Івано-Франківськ

Ретро Івано-Франківськ: як місто випередило Краків та Львів (ФОТО)

Наприкінці листопада 1903 року магістрат повідомив, що «Станиславів є першим і єдиним у Галичині містом, яке має лише газове освітлення».

photo 2020 11 23 12 29 22

Перший газ відрізнявся від звичного для нас “блакитного палива”. Цей газ не видобували з надр землі, а отримували під час спеціальної переробки відходів нафти, згодом — під час переробки вугілля. В процесі переробки, окрім газу, одержували цінні побічні продукти: кокс, смолу, аміак. Виробництво такого газу було недешевим.

Спочатку його використовували лише для освітлення вулиць. Від цього й назва виникла — “світильний газ”. Перші вуличні ліхтарі у Станиславові встановлено на вулицях Дністровській, Галицькій, Незалежності, Мазепи, а також на площах Ринок, Міцкевича. А першим газифікованим приміщенням була міська Ратуша.

 

9c04f73e649273a519d4bff36abb80c2

Хоча в Європі пробивав собі дорогу електрика, а в місті на початку ХХ століття нею вже освітлений вокзал, Станиславів уперто доводить до завершения газифікацію міського освітлення.

Наприкінці листопада 1903 року магістратурочисто повідомляє, що «Станиславів є першим і единим містом Галичини, яке мае освітлення лише газом. Навіть Львів і Краків, крім газових ліхтарів, ще багато вулиць освітлюють гасом».

Gaz

Виходить на режим комунальний газозавод, завершений будівництвом минулого року на новому майданчику (нині вул. Ленкавського). Це таки справді зручніше, коли газ подається до освітлювальних точок трубами і немає потреби заливати гас у кожний ліхтар.

Якщо старий завод (на сучасній вулиці Дністровська, на місця теперішнього ТК «Оазис») давав на рік 50 тисяч кубометрів газу, то новий 600 тисяч кубометрів. У своїй рекламі завод писав, що за потреби мають змогу збільшити виробництво в чотири рази, але такої потреби того часу не було.

d28b335db3a95b651fc9b51201a0ff69

Довідково:

Світильний газ (міський газ, кам’яновугільний газ) — суміш водню (50 %), метану (34 %), окису вуглецю (8 %) та інших горючих газів, що отримується при піролізі кам’яного вугілля або нафти. З коркових відходів окрім бензолу та нафталіну одержують світильний газ. Світильним газом раніше освітлювали вулиці і будинки, а в 1960-х роках використовувався як паливо на заводах.

Читайте також:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено