставі яких будуть виписані тимчасові індивідуальні правила для кожного закладу освіти.

Працюватимуть вони в такому режимі, доки в області буде встановлено помаранчевий рівень епідемічної небезпеки. У разі запровадження червоного рівня, навчальні заклади буде закрито на карантин знову, а навчання буде організовано за дистанційною формою.

Орест Борисікевич

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено