Івано-Франківськ

На Прикарпатті квасять капусту: шатківниці працюють прямо на ринках

На Тлумацький ринок капусту везуть з Коломийщини, Городенківщини, кількох сіл Тлумаччини, Монастириського та Бучацького районів Тернопільщини.

kapusta 31102019 3

Квасять капусту зазвичай в кожній хаті, хоча цей продукт можна купити у магазинах, супермаркетах, на ринках. Що краще та вигідніше: купити готову квашенину, чи зробити її самим? Що ще, окрім капусти, потрібно для заквашування, дізнавалася журналістка ПІК.

Звідки “приїздить” капуста

На тлумацькому господарському ринку капусти не бракує. Хрумкий головастий овоч везуть з із Коломийщини, Городенківщини, кількох сіл Тлумаччини. І навіть з Монастириського та Бучацького районів Тернопільщини.

kapusta

Запитую, що та скільки треба для квашеної капусти.

«Я заквашую головасту в розсолі, цей рецепт перейняла від свекрухи, а вона ще від своєї бабусі. Можна сказати, що цьому рецепту десь 120 років. Отож на трилітрову банку мені треба 2,5 кілограма білокачанної капусти, 3 штуки моркви середньої величини, 5 зерен духмяного перцю. Для розсолу я беру  3 літри холодної води, бажано, аби з криниці, або джерела, 3 столові ложки солі та 2 столові ложки цукру», – ділиться господарськими таємницями 68-річна  Ольга Павлюк з Коломийщини. Вона спеціально приїхала в Тлумач за капустою.

123050172 928731137650891 6111707472009603701 n

На зиму для родини з 5 осіб пані Павлюк заквашує 8 трилітрових банок капусти. Для цього купляє 20-22 кілограми білокачанної, 5-6 кілограм моркви. Решту інгредієнтів має вдома.

Вартість кілограма капусти 5-6 гривень, моркви—7-8 гривень. Загалом за овочі жінка заплатила 170 гривень. Якщо ще додати вартість солі, цукру, лаврового листка та перцю, вийде в середньому 200 гривень.

“І це вартість квашенини, яку ми будемо їсти протягом зими. Якщо би я цю капусту купляла на ринку, де вартість півлітрової банки 25 гривень, то мені треба було би придбати  32 півлітрові банки. Таким чином купована квашена капуста вартувала би аж…800 гривень. Економія очевидна. Та й, скажу вам, що приготований власними руками, з натуральних продуктів, із любов’ю продукт, не зрівняється  тим, що купив навіть у найкращих господинь на ринку» – пояснює пані Ольга.

Поради господині

«Як же ви квасите капусту?», – запитую Ольгу Павлюк.

«Та все дуже просто. Ріжу її на шатківниці (спеціальній дошці з трьома лезами), натираю на грубій терці моркву, перемішую, складаю в банки та заливаю розсолом, в який кладу лавровий листок духмяний перець, сіль та цукор. До речі, розсіл повинен покрити капусту цілком»,– каже пані Ольга.

Вона додає, що є трохи клопоту, але небагато. Так кожну трилітрову банку треба покласти у невеличку миску, бо під час заквашування розсіл буде виливатися. Банки слід закрити капроновими кришками з дірочками. Сам процес заквашування триває 2-3 дні. У цей час треба 2 рази в день відкривати банку. На 3-й день капуста готова. Її можна закривати кришками без дірок та виносити в підвал або в холодильник.

Солимо, не відходячи від “каси”

До речі, шинкувати капусту і терти моркву господарям і господиням не обов’язково. Це продавці роблять прямо на ринках на великих  електричних шатківницях. Але тоді вартість капусти буде не 5-6, а то й 8 гривень за кілограм. Зате жодних додаткових проблем, лише зробити розсіл та залити капустяно-мовковну суміш.

Капуста “Південна”

Квасять капусту

Квашена капуста «Південна».  Рецепт від 57-річного Володимира Малька з  Івано-Франківська.

На 3-літрову банку: 1 великий качан капусти, 1 середній червний буряк, 1 середня морква, 1 головка часнику, пів перцю чилі, 1 середня цибуля, 6 горошинок чорного перцю. Для розсолу 2,5 літри води, 600 грам цукру, 0,5 склянки 9-відсоткового оцту, 2 столові ложки грубої солі.

Капусту розрізати на 4 частини, вирізати кочан і нарізати її великими шматками. Моркву та буряк нарізати соломкою, цибулю—півкільцями. Дрібно порізати перець чилі, часник розчавити, додати чорний перець. Усе добре перемішати та скласти в банку. Розсіл: воду налити в каструлю та закип’ятити додати сіль і цукор, знову  перекип’ятити і додати оцет. Залишити на 12 годин при кімнатній температурі, далі закрити кришкою та зберігати в холодному  місці

Капуста “Балканська”

48-річна Ганна Гаморак розповідає, як квасити цілу капусту у дерев’яній або пластмасовій бочці. Цей спосіб квашення жінка назвала «Балканський».

На 20 кілограм капусти, 2 кілограми кам’яної солі. Для розсолу:  20 літрів води 600 грам йодованої солі, Із кожної капусти знизу вирізати качан, і в цю виїмку засипати сіль. Капусту поскладати в бочку так, щоби не розсипалася сіль. Залити розсолом, аби вода накрила верх капусти. Закрити герметичною кришкою, кожні 3-4 дні розкривати. Капуста буде готова через 1,5 місяці.

Смачного!

Злата Леміш

Фото Злати Леміщ та з мережі Інтернет

Читайте також:

На Прикарпатті за старовинними зразками роблять кошниці – дерев’яні міні-комори для зберігання кукурудзи

В Галицькому національному парку б’ють на сполох: люди нищать рідкісні гриби

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено