Івано-Франківськ

Станіславська “венеція”: скільки ще “плаватиме” центр Франківська під час зливових дощів (ФОТО)

Влада не квапиться фінансувати дороговартісний, але вкрай важливий проект побудови нового колектора в центральній частині Івано-Франківська.

Минулих вихідних центральну частину Івано-Франківська полонила водяна стихія. Двогодинний дощ перетворив одразу декілька центральних вулиць на канали, затопивши прибудинкові території та підвали.

Як з’ясувалося, у той дощовий вечір випала півмісячна норма опадів, а саме – 60 мм, при місячній нормі в 110 мм. Сформувався великий об’єм стоків і він не міг потрапити у міській каналізаційні мережі.

ПІК вирішив розібратися, чому під час сильних опадів центр Франківська дедалі більше перетворюється на Венецію, а також дізнався, чому міська влада наразі не може виправити ситуацію із регулярними підтопленнями.

Якби проектанти знали…

Як розповів у коментарі генеральний директор КП «Водоекотехпром» Роман Кімачук, наявні мережі, що знаходяться на вулицях Січових Стрільців та Грушевського, це фактично застарілі колектори, побудовані ще 100 років тому. На той час інженери, проектанти та будівельники, які робили розрахунки щодо будівництва цих загальносплавних колекторів, не знали, що наше місто розвиватиметься та збільшуватиметься настільки активно. Зрештою, що такий величезний об’єм стоків потраплятиме у ці старі колектори.

117248992 3273732156016130 1278626425722565155 o

«На той час колектори справлялися, а зараз ми вже маємо 21 століття. Місто інтенсивно розвивається, кількість зелених площ зменшується, а площа твердих покриттів збільшується. Тож воді немає куди подітися. Саме через надмірні опади наші колектора не змогли вчасно справитися з відведенням цих стоків. Але після того, як дощ зупинився ці води зійшли нашими колекторами», – каже Кімачук.

Ще одна актуальна проблема – засмічені дощівки. Усе сміття, яке знаходиться на вулицях, опиняється у решітках.

«Це сміття, яке потрапляє в мережі, відповідно зменшує прохідність самої решітки. Так, це проблема, адже в нас на балансі є 50 тисяч колодязів, камер, решіток. З них 15 тисяч є саме дощеприймальні, тож ми просто фізично не можемо їх всіх об’їхати оперативна та прочистити. Тому просимо з розумінням ставитися до цього. Адже ми безсилі проти природи, саме коли трапляються такі форс-мажорі обставини», – наголошує комунальник.

25f90b3a2606278b11a2827010de7ccb wide big

Цікаво, що міська влада виділяє підприємству три мільйони гривень на рік саме на утримання дощової каналізації. На КП «Водоекотехпром» є бригада, яка, власне, залучена саме для таких робіт. Левова частина цих коштів – це фактично заробітна плата 5-6 працівників, які працюють на мережах дощової каналізації.

«Ті кошти, які виділяє місто, йдуть тільки на утримання та експлуатацію, а не на розвиток. А на реалізацію великих проектів кошти виділяють з інших фондів. Проте це мають бути виключно міські кошти. Проект будівництва нового колектора на вулиці Надрічна фінансується виключно на кошти з міського бюджету», – пояснив очільник «Водоканалу».

Все впирається в кошти

Власне, проект на будівництво нового колектора в центральній частині міста готовий. Навіть пройшов експертизу. Згідно з задумами «Водоекотехпрому» проектований колектор мав би підійматися по вулиці Бельведерська, в сторону центру, повертати на вулицю Пилипа Орлика, далі – перехрестя Мазепи-Січових Стрільців. Він простягатиметься фактично до перехрестя Мельника-Незалежності. Відтак відбуватиметься збір усіх стічних вод та поверхневих стоків, які будуть формуватися на вулиці Січових Стрільців, а також поверхневі води з вулиць Шевченка, Чорновола, Коновальця, Мазепи та Мельника.

«Так географічно ландшафт розташований, що центральна частина міста, а саме – вулиця Січових Стрільців, знаходиться нижче, а інші вулиці – вище. Тому, коли проходять дощі, стоки потрапляють саме на цю вулицю», – кажуть старожили міста.

TIjbEjn3oma7OZlqGwioHAAwP0OBL3s8vi0Okth0

«Це дороговартісний проект. Фінансуватися вони можуть тільки за кошти міського бюджету чи інших джерел, але не за кошти нашого підприємства. У нас просто немає коштів на будівництво нових мереж», – пояснює Роман Кімачук.

Нарешті про майбутнє будівництво вкрай важливої водозбірної артерії міста заговорив й міський голова. Щоправда, традиційно, постфактум, коли вже підтоплення відбулося.

«Бачите, задощило, тож маємо традиційні проблеми. Але хочу пояснити, що ми працюємо над вирішенням цих проблем. Зокрема, працює наш «Водоканал». Розуміємо, що проблем є дуже багато. На проблемні місця треба буде з часом зібрати кошти, зробити дощовий колектор на вулиці Січових Стрільців. Але доведеться на один рік перекривати саму вулицю, щоб розв’язати цю проблему. Також, з часом, при капітальному ремонті, треба буде зробити переключення на вулиці Івасюка, із фекальної каналізації у дощовий колектор. Але на це потрібні мільйони гривень», – розповів Руслан Марцінків під час одного з прямих включень.

gr2

Прогнози річ уперта

Наразі на порядку денному стоїть продовження будівництво іншого дощового колектора, з випуском у річку з вулиць Надрічна, Промислова, Крайківського, Гарбарська, Василіянок. Одна його гілка має йти до перехрестя Грушевського-Грюнвальдська-Василіянок-Гаркуші. Друга – простягатиметься з вулиці Промислова, проходитиме на вулицю Кобилянської із виходом до залізничного мосту на вулиці Привокзальній.

«Станом на сьогодні уже побудований колектор від річки до вулиці Промислова. І промислові стоки з цієї ділянки ми можемо збирати через відкриту камеру і направляти у русло ріки.

Наступного року плануються роботи щодо облаштування розв’язки, також будуть встановлені й дощеприймальні решітки. Тож колектор на цій ділянці вже буде працювати на 100 відсотків. Ми плануємо найближчим часом оголошувати закупівлю, оголошення будівництва, по вулиці Крайкійвського та Гарбарській. Тобто, цієї осені буде закупівля, тож до наступного літа буде завершена реалізація проекту до вулиці Гарбарська.

Щодо дощового вищезгаданого колектора на вулицях Бельведерська-Січових Стрільців, то проект готовий, експертиза готова. Реалізувати ми готові тоді проект, коли будуть кошти. Ми сподіваємося, що до весни місто передбачить фінансування у новому бюджеті для того, щоб в 2021-му році ми почали будівництво цього вкрай важливого дощового колектора», – резюмував очільник франківського «Водоканалу».

120272638 3303360769783735 857863093867226648 o

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено