Івано-Франківськ

Оцінка експерта: чому подорожчав цукор і як можна запобігти цьому

Через неправильну аграрну політику в останні 30 років, Україна з великого виробника цукру перетвориться на його імпортера.

novyj ekspert 2

Чому подорожчав цукор? Ще п’ять років тому, якби кілограм цукру миттєво виріс в ціні на кілька гривень, це викликало б гарячий  резонанс. Зараз народ, мабуть, настільки “знепритомнів” від плину теперішнього життя, що майже не коментує гірке подорожчання солодкого продукту.

Тим часом кг цукру уже перейшов цінову планку у 20 гривень. Тож не байдужі до ситуації прикарпатці все ж таки цікавляться, що спровокувало ціновий бум і  що чекає нас на цукровому ринку завтра?

786c67d img 20200121 141011

Чому дорожчає цукор в Україні і що відбуватиметься у цьому сегменті у майбутньому? Сьогодні ПІК подає точку зору відомого експерта – президента Українського клубу аграрного бізнесу Алекса Ліссітса.

Експерт зазначає, що ціни на світовому ринку також зростають через неврожай у європейських країнах. В Україні є й суто свої, економчно-політичні причини та наслідки. Через неправильну аграрну політику в останні 30 років, Україна з великого виробника цукру перетвориться на його імпортера.

“Якщо подивитися на регулювання, які мали місце на ринку цукру останні 25 років, то вони не є ринковими. Також не є орієнтованими на переобладнання виробництва, збереження статус-кво ситуації, фактичне запровадження мінімальних цін, контролю за цінами, запровадження квот на виробництво цукру. Тобто на український ринок цукру так і не змогли зайти сучасні модернові виробники”, – вважає Алекс Ліссітса.

  • На його думку, щоб подолати “цукрову кризу”, Україні треба зробити чотири кроки.

1.Терміново переводити виробництво цукру на Західну Україну, де дозволяють погодно-кліматичні умови. Для цього потрібно запустити програму стимулювання з державними дотаціями 50%.

2. Запустити державну програму відновлення зрошення, адже цукровий буряк у південних регіонах, на Полтавщині, Кіровоградщині тощо найближчі 10 років точно не зможемо вирощувати без зрошування через зміни клімату.

3. Третій крок – стимулювати виробників цукрового буряку більше виробляти. Відповідно, треба думати – яким чином?

4. Четверте – стимулювати ринок споживання натурального цукру. Тут загалом треба визначитися, хочемо ми цього чи ні. Якщо не хочемо, то треба думати, які заводи побудувати для виробництва цукрозамінників? І чи мають вони бути натуральними, чи штучними? Чи готовий споживач до цього?”

Наразі Алекс Ліссітса зазначає, що цукор в Україні дорожчатиме й надалі.

Щоправда, є й інші експертні оцінки. Назар Михайловин, аналітик асоціації цукровиків України “Укрцукор” вважає, що підвищення ціни – явище тимчасове.

“З 1 жовтня планується запуск більшості цукрових заводів. Це стане основним фактором зниження ціни на цукор. На 2020 рік роботу планують 33 заводи, як і минулого року. Торік підприємства виробили 1,48 мільйонів тонн цукру. Але тоді площа під цукровими буряками була 220 тисяч гектар. 2020-го прогнозують виробництво цукру в межах 1,2 мільйона тонн. Враховуючи перехідні залишки по заводам, дефіциту цукру на внутрішньому ринку не прогнозується. При споживанні у межах 28,8 кілограм на особу продукції більше, ніж достатньо”, – пояснює аналітик.

Тут доречно навести ще одну тезу попереднього аналітика – Алекса Ліссітса:

“Зазвичай Україна споживала та виробляла приблизно 2 млн т. цукру. Але у зв’язку з тим, що і споживання цукру в Україні зменшилося, і зменшилася кількість людей, які живуть у країні, цього року очікується споживання цукру на рівні 1,3 млн т”.

Тобто, цукру дійсно має вистачити. Щодо ціни, то самі ж спокійно платимо стільки, скільки диктує цінник.

Читайте також:

Оцінка експерта: на Франкіщині є зерно, елеватори та млини. Будемо з хлібом

Оцінка експерта: Чи виникла повінь на Прикарпатті через вирубку лісів? (АНАЛІТИКА, ІНФОГРАФІКА)

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено