Івано-Франківськ

На Прикарпатті виготовляють до Різдва обереги-павуки

Готовий павук перед Святвечором підвішують до світильника: легка прикраса крутиться, тішить родину й гостей.

На Прикарпатті журналістка ПІК цікавилася, як  зі звичайної соломи сплести складну тонку конструкцію – різдвяного павука?

«Виготовляють різдвяних павуків лише із житньої та пшеничної соломи, яку збирають наприкінці липня. У цей час бадилинки тверді та не ламаються, а саме це треба для майбутніх виробів. Зрізані соломинки очищають від колосся та сортують за довжиною і діаметром», — пояснює Юлія Чічак, майстриня-соломникарка із села Небилів, що на Рожнятівщині.

132331366 1094318431013426 8552612837140842724 n scaled

Уже  перед самим виготовлення павуків соломинки проварюють та нарізають на шматочки-трубочки. Соломинки для павука нанизують лише  на білі  нитки, аби увесь наступний рік життя було світле. Складають їх у прості геометричні фігури. Як правило, це трикутники або ромби.

Але є і складніші конструкції: 12-кутники, октаедри. Готовий павук перед Святвечором підвішують до світильника. Легка прикраса крутиться, тішить родину й гостей.

Висить павук аж до 19 січня, до свята Богоявлення. Тоді його знімають та спалюють, залишати павука на наступний рік вважається поганою прикметою, це ніби притягувати у хату всі проблеми старого року. Хоча спалювати такий витвір часто навіть рука не піднімається.

Ззовні солом’яна легка іграшка нагадує павука з багатьма ніжками. За народними уявленнями, павук вважається вісником добрих новин. А на Різдво маємо найголовнішу новину: народження Божого Сина.

“За християнськими легендами, саме павуки виткали новонародженому Синові Божому покривало, аби Він не замерз в холодну ніч у вертепі. Божа Мати, накривши святе Дитятко, поблагословила працю павуків та сказала, що віднині ніхто не має права їх вбивати, бо павуки — Божі помічники», — додає Стефанія Капустинська, етнографиня.

А ще  солом’яний павук і схожий на родове дерево із центром посередині, від якого соломинками-розгалуженнями «розростаються» покоління. Та й кожна частинка павука чіпляється до іншої, як діти до батьків, дідів і прадідів.

За словами пані Капустинської, різдвяний павук  століттями вважається не просто прикрасою, а й оберегом.

Щоправда, зробити такий оберіг можуть далеко не всі, тому багато людей просто їх купляють. Коштує  різдвяна прикраса від 50 до 500 гривень.

Осучаснені варіанти павука можуть бути з дроту, ниток і навіть…коктейль них трубочок. Та  найкраще, за порадою пані Капустинської, вибрати оберіг із соломи, а вдома знизу на куплену прикрасу можна  власноруч причепити сухоцвіт, маленького ангелика, кольорову кульку з паперу або навіть  кілька півнячих пір’їнок. Головне при цьому подумки бажати своїй родині добра і щастя перед новорічно-різдвяними святами.

Злата Леміш.

Фото з архіву.

Читайте також:

У селі Пістинь на Косівщині живе…святий Миколай (ФОТО)

Ваш гороскоп на тиждень: 21-27 грудня

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено