Івано-Франківськ

Захисна маска: скільки грошей вона витягла з гаманців прикарпатців

Якщо міняти маску через кожні дві години, як радять медики, то прийдеться викласти кілька тисяч гривень на рік.

10

Захисна маска, з якою життя прикарпатців пов’язане вже скоро рік, є не тільки запобіжником поширення коронавірусної інфекції (певною мірою), але й новою статтею витрат із сімейних бюджетів. Про ці витрати сьогодні й поговоримо, пише ПІК.

Порахуймо разом

Ми запитали у двадцятьох франківчан – скільки грошей з їхніх гаманців пішло з квітня 2020-го на звичайні захисті маски й з’ясували, що таких підрахунків ніхто не веде! Тож спробуємо зробити це зараз, щоб знати бодай орієнтовно, чого коштує родинам захисна маска.

Насамперед цитуємо рекомендації МОЗ:

Для надійнішого захисту від коронавірусу слід уникати скупчення людей, мити руки, провітрювати приміщення, змінювати маску кожних дві години”.

Якщо слідувати цій вказівці, то родина з трьох осіб, кожен член якої весь тиждень ходить на роботу, на один день має придбати 12 масок.

До літа цього року одна звичайна маска коштувала від 10 до 15 гривень. Тобто одноразово потрібно було витратити на цей засіб захисту щонайменше 40 гривень на одного члена сім’ї, на трьох – 120 гривнів.

“Оскільки з квітня і до кінця року в Україні нарахували 189 робочих днів, то родина з трьох осіб мала б витратити (за весняними цінами) на захисні маски: 120 грн х 189 робочих днів = 22 680 гривень”, – підрахувала ПІК.

131983511 216292713398109 9172941976307194835 n scaled

Зараз захисні маски вже значно подешевшали: одна коштує від 3-х до 8 гривень. Тому попередня сума витрат на сім’ю (22 680 гривень) формально зменшується більше, як наполовину. Але зважаючи на те, що маски носять й у вихідні, то за рік вони таки заберуть із заробітку сім’ї орієнтовно 10 тисяч гривень (якщо виконувати “заповіт” МОЗ: міняти маску чотири рази на день).

Звісно, такий підрахунок – доволі умовний. Бо, по-перше, майже ніхто не міняє маски кожні дві години. І не запасає на день 4 маски. Деякі громадяни носять одну маску кілька днів поспіль, засовуючи її час від часу в кишеню чи у сумочку, після чого знову надівають. Потім ще й кілька разів перуть маску, і далі носять. Щоправда, медики наголошують: за такого поводження з маскою, вона за день перестає бути захисним засобом від коронавірусу. Скоріш навпаки – стає додатковою загрозою здоров’ю.

Ціни як завджи – у різнобій

Зараз найбільш ходовими стали маски медичні захисні 3-х шарові (фільтруючий елемент) з нетканого матеріалу на гумових петлях. Це ті прості на вигляд, блакитного кольору, які ми бачимо на людях щодня.

ПІК поцікавилась в аптеках Івано-Франківська, за якою ціною вони торгують цими захисними засобами:

4,5 гривні – аптека Сімейна, на вул. Незалежності,49;

4,1 гривні – аптека Подорожник, на вул.Незалежності,47;

5 гривень – аптека на вул. Коновальця, 104а;

6 гривень – аптека на вул. Коновальця, 128;

3 гривні – маска для дорослого, 8 гривень – дитяча: аптека у ТЦ “Велес”;

Розбіжність у роздрібних цінах пов’язана здебільшого не з якістю цих засобів, а з умовами їх оптової закупки та апетитами власників аптек, неофіційно пояснюють їх працівники.

Принесла медсестра з лікарні?

630 360 1584368502 896

“А я купую собі маски по дві гривні. У нас в село привозить одна медсестра з лікарні. Там того добра повно”.

Цю розмову журналіст ПІК почув днями у міжміському автобусі. Звичайно, імені медсестри та в якій лікарні вона працює, жіночки не назвали. Зробили тільки зауваження, що некультурно підслуховувати чужі розмови.

Проте, ми поцікавились  у лікувальних закладах Франківська, як у них обліковують маски і чи можуть вони стати предметами торгу за межами медзакладу? Ось як нам відповіли, зокрема, в Івано-Франкіській міській лікарні №1.

” Маски у нас на строгому обліку. З початку пандемії використали близько 60 тисяч масок, в запасі маємо 120 тисяч. Є відповідальна особа – формацевт, яка приймає захисні засоби, ставить їх на облік і за накладними віддає у відділення. Там перші медсестри теж обліковують маски та видають їх штатним працівникам. Використані маски збираємо у спеціальні контейнери і передаємо на утилізацію спеціалізованим закладам, які мають на це ліцензую”, – сказала головна медична сестра Галина Хорбута.

Засіб захисту – скоріш аксесуар

20201212 133933 scaled

На міських базарах повсюди колишуться на вітру гірлянди тканинних масок, не медичних, а скоріш – декоративних. У торговому ряду біля універмагу “Прикарпаття” ми поставили кілька запитань продавчині такого товару.

– Скажіть, будь ласка, скільки коштують ці масочки та чи мають вони захисні шари?

“Коштують 40-60 гривень. Захисних слоїв не мають. Головне, щоб вам було в чому зайти в автобус – щоб шофер не сварився, що ви без маски. Ось вибирайте любу. І зауважте: ці маски мають значні переваги перед аптечними: вони двосторонні, котонові. Хочете – носите на один бік, хочете – на інший, як вам пасує до курточки. До того ж, в аптечній масці важко дихати, а у цій – легенько. Вона й просто переться, і не кошлатиться. Я маю їх дві, через день міняю”, – вичерпно пояснила продавчиня і вкотре разом з покупцями засвідчила, як легковажно люди ставляться до свого захисту від коронавірусу.

Зняти маску – це цілий ритуал

Навіть правильну маску багато людей неправильно знімають, що створює певні ризики для здоров’я. Медики застерігають:

“Коли знімаєте маску, не торкайтеся її зовнішньої сторони. Маску потрібно покласти в окремий пакетик. Після того, як зняли маску, знову обробіть руки антисептиком або помийте їх. Це важливо, адже якщо на зовнішню сторону маски дійсно потрапив коронавірус, то можна перенести його на руки й інфікуватися”.

Чи варто прати одноразову маску і після цього продовжувати носити – одностайної думки у експертному середовищі немає. А ось захисну маску, що здатна очищуватися сама, створили в Ізраїлі. Там пояснюють, що використання таких масок допоможе людям витрачати менше грошей на постійну покупку одноразових.

Супер маска за 240 доларів – не ваша?

24532891 scaled

У будь-якій країні світу, перш ніж придбати просту маску, у тому числі через інтернет, радять зважати не на її зовнішній вигляд, а на те, з чого вона виготовлена.

Ми ж на завершення зазначимо, що наразі не бачили на людях у Франківську таких масок, яка є, наприклад, в онуки Софії Ротару, 19-річної Соні Євдокименко (на фото).

За словами дівчини, вона носить маску від модного дизайнера Vita Kin за 240 доларів. Примітно, що наряди від цього дизайнера любить і перша леді України Олена Зеленська, королева Нідерландів Максима і російська телеведуча Ксенія Собчак.

До речі, 240 доларів це 6 700 гривень. Тож таки спробуймо порахувати, скільки кожен із нас витратив на усі свої маски з початку пандемії.

Публікацію підготувала Марія Палюга.

Читайте також:

В Україні розробили тест для одночасного визначення COVID-19 та двох штамів грипу

Ваш гороскоп на тиждень: 21-27 грудня

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено