Івано-Франківськ

На Прикарпатті за старовинними зразками роблять кошниці – дерев’яні міні-комори для зберігання кукурудзи

Колись плели кошниці з лози, дах наривали очеретом. Тепер - все інакше.

122243309 416382806028288 3384968950318448094 n

122217015 3329423383779035 6042834147669197081 n

На Прикарпатті кошниці мають свою історію.

Із чого та як виготовляють такі повітки тепер – дізнавалася журналістка ПІК.

«Кошниці відомі ще з XYIII століття. Щоправда колись вони не були дерев’яні. Їх плели з лози, дах наривали очеретом. Зараз, якби хтось сплів кошницю з лози, то це був би музейний експонат. Та й лози на «малу комору» треба чимало. Словом, клопоти неабиякі», – розповідає тлумацький майстер Мирослав Плугатор, який понад 30 років пропрацював столярем.

Зараз кошниці осучаснені. Їх роблять з дощок, іноді з фанери. У пана Плугатора кошниця традиційна, дерев’яна, з дощок ялиці. За формою нагадує перевернуту трапецію: знизу — вужча, зверху — ширша. Ще й накрита шифером. За словами чоловіка, дошки були в господарстві.

На кошницю заввишки 2,1 метра, завширшки вверху 1 метр, а внизу—70 сантиметрів, витратив 1,5 кубічних метра дощок. Кожну дошку довелося обрізувати, обпилювати, аби були однакових розмірів. Далі майстер збив своєрідний каркас: чотири дошки для боковинок, і ще по 4 для передньої та задньої стінок. Потім збив основу під дах. Коли все було готове,  почав забивати боковинки меншими дощечками.

Із одного боку міні-комори господар припасував двоє дверей із металевими защіпками.

«Крізь  нижні двері мені зручніше накидати кукурудзу, а через верхні узимку забирати. Насамкінець накрив дах кошниці двома листками шиферу, сполучив їх  зігнутою бляхою. Таке сполучення називається «коник». Стоїть кошниця не на землі, а на дерев’яному підвищенні. Це ніби фундамент для хати», – презентує свій витвір пан Плугатор.

Між фундаментом і каркасом є підлога із 25 дощечок. Усередині є ще й густа металева сітка. Це для того, аби взимку до кукурудзи не добралися миші і птахи її не клювали. У такій «хатинці кукурудза може бути не одну, а 3-4 зими. При цьому залишається у доброму вигляді. Вона не протухне й не замокне, бо є добра вентиляція через дірочки між дощечками. Щоправда, коли надворі сильні дощі чи сніг, кошницю варто  обмотати брезентом, а після негоди зняти.

Ось такі премудрості господаря. Можливо, хтось із прикарпатців ними скористається.

Злата ЛЕМІШ

Фото Злати Леміш

Читайте також:

27 жовтня: у світі відзначають День свекрухи

Як прикарпатець працює в IT-сфері Нідерландів

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

 

.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено