Івано-Франківськ

Що загрожує судам на Прикарпатті: усі тепер під охороною

З початку своєї роботи в області судові охоронці не дали пронести у приміщення судів 33 одиниці травматичної зброї.

189666958 475841823689442 8298006704960009234 n scaled

Судам на Прикарпатті та учасникам судових процесів зараз майже нічого не загрожує, адже їх безпекою зайняті 150 співробітників територіального управління Служби судової охорони в Івано-Франківській області. Про це йшлося сьогодні, 24 травня, на пресконференції, яка відбулася в Івано-Франківському апеляційному суді, повідомляє ПІК.

Охорона — це незалежність суддів. І не тільки

83dc2210c7a87674c8b963ad70df1cf1 scaled

Спікерами на зустрічі з представниками медіа були: Богдан Гриновецький — голова Івано-Франківського апеляційного суду, Оксана Рибак — начальник ТУ Державної судової адміністрації України в області, Андрій Маланій  — начальник територіального управління Служби судової охорони (ССО) в області.

“Приводом нашої зустрічі є те, що днями судова охорона взяла на себе крайній – Снятинський районний суд і тепер забезпечена охорона приміщень всіх органів та установ судової системи Івано-Франківської області, – сказав Богдан Гриновецький.

Пан суддя також додав:

“Від якості охорони залежить безперешкодна діяльність судів та складається перше враження людей про установу, до якої вони звертаються. Приємно сказати, що Служба судової охорони в області, попри кадровий голод та значне недофінансування, належно виконує свої обов’язки”.

Андрій Маланій — начальник територіального управління Служби судової охорони на Франківщині наголосив:

“Охорона — це одна із гарантій незалежності судової влади. Безпечно та надійно — саме так мають почувати себе судді, працівники апарату суду та учасники судового процесу”.

Що гіпотетично загрожує учасникам засідань?

Відповідь дає статистика.

З листопада 2019-го, коли Служба взяла під охорону перші суди на Прикарпатті, судові охоронці не дали громадянам пронести у приміщення: 33 одиниці травматичної зброї, 21 набій, 903 ножі та колючо-ріжучі  предмети, 153 газові балончики, 15 електрошокерів.

У 32-х судових засіданнях працівники ССО забезпечували посилену охорону і жодного разу не допустили у зали засідань недоброзичливо налаштованих людей, що робили спроби порушити громадський порядок. До речі, за час своєї діяльності охоронці забезпечували безпеку під час 50 тисяч судових засідань, з яких майже 12 тисяч розглядів у кримінальних справах.

Є у Службі судової охорони група швидкого реагування, яка працює в режимі 24 х 7. Тобто цілодобово, щодня група готова оперативно прибути у будь-яку точку області на допомогу. При цьому забезпечена взаємодія ССО з Нацполіцією, Нацгвардією та СБУ.

Скільки коштує якісна охорона?

На це запитання від журналіста ПІК начальник територіального управління Служби судової охорони Андрій Маланій не відповів. Як і не сказав, скільки, хоча б орієнтовно, може заробити на такій відповідальній та ризикованій роботі рядовий співробітник? Не надав пан Андрій інформації й про те, який бюджет має на рік Служба судової охорони, якою він керує.

“Маємо недофінансування, тому використовуємо те, що є”, – сказав Ботюк.

Проте, платники податків, на які живе та працює охорона, мають право знати, у що обходиться українцям безпека в судах. Чи є що приховувати?

На роботу потрібні охоронці

До слова, у ССО області постійно є вакансії. Як влаштуватися на роботу – пояснюють на сайті служби. Зараз необхідні працівники судової охорони у Яремче.

Як сказала Оксана Рибак — начальник ТУ Державної судової адміністрації України в області, Служба судової охорони на Прикарпатті розпочала роботу у вересні 2019-го. Незважаючи на карантинні обмеження, взяття судів під охорону тривало постійно. Зараз під охороною 20 будівель та 116 залів судових засідань.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено