Івано-Франківськ

В кількох селах Прикарпаття можуть втратити можливість збудувати нові амбулаторії

Критична ситуація склалася в Острині Тлумацької ОТГ, Кадобні Брошнів-Осадської ОТГ та Биткові Надвірнянського району.

Аналіз виконання програми з будівництва амбулаторій в сільській місцевості області провели вчора під час щотижневої онлайн-наради в облдержадміністраії з керівниками структурних підрозділів ОДА, територіальних органів центральних органів виконавчої влади та очільниками РДА під головуванням Віталія Федоріва, повідомляє ПІК.

«Розпочати й лишити – це не мій стиль. Сільські амбулаторії мають бути завершені будівництвом цього року. А де це вже не реально, може й не треба оголошувати тендерні процедури щодо будівництва», – сказав голова ОДА.

IMG 0255 1

  • Такі амбулаторії сімейної медицини будують на Прикарпатті

Узагальнену інформацію щодо реалізації програми надала Галина Магулій — директор департаменту розвитку громад, територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури.

Вона зазначила, що програмою будівництва амбулаторій в селах Франківщини передбачено будівництво 38 амбулаторій. Станом на 1 січня 2020 року здали в експлуатацію 8 медзакладів цього типу. 

На 2020 рік передбачили на будівництво 30 амбулаторій  88 млн 609 тисяч гривень. В тому числі з державного бюджету – 82 млн 167 тисяч, з місцевого – 13 млн 582 тисячі. Потреба у дофінансуванні з місцевих бюджетів – 8 млн 156 тисяч. На жаль, сільські бюджети в основному не виконують свої зобов’язання.

На сьогодні завершені роботи по двох амбулаторіях – Олієво-Королівка Городенківського району та Креховичі – Рожнятівського. В стадії будівнитва є 21 амбулаторія. Надвисокий стан готовності є в 14 амбулаторіях: це в селі Маркова Богородчанського району; Біла Річка та Голови – Верховинського району; Стрільче – Городенківського району; Солуків та Надіїв Долинського району; Середній Березів  – Косівського; Корнич – Коломийського; Липівка та Пуків Рогатинського району; Ясень – Рожнятівського; Задубрівці – Снятинського; Братківці – Тисменицького району; Витвиця Витвицької ОТГ і Креховичі Брошнів-Осадської ОТГ.

«Разом з тим, є у нас 5 проблемних амбулаторій, у трьох з яких щодо будівництва ще вирішуються земельні питання. Це у Кадобні Брошнів-Осадської ОТГ, Острині Тлумацької ОТГ та Биткові Надвірнянського району», – сказала Галина Магулій.

Саме на цих словах голова ОДА Віталій Федорів зазначив:

«Ви спрогнозуйте, можливо, по тих амбулаторіях, де ми вже не встигаємо провести роботи, й не варто оголошувати тендерні закупівлі. Посилена увага до використання бюджетних коштів, як з Державного фонду регіонального розвитку, так і з програми соціально-економічного розвитку. Потрібно проводити роботи на тих  об’єктах, які будуть реально завершені у цьому році. Наголошую, що хто не забезпечив співфінансування з місцевих бюджетів, амбулаторії залишаться без медичного обладнання. Збудували, накрили, зробили опалення, світло – це головне».

Така позиція очільника Прикарпаття обумовлена не тільки господарським підходом до справи, але й тим, що місцеві бюджети не виконують свої фінансові зобов’язання щодо будівництва і цю проблему доводиться вирішувати жорстко.

Читайте також:

“Дороги Прикарпаття” не будуть реагувати на активістів, а будуть відновлювати шляхи

У Франківську облаштовують прибудинкові території (ФОТО)

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено