Івано-Франківськ

Оцінка експерта: на Франкіщині є зерно, елеватори та млини. Будемо з хлібом

Реалізація зерна за новими цінами покращить фінансовий стан сільськогосподарських підприємств.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 1

Минули ті часи, коли в липні-серпні газети, радіо та телебачення “гриміли” про збір зернових. Зараз медіаресурс та його зміст дещо інші. Тож у людей іноді складається враження, що в полях й немає що збирати, а якщо збирають, то не мають де зберігати.

1539346132 3844643541

Стосовно того, що насправді відбувається зараз в аграрному секторі Прикарпаття, ПІК пропонує експертну оцінку від Івана АНДРІЇШИНА, директора департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА.

“Наразі можемо говорити про попередні підсумки жнивної кампанії на території області.

Вже майже завершено збір ранніх зернових та зернобобових культур. Це озима та яра пшениця, озимий та ярий ячмінь, озиме жито, овес, горох, квасоля та гречка з площі 102,4 тис. га, що складає 98 відсотків до прогнозу. Намолотили 453,5 тис. тонн зернових при середній урожайності 44,2 ц/га.

Повинен зауважити, що площа до збирання в поточному році зернових та зернобобових більша ніж у попередньому році на 3,6 тис. гектарів, тому очікуємо і на більший валовий збір зерна.

Погодні умови, безперечно, вносили корективи в хід збирання врожаю. Стихія, майже щоденні липневі дощі затягнули час проведення жнив на два тижні. Однак, злагоджена робота та потужна матеріально-технічна база сільськогосподарських підприємств, фермерів дозволила провести збір ранніх зернових та ріпаку без суттєвих втрат.

В області є достатньо сучасних елеваторів, які забезпечують приймання, доробку, надають послуги сушіння та складського зберігання нового урожаю.

Це, зокрема,  АФ “Вільхівці” – об’єм зберігання 122 тис. тонн та Фортінвестагро — зберігання 104 тис. тонн в Городенківському районі, Укрлендфармінг — зберігання 104 тис. тонн та Захід Агро МХП — зберігання 35 тис. тонн у Рогатинського району, Гудвеллі Україна у Галицького району – обсяг зберігання 40 тис. тонн.

Також, великі об’єми зерна зберігають та переробляють на борошно наші два основні млини.

Це ЮМАС м. Коломия та Калуський комбінат хлібопродуктів м. Калуш.

Саме ці підприємства є основними покупцями зерна у сільгосппідприємств та постачальниками борошна на хлібопекарські підприємства нашої області.

Ще один важливий аспект: у порівнянні з минулим роком значно зросли ціни на зернові та ріпак:

  • пшениця 3-го класу коштує 5600-5700 грн,
  • пшениця 4 класу – 5400-5500 грн;
  • ячмінь – 5000-5100 грн, ріпак – 13000-13200 грн за тонну.

Такі ціни реалізації зерна покращать фінансовий стан сільгосппідприємств та допоможуть краще підготуватись до збирання пізніх культур.

Окрім збору зернових, провідні аграрні підприємства області розпочали посів озимого ріпаку під урожай 2021 року. Уже засіяли понад 7 тис. гектарів. Загальнообласна очікувана площа, яку мають відвести під цю культуру, буде на рівні минулого року, а це 24 тис. гектарів. Також іде активна підготовка до збирання пізніх культур.

Потрібно зібрати до кінця листопада соняшник на 23,5 тис. гектарів, сою на 40,3 тис. га кукурудзу на зерно та 48,5 тис. гектарів.

Словом, аграрії Прикарпаття, попри різноманітні проблеми, раціонально використовують свої ресурси та досягають бажаних результатів», – зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА Іван Андріїшин.

Читайте також:

Оцінка експерта: скільки в районах Прикарпаття переселенців зі сходу та яку фінансову допомогу вони отримують? (АНАЛІТИКА

Оцінка експерта: Чи виникла повінь на Прикарпатті через вирубку лісів? (АНАЛІТИКА, ІНФОГРАФІКА)

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено