Івано-Франківськ

Дитина захворіла на коронавірус: як це вчасно розпізнати, а ще краще – попередити?

У дітей, які довго навчаються дистанційно, виникає багато психологічних проблем.

854f978 697c1b3 6073d58 kid hospital

Дитина захворіла на коронавірус: як це вчасно розпізнати, а ще краще – попередити?

Сьогодні на ці та дотичні питання від читачів ПІК відповідає Оксана КУЗЕНКО – лікар вищої кваліфікаційної категорії за фахом «Педіатрія» та «Неонатологія», асистентка кафедри педіатрії Івано-Франківського національного медичного університету, консультантка відділень неонатального блоку обласної дитячої клінічної лікарні.

IMG 5989 scaled

Діти недостатньо охоплені діагностичними тестами

– Оксано Володимирівно, у Коломийській районній лікарні тиждень тому від COVID-19 помер 8-річний учень Печеніжинської спеціальної школи-інтернату. Цей трагічний випадок розділив на «до» і «після» уяву про смертельну небезпеку вірусу для дітей. Адже до цього випадку статистика заспокійливо свідчила: з початку пандемії на Прикарпатті немає серед дітей летальних випадків. Тоді як від ковідної інфекції в області вже померли близько 400 дорослих. Тепер всі пересвідчились: коронавірус підстерігає й життя дітей.

– На жаль, маємо в області першу дитячу смерть від коронавірусу. Гіркий випадок у Коломиї (хлопчик навчався у Печеніжинській спеціалізованій школі-інтернаті, звідки його й привезли до лікарні) викликав глибоке занепокоєння серед громадськості та особливо серед медичної спільноти.

Гострота ситуації підсилюється й сумною інформацією про те, що кількість хворих на коронавірус в Україні та Івано-Франківській області невпинно зростає. Станом на ранок 25 жовтня в області зафіксували 308 нових випадків захворювання на COVID-19. Це добовий антирекорд  від початку пандемії. Всього з початку року коронавірус вразив понад 18200 прикарпатців.

Від початку навчального року на коронавірусну інфекцію захворіло понад 150 учнів та 350 вчителів. Загалом відомо про смерті щонайменше 4-х дітей від коронавірусної інфекції на теренах України. Однак достеменно невідома статистика захворюваності дітей на COVID-19, зокрема, у зв’язку із недостатнім охопленням дітей діагностичними тестами. Тож для батьків вкрай загострилось питання – як уберегти дитину від інфікування і як розпізнати перші прояви захворювання, щоб розпочати лікування?

– Що порадите, Оксано Володимирівно?

– Спочатку поговоримо про прояви інфікування. Вони, на жаль, не дають стовідсоткової уяви, що це саме ковід. Перебіг коронавірусної хвороби у дітей може мати прояви гострих респіраторних інфекцій, в тому числі сезонних. Водночас є і відмінні симптоми, на які варто звертати увагу батькам.

 Часто діти скаржаться на сильний головний біль, слабість, швидку втому. 

До 90% хворих дітей мають підвищення температури тіла та лихоманку. Гарячка може бути як субфебрильною (підвищення температури тіла протягом тривалого часу в межах 37,2—38,0 °C), так і перевищувати 38 градусів. Але початкові симптоми інфекції можуть перебігати й без підвищення температури тіла.

Особливо небезпечними є приєднання до високої гарячки симптомів задишки та ознак дихальної недостатності, що можуть вказувати на розвиток пневмонії.

Тривожним симптомом імовірного інфікування дитини є кашель. Зазвичай сухий або з виділенням незначної кількості мокротиння. Іноді він нагадує кашлюкоподібні напади та ускладнюється синдромом бронхіальної обструкції.

У частини дітей відмічається почервоніння очей та сльозотеча, що свідчить про вірусний кон’юнктивіт – як один із симптомів коронавірусної інфекції.

У невеликої кількості дітей виникає закладеність носа із втратою відчуття запахів та смаку їжі, біль у горлі. Зрідка приєднуються рясні слизові виділення з носа. У частини хворих спостерігається нудота, блювання і біль в животі.

cea2958881da2e5a

Як проявляється ковід у малюка?

– Відомо, що коронавірусну інфекцію мали на Прикарпатті діти віком від 11 місяців до 17 років. А як проявляється недуг у немовлят, які не можуть сказати що і де болить?

– Що стосується немовлят, то для них характерною ознакою захворювання є млявість, подразливість, неспокій, порушення смоктання, кашель та діарея.

Іспанська асоціація педіатрів відмітила можливість виникнення висипу на стопах та китицях у вигляді папул, які поширюються на пальці рук та ніг. Також вчені відмітили епізоди падіння артеріального тиску та ввели новий термін — педіатричний шок.

– Який жах!

– Так, ми маємо справу з підступним вірусом. Та, мабуть, не варто драматизувати. При появі подібних симптомів у дітей, батькам слід негайно звернутися за медичною допомогою.

– Пані Оксано, ви маєте власний фаховий досвід. Проходили стажування в університетських клініках Німеччини – у Бонні та Франкфурті-на-Майні. Постійно цікавитесь дослідженнями науковців світу в області педіатрії. Що вони вже твердо з’ясували щодо симптоматики дітей, інфікованих вірусом SARS-Cov2?

– Група американських вчених з Бостона встановила на подив високе вірусне навантаження у дітей та підлітків, які тривалий час можуть бути безсимптомними носіями вірусу.

За дослідженнями найвище вірусне навантаження в носоглотці дітей було в перші 2 дні після появи симптомів. Причому воно було значно вищим, ніж у дорослих, які знаходились на лікуванні у відділеннях інтенсивної терапії з тяжким перебігом коронавірусної хвороби.

Згідно з дослідженням, які опубліковані у медичному журналі Journal of Pediatrics, маленькі діти до 5-ти років у порівнянні з підлітками та дорослими мають меншу кількість рецепторів, за допомогою яким вірус SARS – Cov2 потрапляє до людських клітин. Тому, попри відсутність симптомів або легкі форми перебігу хвороби, діти залишаються потенційним джерелом інфекування.

Коронавірус та групи ризику

– Практикуючі медики зазначають, що коронавірус для дітей загалом не такий страшний, як для дорослих. Мовляв, імунна система маленького пацієнта значно сильніша, ніж у дорослого дядька, тож краще справляється з недугою.

– Як на мене, COVID-19 ще недостатньо вивчений, аби стверджувати, що вірус не є таким небезпечним для дітей, як для дорослих. Так, практика лікування хвороби в нашій області, в Україні та в інших країнах, свідчить про те, що перебіг хвороби у дітей є симптоматично легшим. Але групу ризику складають новонароджені, діти до року, а також діти які мали тяжкі форми пневмонії або ж страждають на хронічні недуги (муковісцидоз, туберкульоз, цукровий діабет, ожиріння, ревматоїдний артрит, онкологічні захворювання).

До слова, хлопчика, який помер у Коломиї, минулого року лікували від пневмонії із застосуванням кисневої терапії. Знаю зі ЗМІ ще один випадок, коли смерть хлопчика наступила після зараження коронавірусною інфекцією, але ускладнюючим фактором була у нього онкологія.

Хочу сказати, що британські та американські вчені описали пов’язане із ковід-19 захворювання, що супроводжувалося наступними симптомами: висока гарячка протягом 5-ти днів і більше, кореподібний  або скарлатиноподібний висип, біль у тілі, абдомінальний біль, набряклі та болючі лімфатичні вузли шиї, сухі розтріскані губи, кон’юнктивіт, набряклі китиці та стопи, аритмія та тахікардія. Дане захворювання верифіковано як синдром Кавасакі, що є постінфекційним проявом коронавірусу та пов’язане з накопиченням великої кількості специфічних антитіл проти збудника.

Що скажуть дідусь з бабусею?

– Як все ж таки вберегти дитину від небезпечного вірусу?

– Насамперед, усі дорослі, які контактують з малюком, мають дотримуватися карантинних вимог. Потрібно забезпечити сім’ю необхідними засобами захисту: антисептиками, масками. Потрібно якомога довше залишатися вдома.

Я б дала батькам і таку пораду: «Обмежуйте контакт з дідусями та бабусями, а також з людьми із груп ризику. Потурбуйтеся, щоб малеча якомога менше контактувала із різними поверхнями на прогулянках. Слідкуйте за тим, щоб дитина зайвий раз не торкалась обличчя, носа, рота та очей. При перших тривожних симптомах одразу звертайтесь до лікаря та будьте з ним на зв’язку.

Дуже важливо забезпечити дитині повноцінне харчування. Має бути щоденне вологе прибирання кімнати та її провітрювання. При підтвердженні захворювання на ковід, потрібно виконувати всі рекомендації лікаря. При погіршенні стану дитини, негайно викликайте швидку допомогу.

Водночас, за будь-яких обставин, батьки мають бути налаштовані позитивно, адже психоемоційний стан дитини залежить від настрою рідних.

Карантин у школярів: це добре чи ні?

– І на завершення теж актуальне запитання. Як Ви ставитесь до такого карантинного заходу, як дистанційне навчання школярів?

– Як до вимушеної дії. Адже, з одного боку потрібно убезпечувати дітей від коронавірусної хвороби. З іншого, діти є потенційно небезпечним джерелом розповсюдження інфекції. Адже, як я уже казала, на другий день захворювання на коронавірусну інфекцію недужа дитина виділяє вірусів ковіду у 2 рази більше, ніж хворий дорослий, що перебуває на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії в лікарні.

Однак, треба добре подумати, яка форма карантинних обмежень для школярів має застосовуватися – суто дистанційне навчання чи змішана форма? Тому що людина – істота соціальна, для здорового життя їй потрібне спілкування, живі стосунки. А стовідсоткова «дистанційка» порушує соціалізацію учня. У дітей, які довго навчаються дистанційно, виникає багато психологічних проблем.

Тому, на мій погляд, епідеміологи повинні розробити зважені норми дистанційного навчання з метою соціальної рівноваги наших дітей шкільного віку.

  • Дитина захворіла на коронавірус: як це вчасно розпізнати, а ще краще – попередити? Сьогодні на ці та дотичні питання від читачів ПІК відповідала лікар вищої категорії Оксана КУЗЕНКО.

Розмову вела Марія Палюга.

Читайте також:

Стали відомі обставини смерті 8-річного хлопчика від COVID-19 на Франківщині

На Івано-Франківщині за добу 308 нових випадків COVID-19

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

Залишити відповідь

Ваш email не буде опублікований. Обов’язкові поля позначені зірочкою (*)

Поле має бути заповнене
Поле має бути заповнене
© 2020 Всі права захищено