Івано-Франківськ

Оцінка експерта: Що таке щастя і де його шукати

Ми можемо стати щасливими, зокрема, за рахунок інтелектуальної роботи, генерації ідей. І ще чого?

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 2 scaled 1

Оцінка експерта, як постійна рубрика ПІК, набирає популярності. Причому, серед представників різних інформаційних та аналітичних вподобань, адже піднімає теми з різних областей життя.

Але сьогодні, перед самим Новим роком, ми не стали шукати експерта в буденних речах: політиці, економіці чи соціальній сфері. На порозі новоріччя люди думають про найбільш приємне.

Тож експертну оцінку сьогодні надає професор Віктор Досенко, який досліджує тему щастя, пише ПІК.

c4a74db img 5161 scaled

  • Професор Досенко завідує відділом загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України, грає на бас-гітарі у власному рок-гурті і на молекули розбирає механізми щастя на своїх лекціях. Днями професор розповів “Українській правді”, як виявити щастя. Читайте.

 Щастя в мозку. Я вважаю це найцікавішим науково-технічним проривом XXI сторіччя. Хоча пошуки точок, на які можна було б натиснути і зробити людину або тварину щасливою, почалися ще в середині XX сторіччя.

Під час експериментів тваринам вводили електроди в певні відділи мозку і штучно збуджували їх невеликим розрядом електричного струму. Гризунам дозволили керувати увімкненням цього струму через спеціальні важелі. Щури постійно по ним клацали, їм було дуже приємно.

Дослідження пішли далі, коли ми отримали можливість досліджувати мозок, не проникаючи в нього і не вводячи туди ніяких електродів. Такі методи є в Україні, їх використовують для діагностики пухлин і різних захворювань. Це називається функціональне МРТ (магнітно-резонансна терапія), яке визначає активність зон мозку в реальному часі.

 Чи є кореляція між здатністю людини відчувати щастя і емоційністю?

Взагалі емоційна сфера — не дуже надійне джерело задоволення. Але можна навчитися бути щасливим за рахунок емпатії. Саме з емоційним інтелектом пов’язане чітке відчуття щастя. Чим більш він розвинений, тим щасливіша людина.

Щастя приходить від того, що ти відчуваєш емоцію іншої людини. Навіть коли йдеться про біду, про щось неприємне, розлуку, завершення стосунків, нам дуже важливо з кимось поділитися цим і щоб хтось це сприйняв. І за рахунок емоційного обміну і кооперації обоє будуть щасливими. Ми всі пов’язані емпатичними емоційними зв’язками і це надзвичайно важливо для людини.

Втрата ж емоційного інтелекту — це втрата соціальної кооперації. Коли у людини “емоційна тупість”, ти можеш розповідати щось сумне або веселе, реакції нуль: ані поза не змінилась, ані рука не поворухнулась. Ти відчуваєш, що їй все одно.

Але крім емоційного існує і конаційний інтелект. Це воля досягати мети, мотивація, бажання розуміти, вчитися. Ми можемо стати щасливими за рахунок інтелектуальної роботи, генерації ідей. Воно приносить гроші, або не приносить, це важливе, але не головне. Головне, що ти це зробив.

Щастя, як і інші інтегральні властивості нервової системи, спадкуються полігенно. Полі — це багато. Одного “гену щастя” немає. Це сукупність, певна мозаїка різних варіантів. Науково доведено, що генетичні фактори впливають на те, чи людина почувається щасливою, чи ні.

Щаслива людина ближче до розуміння сенсу життя, біологічного або соціального, і вона цим сенсом ділиться.

Буває й так, що намалювала людина собі правильний візерунок — і все, щасливо, чудово живе. А підхопити це можна від інших щасливих людей. Їх треба якось витягувати, показувати, – наголошує професор Віктор Досенко, який досліджує тему щастя.

163140

З Новим роком, друзі ПІК! З новим щастям!!!

Читайте також:

Оцінка експерта: скільки медиків на Прикарпатті лікують хворих на Covid-19, ризикуючи власним здоров’ям

Оцінка експерта: чому подорожчав цукор і як можна запобігти цьому

Оцінка експерта: Чи виникла повінь на Прикарпатті через вирубку лісів? (АНАЛІТИКА, ІНФОГРАФІКА)

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено